Следвайте "Буднаера" в Телеграм

24chasa.bg

Полицаи на оглед отмъкват 3000 евро, пропуснати от крадци

Катаджия връща отнети шофьорски книжки по-рано, шеф на районно “оправя” актове за липса на “Гражданска отговорност”, а експерти от СДВР, които взимат отпечатъци след обир в жилище, отмъкват 3000 евро, “изпуснати” от крадците.

Това са само част от случаите, в които Инспекторатът на МВР е получил сигнали и е установил нарушения при проверките си в последната малко повече от година. При някои от направо комичните проверки били спипани полицаи, които взели за рушвет шампоани, душ гел и пасти за зъби. Друг наказан пазител на реда ползвал служебната кола през уикенда, за да пазарува със семейството си, а трети пък редовно се черпел с алкохол в близка до районното кръчма през обедната почивка. Всеки месец през 2012-а и от началото на 2013 г. поне по няколко служители на МВР са били наказвани или направо уволнявани за различни нарушения.

През 2012 г. дисциплинарно уволнени са 11 висши и редови полицаи, наказани са 52-ма
В един от най-драстичните случаи разследван в последно време от инспектората е свързан с двама експерти от столичната полиция, които извършвали огледи и взимали следи и други отпечатъци след домови обири в София.

“В семейство зъболекари бе извършена взломна кражба. Собствениците се връщат в дома си, обаждат се на полицията, но първата им работа е да отидат да видят дали скритите пари са там. Бъркат в малък джоб на дамска чанта и намират прибраните там 3000 евро. Успокоени, те изчакват да дойде полицията”, разказват за случая инспектори.

Когато идва оперативната група за оглед, полицаите обясняват на потърпевшите, че трябва да излязат от дома, за да не пречат. Малко след като екипът си тръгва обаче, семейството отново проверява скътаните около 3000 евро и вижда, че ги няма.
“Стана така, че веднага след като си заминават полицаите семейството отново се обажда на районното този път, за да сигнализират за кражба извършена от полицаи”, припомнят си случая от МВР.

Парите са били в чанта в гардероба,а после семейството я намира хвърлена под леглото. Инспекторатът веднага се намесва, експертите от СДВР категорично отричат, въпреки че е безспорно установено, че само те са влизали в стаята с парите.

Проверката установява още, че при огледа същите полицаи не са направили снимка на местопрестъплението точно там, откъдето липсват евробанкнотите. След това двамата полицаи за изпратени в Института по психология на изследване с полиграф, който потвърждава, че лъжат и че са откраднали парите.

“Тези полицаи за освободени от работа. Но за съжаление в тези случаи вероятността да се върнат на работа не е малка, защото полиграфът не се приема за доказателство в съда и ако обжалват, може да ги възстановят”, обясняват от Инспектората на МВР.
Два са най-драстичните случая на нарушения от началото на 2013 г.

Първото разследване започнало преди няколко месеца след анонимен сигнал, че конкретен полицейски инспектор от “Пътен контрол” в София-област разполага със сериозни средства, придобити по необясним начин, строи къща и т.н. Съмненията са, че “търгува” с отнети шофьорски книжки. Инспекторите установяват, че същият катаджия умишлено е забавил издаването и връчването на наказателните постановления за отнемане на шофьорски книжки. Така се съкращавало времето, в което наказаният шофьор е с отнета книжка.

“При проверката видяхме, че същият служител дори е връщал свидетелствата за управление, преди да изтече наказанието. Установихме още, че когато отивал даден гражданин за подмяна на документи и се установяло, че има неплатени глоби, той е прибирал парите на гражданите за себе си, а е записвал, че са платени”, разказват още за случая инспектори. |

Също изгонен дисципилинарно в началото на 2013 г. е и началникът на РПУ - Сливница, който пък си позволил да “оправя” актове за неплатена гражданска отговорност.

Инспекторите установили, че когато даден водач бъде спипан да кара без “Гражданска отговорност” в региона, на място му пишат акт, като глобата е около 400 лева.

После обаче началникът на районното управление оформял наказателното постановление, като записвал, че гражданинът всъщност просто не е носел задължителната застраховка у себе си, за което глобата е само 10 лева. Щом се разровили в документите, разследващите установили, че застраховките са сключвани след датата и часа на проверката на пътя.

Така полицейският шеф спестявал неколкостотин лева глоба на всеки от нарушителите.

“В случая не е имало как да докажем, че има корупция, но за всеки е ясно, че това не се прави даром”, коментират в дирекцията. Този полицейски началник е уволнен за неправомерни действия. През миналата година имало още няколко подобни случая в други градове на страната.

При друг сигнал, получен на анонимната телефонна линия през 2012 г., пък са “изгорели” двама полицаи от столичното Осмо РПУ.

Гражданин се обадил, че на пътя между София и Самоков е спрян от автопатрул и са му взели 10 евро, той е записал и номера на банкнотата. В инспектората веднага сформирали екип от трима души и поели към мястото. Когато стигнали, катаджиите още били там.

 “Колеги, бихте ли извадили съдържанието на джобовете си, за да видим с какви средства разполагате”, помолили учтиво инспекторите, защото те нямат право да правят обиск. Минута по-късно от джоба на единия полицай се показват и описаните от потърпевшия 10 евро. Общо през 2012 година инспекторатът е работил по
193 сигнала срещу 216 служители на МВР.

За първите 6 месеца на 2013 г. пък дирекцията е проверявала 75 сигнала за 88 полицаи на ръководни и изпълнителски длъжности. При едни от най-комичните случаи пътен полицай от Велико Търново спрял служител на козметична фирма да кара без колан. Шофьорът ньямал у себе си нищо “да почерпи” и по-късно полицаят го потърсил във фирмата, като в крайна сметка взел като рушвет два шампоана, два душ гела и 4 пасти за зъби.

Комисар Емил Стойнев, шеф на дирекция "Инспекторат" на МВР: 23-ма инспектори проверяват 50 000 в МВР

- Комисар Стойнев, коя беше последната проверка, проведена от Инспектората на МВР?

- След взрива на цистерната с пропан-бутан край Варна (бел. ред. - край с. Езерово) под ръководството на наш служител бяха проверени всички направления на дейност на пожарната там.

- При инцидента бяха ранени 12 души, пострадаха и пожарникари заради вторични взривове, установихте ли нарушения в работата на служители на МВР?

- Справката е докладвана на министъра. Определено има допуснати слабости в дейността на пожарната, те са отразени. Ще бъдат наложени съответни дисциплинарни наказания, включително и на ръководни служители.

Но ще има и наградени.
Със заповед на вътрешния министър пак за Варна още миналата сряда замина служител на инспектората, за да направи проверка и по случая с изисканите списъци на членове на партия ГЕРБ. Ръководството реагира веднага, за да може да бъде изяснена изцяло обстановката.

- Колко са служителите на инспектората, които проверяват за нарушения всички полицаи в страната?

- Повечето хора са останали с впечатление, че ние сме огромна дирекция, но структурата на инспектората всъщност се състои от два отдела. Първи отдел е “Контрол на управленската дейност”, който се състои от 15 служители, като единият от тях е началник на отдел.

А другият отдел е противодействие на корупцията в МВР, който е от 10 служители, от които един е началник на отдел, а 9 са инспекторите. Това значи, че в момента 23-ма инспектори извършват проверките на 50-хилядния състав на вътрешното министерство в цялата страна. В тази връзка има разписани правила, в които е указано, че дирекция “Инспекторат” извършва проверки за нарушения на ръководни служители. Но това невинаги е така.

- Колко сигнали получавате от граждани за нарушения или престъпления, извършени от служители на МВР?

- На ден получаваме средно между 10 и 15 сигнала общо от телефона и сайта. Има и анонимни, има и хора, които се представят. За 2011 са получени 364 сигнала, през 2012 - 328, а за първите 6 месеца на т.г. има 201 сигнала за нарушения. Разделяме сигналите на такива, съдържащи данни за корупционно поведение, за полицейско насилие, или неправомерни десйтвия.

При сигнал за конфликт на интереси ние проучваме случая, но нямаме правомощия да се произнесем, това единствено има комисията по конфликт на интереси и ние й предоставяме събраните материали.

- Какви случаи на конфликт на интереси сте проверявали?

- Имахме сигнал, че в една областна дирекция зам.-директор живее на семейни начала с една от служителките. Това значи, че когато началникът отсъства, той се явява пряк шеф на любимата си. Потвърдили сме информацията и сме предали данните на комисията, тя не ни информира за резултата.

В друг случай икономически полицай, началник на група в един от големите градове у нас, трябва да проверява дейността на чейнджбюрата в района, а съпругата му е служител на едно от чейнджбюрата. В този случай не установихме нарушения, но отново предадохме информацията на комисията.

- Преди време имаше идея инспекторатът да налага глоби на немарливи служители. Какво стана с тази идея, прилага ли се?

- От началото на т.г. това беше възложено като задължение на всички министри в съответните ведомства да налагат глоби при неспазване на срокове по АПК. Наказaнието за неиздаване на административен акт е от 50 до 1000 лева.

Непроизнасяне в срок или друг вид отказ или забавяне - до 1500 лева. Вътрешният министър издаде заповед, с която оправомощи инспекторите в нашата дирекция да установяват нарушения, а аз като началник на инспектората издавам наказателните постановления. До момента нямаме констатирано такова нарушение, защото нямаме подаден сигнал. Но вече имаме и възможността да глобяваме.

- През последната година за каква най-висока сума поискан рушвет са ви сигнализирали гражданите?

- По анонимната телефонна линия получихме сигнал, че при провеждането на конкурс за назначаване на служители се искат рушвети между 5000 и 8000 лева. Като в сигнала се казваше още, че и в момента тече този конкурс за назначаване на служители със средно образование по линия на пожарната дейност. Веднага подадохме сигнал на директора на главната дирекция ПАБ. Той изпрати допълнително служители, които да наблюдават по какъв начин се провежда подборът на кадри.

Така парирахме превантивно всякакви възможности, за да не се влияе на резултата на конкурса.

Друг случай, по който работихме, е за корупционна практика на служител от Икономическа полиция. За него ни съобщиха, че иска месечно от 1000 до 2000 лева, за да не “закача” с проверки определени фирми, те да имат спокойствие и да си затвори очите за някои нередности. Но при проверката се установи, че този сигнал е неоснователен.

Ревизия как са разследвани обирите във всяко РПУ

Ревизия как се разследват жилищните обири започва във всички РПУ-та в страната от началото на следващата година.

“Заради огромния брой на тези кражби от ръководството на МВР е определен като приоритет в работата ни. Затова дирекцията е планирала тематична порверка във всички структури на МВР в страната, за да се види каква организация е създадена от съответното ръководство за противодействие на този вид престъпност”, съобщи шефът на дирекция “Инспекторат” комисар Емил Стойнев.

Спецекипите ще прегледат как се получават сигналите за всяко престъпление и как се оформят и обработват т.нар. заявителски материали. Ще се рови детайлно дали има “забатачени” или “смачкани” разследвания, както и какви указания са давали началниците за по-добра борба с тези престъпления.

“Освен това на случаен принцип ще подбираме по-интересните и заплетени случаи, за да се види дали ръководството и по-ниските длъжности са направили необходимото по разследването. Например, ако в определено село стават много кражби, адекватно действие е например да се насочат натам повече патрули”, обясняват от дирекцията. В края на мащабната проверка от инспектората ще дадат и конкретни препоръки как да се разследват по-успешно обирите.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!