Tyxo.bg counter

Безценните съвети на "бащата на модерната медицина" Авицена за дълголетие!

Авицена

Абу Али ал-Хюсеин ибн Абдалах ибн Сина, или Авицена е оставил около 30 творби по медицина, достигнали до наши дни. В този материал MedPulse предлага рецепта за дълголетие от Авицена.

Авицена смята изкуството за опазване на здравето за ключ към дълголетието. При това то не е изкуство за предотвратяване на смъртта, освобождаващо тялото от външни бедствия или гарантиращо много дълъг живот.

Целта на това изкуство е много по-скромна, но е изключително важна: осигуряване на защита от увреждането на влагата, съдържаща се вътре в организма.

До естествената смърт, според Авицена, това е средство за запазване на човешкото тяло за дълголетие.

Тази цел се постига чрез спазване на три режима:

  • подмяна на изчезващата влага от тялото;
  • предотвратяване на причините, предизвикващи и ускоряващи изсушаване на тялото;
  • защита на наличната телесна влага от загниване.

Главното в изкуството за опазване на здравето, за постигане на дълголетие – е балансиране на седем фактори:

  1. Натура (т.е. хармония на тялото, а именно поддържане на темперамента на човека в равновесие).;
  2. Физическо и психическо движение (т.е. сън и будност). Авицена казва: „Тяло, което е в движение, не се нуждае от лечение“;
  3. Избор на напитки и храна – това дори не се нуждае от обяснение: „Човек е това, което яде!“;
  4. Почистване на тялото от излишъци (т.е., прочистването на организма от токсини е посочено като необходима потребност от поддържането на здравето);
  5. Опазване на правилно телосложение. Поддържане на тялото в нормално тегло се отбелязва като важен фактор по отношение на здравето и се критикува както прекомерната пълнота, така и прекомерното отслабване;
  6. Подобряване на вдишване на въздуха през носа. Един от основните условия за човешкото здраве, както посочва големият учен, е околната среда, особено чистотата на въздуха, който вдишваме;
  7. Адаптация на дрехите към нуждите на тялото. Спазването на правила за носенето на адекватно към времето облекло е едно от най-важните изисквания за поддържане на човешкото здраве. Авицена посочва, че е необходимо да изберете дрехи в съответствие със сезоните.

Интересен и оригинален е подхода на великия мислител към видоизменянето на биологичните процеси, протичащи в организма по време на стареене: „… от самото начало ние (тялото) представляваме екстремна влажност. Изсушаването, което се случва в нашето тяло, не може да бъде избегнато. Когато завършва изсушаването на вродената влага, тогава угасва вродената топлина – тялото на старците е студено и същото време и по-сухо“.

Това се подкрепя от множество проучвания на геронтолози: в застаряващото тяло протича процес на дехидратация поради значително намаляване на водата в костите и кожата - продължителността на живота зависи от водата в тялото.

Абу Али ибн Сина е вярвал, че здравето е еквивалентно на изкуството на живота.

Авицена говори не само за физическото възпитание на децата, но също така и за полезността на упражненията за хора в зряла и напреднала възраст за тяхното дълголетие. Такива въпроси като различните видове упражнения, въздействието на бани на тялото, а също и масаж, от учения са маркирани като защитни фактори за здраве и дълголетие.

По този начин Авицена дава следната рецепта за дълголетие: основните фактори за дълголетие са режим на хранене, поддържане на телесното тегло в нормата, въздействието на околната среда, т.е. екологичните условия, култура на облеклото, гимнастика и физическо възпитание.

analizator.eu 

Мненията на редакцията и на автора/ите могат да не съвпадат.

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви!

Събития+ | Открития+ | Китай | Фалун Гонг | Наследство

Харесайте facebook страницата ни