Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Vsekiden.com

Кирлив парцал за под в тенджерата с ориз

Обичайна гледка от китайски ресторант
Обичайна гледка от китайски ресторант. Снимка: Vsekiden.com

Затварят китайски ресторанти заради мръсотия и опасност от епидемии

Китайски ресторанти из цяла България хлопнаха врати заради мръсотията в тях. Агенцията по храните откри фрапираща липса на хигиена и редица други нарушения в някои от азиатските заведения в страната.

В столични китайски ресторанти инспекторите се натъкват на кухни, които са далеч от стандартите за чистота, както и изтекли здравни книжки и липса на документация на заведението и персонала. Това обаче са най-безобидните нарушения за повечето от майсторите на пържените пилета.
Най-фрапантните гадости, на които служители на ХЕИ са ставали свидетели, са кирлив парцал за под, хвърлен в тенджера с ориз, както и проскубана котка, която яде директно от чинията със сладко-кисели късчета месо, преди да се сервира на клиентите. Имало и случаи, в които вече върната храна се претопляла и се сервирала на нови клиенти.

Експертите обясниха, че многократно са съставяни актове и предписания на обекта, но въпреки това управата на заведението не е отстранила нередностите. В друго заведение пък, като забелязал идващите инспектори, собственикът опитал да заключи вратата към кухнята и отказал всякакъв достъп за проверка. Наложила се дори намесата на полицаите, за да бъде открит управителят на китайския ресторант.

В кухнята били открити ръждясали съдове, в които се приготвяла храната. Хлебарки и всякакви други насекоми пълзели на воля. Китаецът важно уточнил, че те не били вредни, а представлявали деликатес.

В трети китайски ресторанти пък от Агенцията по храните се натъкнали на подпухнали мазилки, подове, стени и тавани, които отдавна не са виждали най-малкото вода и сапун, а ронещи се парчета падали право в манджите.

Експерти твърдят, че заради ниската хигиена в повечето подобни заведения те стават развъдник на всякакви болести, на тежки чревни инфекции и на хепатит.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!