Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Алберт Динг & Гари Панзи, Epoch Times

Ху: Режимът е изправен пред "безпрецедентни предизвикателства"

Лидерът на Китай Ху Джинтао
Лидерът на Китай Ху Джинтао (Hu Jintao). (Prakash Singh/AFP/Getty Images)

Преди смяната на властта, която обикновено се извършва един път на десет години, лидерът на Китайската комунистическа партия (ККП) е загрижен за безпрецедентните предизвикателства, пред които е изправен режима...

Неотдавна по време на симпозиум лидерът на Китай Ху Джинтао (Hu Jintao) говори убедително по този въпрос, като каза, че ККП "се сблъсква с безпрецедентни външни предизвикателства", и че "много спешни проблеми се появяват сред партийните членове и служители", според публикуван на 23 юли доклад от "устата" на ККП, агенция Шинхуа (Xinhua).

Ху обсъди налагането на политически реформи, но подчерта, че ръководната роля на ККП трябва да се запази. Речта на Ху бе широко показвана по телевизията и се появи на първа страница в държавно-контролираните вестници.

Анализатори смятат, че Ху определя тона за XVIII конгрес на партията. С всички сериозни проблеми на ККП, висшите служители са осъзнали, че реформа е наложителна.

Анализаторът Лин Зиши (Lin Zixu) вярва, че Ху казва истината. "ККП умира. Много длъжностни лица се опитват да намерят начини да се спасят и много нови членове се присъединяват само заради лични облаги", каза той. Лин вярва, че комунистическият режим сега прекарва повече време в мисли как да избяга от партията.

Йе Ке (Ye Ke), д-р по обществена политика, заяви пред телевизия Ню Танг Дайнъсти в интервю, че има някакво споразумение между широката общественост и китайските длъжностни лица, по отношение на сегашното състояние на нещата.

"В момента изглежда, че комунистическата система е стигнала до задънена улица. Ху осъзнава много ясно, че не само широката общественост, но дори и членове на ККП имат този възглед за комунистическата партия. Също така е налице тенденция за международна преоценка на комунистическата идеология. Всичко това прави много ясен факта, че ако комунистическата партия продължи авторитарното си управление ще се провали", каза той.

Коментаторът Лин и председателят на Китайската социал-демократическа партия, Лю Инчуан (Liu Yinquan), споделят гледната точка на Йе.

"Сега Китай кипи от обществено недоволство; все повече хора имат достъп до информация по различни начини и знаят много повече за основните права, които би трябвало да имат. Те се страхуват все по-малко и основата на ККП става все по-слаба. Ако ККП продължава да използва досегашните си методи, за да се справи с изискванията и желанията на хората, властта й в Китай няма да продължи дълго", каза той.

Въпреки това, Лин също смята, че думите на Ху може да са предупреждение към крайните леви и поддръжниците на Бо Шилай (Bo Xilai).

"ККП трябва да вземе решение относно Бо Шилай преди XVIII конгрес на партията", каза Лин. "Ху Джинтао се възползва от тази възможност, за да предупреди всички, че Бо Шилай няма никакъв шанс да възстанови дори и част от властта си. Стилът на Бо Шилай, наподобяващ Културната революция и приложен в модела за Чонгчинг (Chongqing) е вече несъстоятелен".

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!