Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Белинда Мак Калъм, Epoch Times

Видео: "Отпечатъкът на Бог" - стъпка от гигант?

стъпка от гигант
Скриншот

Малко известен гранитен отпечатък в Източен Трансваал, Южна Африка, би могъл да предостави доказателство за някога населявали Земята гиганти.

Наричан от местните "стъпката на Бог", той е с големина от около 1,2 метра.

Видеото на южноафриканския писател и изследовател Майкъл Телинджър, поместено по-горе, ни предлага по-близък поглед върху предполагаемия отпечатък от стъпка на гигант в батолита в Мпулузи, датиран на около 3,1 милиарда години.

Австралийският изследовател на артефакти Клаус Дона е посетил мястото с Телинджър. Във видеото по-долу той коментира, че подобен гигант би бил висок между 7 и 7,5 метра, което съответства на изследваните от него гигантски кости, намерени през 1964 г. в долина в южната част на Еквадор.

Дона изразява известен скептицизъм относно формата на отпечатъка, при който определена част между основата на палеца и свода на стъпалото изглежда малко по-различно, отколкото при обичайния човешки стъпков отпечатък.

Телинджър описва скалата като "фенокристална", или гранит-порфир, който е преминал през няколко охладителни етапа, създавайки големи и малки гранули. Той посочва, че и отпечатъкът, и заобикалящата го скала са претърпели сходни количества изветряне и ерозия, което прави крайно невероятна възможността стъпката да е била изсечена в камъка.

Отпечатъкът е вертикален и според Телинджър това се дължи на тектониката на плочите, която го е издигнала нагоре. Смята се, че такива скали се образуват при охлаждането на магмата в земната кора, което навява на мисли, че стъпката може да е била отпечатана в гранита по време на неговото охлаждане. От друга страна, формата на скалата в зоните на пръстите е точно като изтласкан нагоре материал като мека почва от гигантска стъпка.

Телинджър е убеден, че шансовете скалата да е естествено ерозирала до тази форма са крайно невероятни, и цитира математика Питер Вагенер от Университета на Порт Елизабет, според когото "по-вероятно е малките зелени човечета да са дошли от космоса и да са я изблизали с език, отколкото да е била създадена от естествена ерозия".

Дона и Телинджър призовават за по-подробни научни изследвания на отпечатъка с цел изясняване на произхода му.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!