Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Какво (не)знаем за отражението на комунистическия режим върху прехода към демокрация*

alt
Две емблематични фигури на българския преход с ключово влияние върху политическите и икономическите (кръговете от фирми) процеси в България – Георги Първанов и Ахмед Доган в момет, в който първият награждава в качеството си на президент лидера на ДПС с най-високия държавен орден "Стара планина" I степен за "за заслуги към етническия мир и демокрацията в България" | Източник: Интернет.

Написано от Христо Христов

През последните 15 години в България бяха разкрити много архиви, които осветиха неизвестни доскоро факти от управлението на БКП в периода 9 септември 1989 г. – 10 юни 1990 г., когато се проведоха първите демократични избори след краха на комунистическия режим.


Фактите за комунистическия режим, които учениците не знаят

Много от тези факти липсват в учебниците по история, където този период е застъпен съвсем слабо. Такива безспорни факти за характера на управлението на БКП са трите фалита на комунистическата власт през 1960 г., 1977 г. и 1987 г., когато НРБ изпада в невъзможност да обслужва външния дълг. Малко известно е, че при първия фалит, за да запази поста си Тодор Живков предоставя тайно и еднолично златния резерв от 30 тона на СССР, за да погаси дълговете си към него, тъй като по това време той е основния кредитор на комунистическото управление.

В учебниците по история липсва истината за най-продължителната въоръжена съпротива срещу комунистическата власт от всички страни в съветския блок в лицето на горянското движение, продължила до 1954 г., когато четите на горяните са смазани с помощта на сили на армията.

В историята е известен фактът, че първият по-значим бунт срещу комунистическите режими в страните от Централна и Източна Европа е въстанието в Източен Берлин през 1953 г. Нито българските ученици, нито Европа и светът знаят, че първите бунтове срещу комунистическата власт са тези та селяните в Оряховско и Кулско през 1950 г. при опита да им бъде отнети земята и житото при насилствената колективизация и създаването на ТКЗС, където сред въстаналите са стотици жени. 

alt

Факсимиле от писмото на председателя на БНБ Кирил Несторов през 1960 г., с което на съветската страна се предоставя предварително изнесения в Москва български златен резерв за погасяване на задълженията на комунистическия режим към СССР | Архив на desebg.com.

Липсват фактите за политиката на Политбюро на ЦК на БКП, с която на Държавна сигурност е даден картбланш да извършва саботажи, отвличания и убийства на български емигранти зад граница, критици на режима като Борис Арсов – отвлечен през 1974 г. от гр. Орхус, Дания, планът за убийство на политическия емигрант и бивш кандидат-член на ЦК Петър Семерджиев през 1975 г. в Ерусалим, Израел и убийството на писателя Георги Марков в Лондон, Великобритания през 1978 г.
Никъде освен в някои документални разследвания (виж книгата „Тайните фалити на комунизма”) няма да намерите факта, че освен 11 млрд. долара външен дълг комунистическото управление завещава на обществото и 25 млрд. вътрешен дълг, натрупан включително при наливането на милиарди за поддържането на селското стопанство, електрониката и военно-промишления комплекс.

Липсват фактите, че висшето партийно ръководство на БКП е разрешило още през 60-те години Държавна сигурност да организира и провежда държавна контрабанда, скрита зад евфемизма „скрит транзит”, включително и на психотропни вещества.

С тези примери далеч не се изчерпва истината на комунистическия режим. Аз обаче бих желал да говоря за отражението на неговото наследство по време на прехода към демокрация. Ще маркирам някои факти, които са достатъчни красноречиви. Според мен помагат да си обясним защо процесите в България не следват тези в останалите страни от Централна и Източна Европа, преживели комунизма и защо страната ни е винаги на опашката.


Как БКП/БСП и Държавна сигурност създадоха паралелната власт в България

На декемврийският пленум през 1989 г., месец след като Тодор Живков, принуден от Москва, се оттегля от властта, новият генерален секретар на ЦК на БКП Петър Младенов уверява обществото, че партията „повече няма да лакира нещата и ще казваме на хората истината”. Поредната лъжа, разбира се.

Какво прави режимът малко преди БКП да се преименува в БСП? Започва прочистване на досиетата, натрупани от нейния репресивен апарат. Тайно от обществото, което по същото време скандира от площадите и улиците на България „свобода” и „демокрация”. Незаконното унищожаване продължава и след първите свободни избори през юни 1990 г., които БСП печели с фалшификации. 

alt

Ген. Атанас Семерджиев, министър на вътрешните работи през 1990 г. и верен член на БКП/БСП, тайно се разпорежда досиетата да бъдат прочистени без знанието на опозицията или обществото, за да могат наследниците на компартията да държат в зависимост агентурния апарат на ДС по време на прехода | Снимка: БТА.

Заличени са общо 40 процента от архивите, свързани с агентурния апарат на Държавна сигурност. Действащите агентурни разработки в периода 1985-1989 г., които не са в архива, а се намират в различните оперативни структури, са заличени по места или са „приватизирани” от оперативните работници, с които материали впоследствие години наред се захранва черния пазар на досиета в България.

Днес от представители на БСП или от бивши кадрови служители в репресивния апарат, превърнали се в бизнесмени, ще чуете, че ДС и те като офицери са работили за националната сигурност на България, за родината. Въпросът, на който те не могат да отговорят, е защо, след като са работили за националната сигурност през 1990 г. тайно от обществото, панически и напълно незаконно унищожават архивни и други документи на националната сигурност?

Ясно е защо. Защото тези документи не са свързани с националната сигурност, такава, каквато я разбираме днес, а с желанието на наследниците на комунистическата партия и ДС да задържат монопола си върху агентурния апарат и да до държат в зависимост през годините на прехода, а паралелно с това да прочистят архивите от компрометиращи режима доказателства. В интерес на истината трябва да признаем, че БСП и ДС до голяма степен успяха да осъществят този план, който е в основата на създаването на паралелната власт в България.


11 години от прехода власт на партия с лидери агенти на ДС

Оттук насетне следват няколко безспорни факти. От 25-те години след 10 ноември 1989 г. България е управлявана от мнозинства, в които лидерите на ключовата партия (ДПС) са сътрудници на Държавна сигурност (Ахмед Доган и Лютви Местан). Като прибавим и самостоятелното управление на БСП начело Жан Виденов (1995-1997), също сътрудник на ДС, се оказва, че повече от половината години на прехода политическото управление на страната е свързано с комунистическите тайни служби.

Във всеки един парламент от 7-то Велико Народно събрание комунистическите тайни служби си имат своята парламентарна група (минимум 10 депутати, взети заедно всички парламентарни партии).

През последните 25 години само 3 години са управлявани от правителства, в които няма сътрудници на комунистическия режим.

През първите 7 години на прехода 5 години са управлявани от правителства, които са оглявявани от министър-председатели на България са агенти на комунистическите тайни служби (Андрей Луканов, Любен Беров и Жан Виденов).

Десет години президент на България беше агент на Държавна сигурност (Георги Първанов), избран с контролиран вот на партия (ДПС), чийто лидер (Ахмед Доган) попада в в същата категория. 

alt

Посланикът на България в Брюксел в периода 2004-2009 г. Любомир Иванов (вляво) е един от дипломатите с досиета, които представляват страната ни в ключови европейски столици | Снимка: в. „Сега”.

Близо 200 са посланиците и генералните консули, представляващи България пред света след 9 ноември 1989 г. През 2010 г., когато българското общество научи имената им, над 40 действащи посланици са с досиета.

В периода 1993-2009 г. посланиците на България в Брюксел неизменно са сътрудници на Държавна сигурност.


Парите на държавата и хората – в ръцете на агенти

През първите 7 години на прехода председатели на БНБ са все агенти на Държавна сигурност (Иван Драгневски, Тодор Вълчев, Любомир Филипов). Началникът на Банков надзор на БНБ в периода, в който е лудото и безконтролно рефинансиране на нароените след 1989 г. частни банки, които след това изпаднаха в несъстоятелност отново е агент на ДС (Стоян Шукеров).

Далеч съм от мисълта, че неуспешния преход може и трябва да бъде обяснен само чрез досиетата, но без съмнение те са част механизмите на манипулация на обществото и основата на паралелната власт, съдействала за установяването на олигархичния модел на управление днес в България.

И още няколко факта. През последните 7 години комисията по досиетата разкри общо над 8000 сътрудници на комунистическите тоталитарни служби. От 2013 г. комисията обявява сътрудниците в частните банки. До момента са обявени резултатите в 27 банки. 

alt

Двамата от председателите на БНБ, агенти на ДС – Тодор Вълчев (вляво) и Иван Драгневски | Източник: БНБ.

Знаете ли в ръководствата на колко банки няма агенти? Само в една (Райфайзенбанк) и то, защото ръководните постове в кредитната институция се заемат предимно от чужденци.


Новите специални служби – със стари кадри, служили на комунистическия режим

Показателна е картината са специалните служби, които днес са призвани да отговарят за националната сигурност на България. Най-много обявени сътрудници от всички проверени институции е МВР. Там над 1800 души по време на прехода за заемали или заемат ръководни постове, са служили преди 10 ноември 1989 г. на комунистическия режим. По брой на такива служители МВР се следва от Министерството на отбраната, а само в ДАНС бяха обявени над 150 кадрови офицери със стаж в комунистическите служби. 

alt

Петко Сертов (най-вляво), назначен от Сергей Станишев за председател на ДАНС при създаването на мегаагенцията през януари 2008 г., също е закърмен с кариера в Държавна сигурност преди 10 ноември 1989 г. Той е само един от много кадрови служители на ДС, ръководители българското контраразузнаване след промените | Източник: Интернет.

След 10 ноември 1989 г. българското контраразузнаване е ръководено общо 14 години от сътрудници на Държавна сигурност. Националната разузнавателна служба (разузнаването) е оглавявана от кадри на ДС общо 20 години.


Вероизповеданията и медиите – под контрола на агенти на ДС

Проверките на комисията по досиетата на вероизповеданията показа, че Българската православна църква се управлява от агенти на ДС, а същото в голяма с степен важи и за мюсюлманското изповедание. Агенти са проникнали и сред протестантите.

 За медиите може да говори много, но тук ще отбележа, че голяма част от собствениците на медии в България, също са свързани с комунистическите специални служби. И днес агенти на Държавна сигурност облъчват обществото от екрана с манипулации и упоритото пробутване на тезата „колко хубаво си беше при социализма”.

За присъствието на ДС във висшите учебни заведения ще отбележа, че в много малък брой университети и колежи в България на ръководни постове не са били назначавани сътрудници на комунистическите тоталитарни служби. В момента четири университета в България се ръководят от ректори с досиетата (УНСС, Великотърновския университте „Св. св. Кирил и Методий”, Техническия университет в София и Университета по библиотекознание и информационни технологии).
Почти всички ръководители на научни институти в БАН също се оказаха сътрудници на комунистическите служби, включително и на института по история (акад. Георги Марков).

Изброяването на тези факти не би бил възможно, ако през последните 7 години комисията по досиетата не навакса загубеното време през първите 16 години на прехода с отварянето на досиетата. Тя вече стана толкова неудобна от разкритите факти, че неслучайно БСП поиска комисията да бъде закрита миналата година.

Преходът в България към демокрация беше допълнително затруднен и от факта, че българския Конституционен съд отмени всички, макар и частични опити за налагане на лустрация в страната.

Така беше позволено фигури, свързани с комунистическите тайни служби, безпрепятствено да влияят на политическите, икономическите и обществени процеси в България след 10 ноември 1989 г. 

Като прибавим към всичко това и факта, че в България престъпленията на комунизма не бяха осъдени, картината става съвсем ясно. Ефективно осъдени бяха само трима функционери от времето на управление на БКП, които излежаха присъдите си (последният началник на Първо главно управление на ДС ген. Владимир Тодоров за унищожаване на част от разработките на писателя Георги Марков, бившият вицепремиер Григор Стоичков и бившият  главен санитарен инспектор Любомир Шиндаров за липсата на мерки и информиране на населението след аварията в съветската АЕЦ „Чернобил” през 1986 г.).

Как днес истината за комунистическия режим да влезе в учебниците по история, когато БСП се съпротивлява и гласува против всички инициативи за Европейския съюз за създаването на обща европейска памет, както за престъпленията на национал-социализма, така и на комунизма?

БСП не чества 23 август като ден на почит на жертвите на тоталитарните режими, утвърден като дата от Европейския парламент. БСП продължава да чества 9-ти септември 1944 г. Нейният лидер, който е и председател на ПЕС Сергей Станишев дори не се посвени да я определи като „светла дата в българската история, от чийто заряд се нуждаем, за да управляваме”.


*Докладът е на Христо Христов, основател на независимия сайт desebg.com и изследовател на архивите от периода на комунизма. Той е подготвен за българо-германската конференция „Настояще, зависимо от сенките на комунистическото минало”, организирана и проведена в Европейския парламент на 29 януари 2014 г. по инициатива на евродепутатите Андрей Ковачев (ГЕРБ/ЕНП) и Йоаким Целер (ЕНП). На конференцията докладът е представен в резюме.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!