Следвайте "Буднаера" в Телеграм

24chasa.bg

Умната бърза диета вталява и докато спим

beforeitsnews.com

Как да отслабнем бързо, е един от най-популярните здравни въпроси в интернет според търсачките. Не е невъзможно. Залповото сваляне на килограми за много кратък период от време е "нормално" за спортисти, които трябва да влязат в определена категория. Жокеите също често искат преди състезание да облекчат коня си.

Освен спортисти и бъдещите булки попадат в графата на силно мотивираните.

Те пък искат да влязат в роклята! И без толкова важни житейски моменти обаче повечето хора в Западна Европа и Северна Америка искат да се вталят, и колкото по-бързо, толкова по-добре. Отрезвяващо за ентусиазма светкавично да изпълнят целта може да бъде само поредното научно съобщение, че повечето хора, които някога са били на ударна диета, след това отиват в следващата, по-висока "категория" наднормено тегло.

Кели Браунъл, директор на център по хранене към университета в Йейл, който пръв въвежда термина йо-йо ефект, обяснява порочния кръг на свирепите диети.

Най-голямата заблуда е, че ако веднъж смъкнеш килограми, после е лесно, обяснява експертът. Когато човешкото тяло получава по-малко енергия, отколкото реално има нужда, за да диша, да поддържа кръвообращението, да подава "сила"ва мозъка, сърцето и останалите органи, то посяга на запасите си. Първоначално започва да използва своите гликогенни запаси, защото те могат лесно да бъдат превърнати в глюкоза. При хората гликоген се съхранява предимно в мускулите и клетките на черния дроб. Чак когато този лесен за усвояване запас свърши, организмът започва разграждането на омразните мазнини до триглицериди, за да използва енергията.

Гликогенът и протеинът задържат вода, затова, ако загубим гликоген или протеин, губим течност. И на практика стартовото олекване е само от това. На този етап свирепото гладуване изглежда многообещаващо, защото се вижда резултат. За жалост, мазнинките си стоят. За да свалим около килограм тегло, трябва да си осигурим дефицит от 3500 килокалории. Проблемът е, че докато започне да разгражда мазнината, тялото се е настроило за недоимък и вече е забавило метаболизма си. Мозъкът получава сигнал, че запасите от мазнини са се намалили, и съответно забавя метаболизма, за да компенсира загубите с по-малък разход на енергия.

В същото време вече се е стигнало до намаляване на мускулната маса. А колкото по-малко мускули има, толкова по-бавен е метаболизмът. На този етап се наблюдава задържане и отслабващият често губи мотивация. Паралелно с това се задействат и психологически фактори. Със загубата на мотивация идва и изоставянето на диетата и таен или явен старт на наваксване на глада. Но организмът не знае докога ще трае тази щедрост и бърза да превърне всяка излишна калория в запас. Кантарът веднага тръгва нагоре. А разочарованието и чувството за провал често провокират още по-обилното ядене отпреди. Позната на мнозина картина.

Възможен ли е хепиенд? При това здравословен? Да! С осигуряване на качествени хранителни вещества, пълноценен и достатъчен сън и физически упражнения в "доза", която може да се поддържа постоянно.

Разумната скорост на отслабване е от 0,5 до 1 кг седмично. По-бърза редукция е абонамент за йо-йо. Ако планирате да сваляте над 1,3 кг за седмица, което принципно е лесноизпълнимо с инат, рискувате някои нежелани последици, като недостиг на важни за здравето вещества, по-слаби кости, раздразнителност, депресия, безсъние и напълняване в дългосрочен план.

Не е задължително винаги да мислите за намаляване на храната. Можете да постигнете необходимия за отслабване калориен баланс и чрез увеличаване на физическата активност. Обикновено първите признаци на лоша фигурата идват към 30-те години. Защото човек не отчита факта, че метаболизмът се забавя.

Най-лесно можем да свалим 1 кг за 7 дни, като комбинираме намаляване на приема с 600 калории - това се приема от организма сравнително безболезнено, и изразходване на допълнителни 400 калории с джогинг, фитнес, упражнения - също достъпна цел. Оправданието "нямам време" не е сериозно алиби, дори наистина да сте суперзаети. Другото редовно измъкване - че сърцето ви не издържа натоварването, също отпада. Приблизително 30 минути бързо ходене е също толкова ефективно, колкото и тичането.

А далеч по-поносимо като натоварване и комфорт по време и след движение. Всеки, който се чувства застрашен от напълняване или усети първи признаци, трябва светкавично да добави ходене пеш, категорични са учени от департамента по хранене на Харвардския университет.

Липсата на мускулна маса е пагубна за добрата фигура. Обикновено хората, които искат да се вталят, са обездвижени и мускулите им още в изходната позиция на диетата са "кашкавалени". В първите етапи на отслабването също се губи мускулна маса, което допълнително засилва нуждата от вкарване на допълнителна активност в начина на живот.

Честа заблуда е, че физическата дейност изостря апетита.

Това е удобно, но недоказано извинение. Джанет Ранкин, експерт по хранене към Американската академия по спортна медицина, изтъква, че ако беше вярно, редовно спортуващите трябваше да са най-дебелите хора.

За бързо отслабване е необходима комбинация от кардио и силови упражнения. Аеробните занятия като каране на колело, плуване, бързо ходене, бягане са по-необходимите за бързото отслабване, но и "помпащите" мускули упражнения имат своята роля в дългосрочен план. Колкото повече мускули, толкова повече калории се изгарят, докато сте в покой - ще отслабвате, докато не правите нищо и дори когато спите.

Коя диета? "Зоната", "Аткинс", "Южен плаж", суровоядство, средиземноморска.

Ако ги спазвате, няма начин да не отслабнете. Лошото е, че степента на отпадане е много голяма. През последните 20 г. се забелязва тенденция на преминаване от диети с ограничен прием на мазнини към такива с намалено съдържание на въглехидрати и предпочитане на продукти с нисък гликемичен индекс.

Освен това трябва да си осигурите поне 7 часа качествен сън на нощ, за да отслабнете както искате. Често при диета се страда от раздразнение и безсъние. Уж спите, но всъщност се въртите. Това не се брои за качествен сън, предупреждава "Медикъл нюз тъдей". Изследване в продължение на 16 г. с близо 70 000 доброволци установило, че 30% от хората с лош сън натрупвали за това време средно 15 кг.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!