Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Глобяват шофьори заради 90 абсурдни знака

Сима Радкова, 24chasa.bg

Над 90 знака за скорост, които не отговарят на пътната обстановка и нормативните изисквания, има в цялата страна, но въпреки това хиляди шофьори отнасят глоби заради тях, установи "24 часа".

Има обаче хора, които се осмеляват да обжалват в съда електронните фишове, издадени въз основа на такива знаци. Според закона, след като има поставен знак, той трябва да се спазва, коментира адвокат Явор Нотев.

Един от проблемните участъци е нареченият от шофьорите Път на абсурдите. Това е международното трасе София-Калотина. "Пътят към Калотина е изключително натоварен. По него преминават денонощно тирове, коли и чужденци, каращи с бясна скорост. Навсякъде са поставени знаци за ограничаване на скоростта, които
не отговарят на изискванията на наредба №18.

Не е странно за никого, че на метри от тях винаги има пост на КАТ, който контролира спазването им", коментира учителката Галина Тимова, която доста често преминава по този участък.

"Всички знаем за тези т. нар. хранилки, за абсурдните знаци, или липсващата маркировка, но това не променя много нещата и глобите трябва да се пишат", твърди още Нотев.

По думите на шофьорите именно такава е и ситуацията с пункт на КАТ, който е край Сливница. На няколко метра преди него има знак за ограничаване на скоростта 50 км/ч. Табелата обаче изниква изведнъж, без да са спазени изискванията на наредба 18, твърди Тимова.

Според закона поставянето на ограничителен знак за скорост за повече от 20 км/ч трябва да се предхожда от поредица от други знаци, които постепенно намаляват с по-малки ограничения - например 70, 50, и т. н. Това е записано в чл. 79 ал. 2 от наредбата. На въпросния участък обаче шофьорите остават изненадани. Докато карат с разрешените 90 км/ч по международния път, изведнъж се натъкват на ограничение от 50 км/ч.

Естествено, нямат възможност да реагират навреме. Когато срещу тях застане и палката на катаджията, набиват рязко спирачките. На пункта почти всеки спрян е чужденец. Репортер на вестника пита полицаите за какво спират колите. "Не спираме за скорост, за нея правим само снимки, проверяваме други неща", отвръщат ухилени униформените.
Междувременно спреният чужденец се измъква мълчешком от поста на КАТ, намерил удобна възможност да си тръгне без наказание. Ние пък виждаме, че мобилната камера, която снима за скорост, е изключена. Когато питаме защо, следват гневни реплики: "Тръгвайте си, махайте се оттук, нямате разрешение от пресцентъра!"

В обратната посока, към София, малко преди да влезем в града, отново виждаме изведнъж ограничение от 40 км/ч. Знакът е ръждясал и напукан. Светлоотражателното му фолио отдавна е изгубило основната си роля. Освен това по изискванията на наредбата на гърба си той трябва да има дата и номер на производство, които липсват Поставен е на около 200 м от кръстовище на входа на София близо до "Метро" в Люлин. Странно е съвпадението, че съвсем наблизо също стои патрул на КАТ.

Абсурдните знаци обаче не свършват дотук. Успоредно на пътя е поставен и указващ знак с лице, обърнато към отсрещните ниви. "Предназначен е вероятно за кравите в полето, а не за шофьорите, защото те не могат да го видят", шегува се Тимова. На него е изписано на латиница "Полиция", а под надписа на български са посочено докъде е област София и - накъде София град.

Извънградският път с категория на международен, по който минават много автомобили и тирове, продължава, като преминава през населено място, но табела за това отново липсва. Жителите на махала "Пролеша", които пресичат ежедневно, се смятат за късметлии, ако не ги помете някой прехвърчащ с висока скорост тир. На този участък няма дори една пешеходна пътека, която да улесни преминаването. Тук често спират камиони, а между тях се провират старци, тръгнали за хляб от другата страна на пътя.
Подминавайки този участък, изведнъж идва абсурдната отсечка към Петърч и Храбърско. Тя излиза ненадейно и наблизо няма знак, указващ да се намали скоростта.
От своя страна пък шофьорът, който иска да се включи по международния път, си играе почти на руска рулетка, когато завива. Разрешени са и ляв, и десен завой, въпреки че няма абсолютно никаква видимост за това, видя още екипът ни.

"В цялата страна е така - няма маркировка на пътя, трудно е човек да се ориентира къде се намира, да не говорим, ако е чужденец. Освен това и боята на платното по принцип трябва да е светлоотражателна, за да личи през нощта, но тя понякога дори липсва, коментира адвокат Нотев.

Заради многото сигнали за нередности стопанинът на пътя "Пътна инфраструктура" и КАТ направиха пълен оглед в страната по основните пътища преди два месеца.

Експертите обходиха основните международни участъци и заснеха най-проблемните знаци и райони, където има фрапиращи абсурди. Според нормативните изисквания обаче, за да бъдат премахнати, е необходимо да се направи специален одит, което ще отнеме доста врeме.

Любомир Начв, глобен шофьор: Колата ми не е болид, за да спира на място 

 Полицаите бяха точно зад знака и човек физически няма как да намали скоростта, без да стане опасно и за него, и за останалите участници в движението. Освен това самата кола не може да спре за толкова кратко време, все пак вероятно някой болид може, но не и моята кола. Това коментира Любомир Начев, глобен от КАТ с електронен фиш заради знак, ограничаващ скоростта с 40 км/ч край София, само на метри след него. Начев шофирал от Сливница към София на 13 март, когато бил заснет от мобилна камера на КАТ със 71 км/ч.

Ще обжалвам електронния фиш в съда и няма да оставя нещата така. За мен е важно това, че този знак е поставен в нарушение на нормативната уредба у нас. Той е стар, ръждясал, няма номер и е сложен в противоречие с наредба 18. В момента очаквам Софийският районен съд да насрочи заседание по моя казус, въпреки че, доколкото знам, те са затрупани и сигурно ще се забавят", допълни още Начев.
По думите му много хора са били глобени точно заради този знак и това повече не бива да продължава, защото е незаконно.

Сменят сгрешените табели заедно с ремонти

ВЕНЕТА НАЧЕВА

Грешните знаци по шосетата се сменят основно при ремонтите, обясниха за "24 часа" от пътната агенция.

В началото на летния туристически сезон са направени съвместни проверки с МВР и дирекция "Охранителна полиция". Инспекторите описали знаци и ограничения, които не съответстват на съвременните технически характеристики на автомобилите.
Затова в момента се проверява възможността за промяна на знаците, като се съобразява пътната безопасност. Неактуалните се променят поетапно при изпълнението на проекти за рехабилитация или след изготвяне на нови проекти за организация на движението. Повечето знаци за смяна са за ограничения на скоростта, признават експертите.

Такава промяна беше направена преди повече от месец в началото на магистрала "Струма". Ограничението в отсечката от Даскалово до Долна Диканя беше 90 км в час, въпреки че т.нар. проектни и експлоатационни характеристики на пътя позволяват по-висока скорост.

След подробен оглед от комисии беше взето решение за увеличаване на скоростта на движение до 120 км/ч, съобщи тогава министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева.

Междувременно на сайта на ведомството била направена анкета. В допитването участвали 1300 посетители на сайта и 91% от тях одобрили отпадането на ограничението на скоростта от 90 км в час.

Няма точна статистика за вида и броя на знаците, които не отговарят на обективното положение на пътя, предупредиха обаче от пътната агенция. Защото състоянието на републиканската пътна мрежа било динамично, всекидневно се извършват текущи ремонти, строят се нови пътни участъци, извършват се рехабилитации и при повечето от тези дейности се подменят и пътните знаци.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!