Следвайте "Буднаера" в Телеграм

30dumi.eu

Техника за сън, която ни подарява 20 години живот

Обикновеният човек спи около една трета от живота си и като се има предвид средната продължителност на живота – над 25 години. Тази статия е за тези, които не желаят да прекарат толкова много време в спане.

Ние знаем, че организмът ни се нуждае от почивка и възстановяване. Не много отдавна изследователите са установили, че сънят помага на мозъка в детоксикацията.

Повечето хора се придържат към монофазен сън, спят по 7-8 часа всяка нощ.

Но някои (особено учениците и жителите на много латиноамерикански страни) спят по два пъти на ден – пет -шест часа през нощта и 30-90 минути през деня.

Въпреки това в историята има случаи, когато хората са били в състояние да намалят дозата сън до два часа, заспивайки за кратко време по няколко пъти на ден. Теоретично, такъв режим наистина може да ни подари двадесет години буден живот.

Преди да преминем към историята за конкретни хора, които са изпитали ползите от полифазовия сън, трябва да се види и мнението на специалиста по съня от клиниката на Масачузетс Matt Bianchi: "Всеки организъм е е различен. За един човек може да му е полезен многофазния сън, а друг в резултат на такъв експеримент може да заспи зад волана и да се блъсне в стълб".

Така че, ако решите да опитате и да преминете към полифазов сън, ние ви препоръчваме временно да се откажете от шофиране, да не вземате важни решения – докато не определите с точно колко часа ще бъдете в състояние да съкратите съня си.

Знаменитости, които практикуват полифазов сън

Според слуховете да съкратят съня си, разделяйки го на няколко части, са успели много известни мислители, включително Леонардо да Винчи, Томас Едисън и Никола Тесла. Но първият документиран случаи на преход към полифазов сън се свързва с името на архитекта, изобретател и философ Бъкминстър Фулър.

Експерименти със съня Фулър правил в средата на 1900-те и разработил режим наречен "Димаксион" (същото име Фулър дал на своя запазена марка, която обединява няколко изобретения).

Техниката за сън "Димаксион", включва по половин час сън на всеки шест часа – това за ден е около два часа. Неговите експерименти са описани в книга, коят има огромен успех. Способността на Фулър да заспи за 30 секунди поразява неговите съвременници. Въпреки това, след известно време , ученият се връща към нормалния си монофазен сън – но само защото жена му не е съгласна.

През 80-те години италианският невролог Claudio STAMPI също започва да изучава ползите от полифазовия сън. Той забелязал, че неговите приятели моряци спят на пресекулки, без поражения за здравето и странични ефекти.

В хода на експериментите си той изследва актьора Francesco Jost, който се опитвал да овладее техниката на полифазов сън за 49 дни у дома си. Първоначално организмът на Jost преживял шок, но след това концентрацията на вниманието и психическото му състояние влизат в относителна норма, въпреки че понякога му било трудно да се събуди. С минимални странични ефекти, актьорът бил в състояние да намали обичайното време на съня си до пет часа. Но това е в краткосрочен план – дългосрочен ефект не е проучван.

Какво казва науката

Една от теориите, свързани с алтернативни начини на сън казва, че полифазовият сън е по- естествен. В доклад от 2007 г. , публикуван в Journal of Sleep Research се казва, че много от животните спят по няколко пъти на ден и човек, вероятно, в древни времена, също е следвал този модел.

Някои практикуващи полифазовия сън твърдят, че техниката им "принуждава" организма да влиза във фазата на бързияс сън много по-бързо. В действителност по време на експериментите Стампи забелязал, че мозъкът на Jost понякога влиза в бързия сън почти веднага. Ученият заключил, че при липсата на сън тялото се адаптира, така че да се възстанови в рамките на кратък период от време.

Засега обаче не е известно как полифазовият сън може да повлияе на живота и здравето ако се практикува постоянно през целия живот.

Според едно скорошно откритие преди изобретяването на електроенергията хората са спали по два пъти на ден: след като слънцето залезе и спят до полунощ а след това се събуждат за няколко часа и заспиват отново до сутринта. Но общо те все пак са спали по 7 или 8 часа.

Може би в бъдеще ще се върнем към тази стара схема.

ПО http://www.businessinsider.com/polyphasic-sleep-schedules-and-benefits-2013-10

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!