Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Магарешко сирене: Евро за грам

Магарешко сирене
Магарешко сирене. Снимка: universityfinancialprotection.com

Чувайки магаре, едва ли първото нещо, което идва на ума е сирене. Не така стои въпросът с някои находчиви българи… аа… сърби, които произвеждат един от най-скъпите сред скъпите продукти – сирене от магарешко мляко. Питате дали са на сметка? Може би, защото един килограм върви по 1000 евро! И не само върви, но направо лети, ако може да се вярва на слуховете, че Новак Джокович е изкупил цялото налично количество от мандрата производител за верига ресторанти, които отваря в родината си. Поради цената си сиренцето е на бучки с размер на бонбон и изглежда да се конкурира поне по размер с бонбоните на Мария Шарапова "Шугърпова". За цената му при сервиране във веригата от ресторанти може само да се гадае.

Както и да е, мандрата производителка, намираща се само на час път от Белград в известния природен резерват "Засавица", може само да се радва на повишеното медийно внимание.

Фермата разполага с 130 балкански магарета, като женските се доят 3 пъти на ден.

С цената си от грам за евро, магарешкото сирене "Пуле" подмина досегашния първенец - шведското сирене от лос, което върви по около 780 евро за килограм - и навярно заслужено. То не само има богат аромат и изтънчен вкус, но и е най-близко по състав до майчиното мляко. На вкус и структура наподобява пресните сирена от испанската област Ла Манча.

Ако това все пак не ви звучи достатъчно убедително, какво ще кажете за това: за направата на 1 кг. сирене са необходими 25 л. мляко, което струва между 30 и 40 евро за литър.

Нещо повече, Хипократ е предписвал магарешкото мляко за лечение на гръдни болести и рани, както и срещу акне и розацея. Римляните са го ценели като луксозна напитка, Клеопатра се е оливала в него, само и само да запази свежестта на кожата си ден по дълго. В по-нови времена магарешкото мляко е използвано, като подсилващо средство, антидот на токсини, подмладяване на застаряващите богаташи и дори за заместване кърмата на високопоставени родилки.

От "Засавица" рекламират, че магарешкото мляко като вид не съдържа бактерии, затова може да се пие и непастьоризирано. Минералните соли в него подхранват кожата и стимулират обновяването на повърхностния й слой, което придава мекота и свежест на лицето и тялото. Също така съдържа незаменими мастни киселини, които подпомагат усвояването на витамините и подобряват еластичността на кожата.

Заради засилващия се интерес към здравословния продукт освен в Сърбия и Белгия, ферми са създадени във Франция, Италия, Гърция,… България… аа… това все още предстои.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!