Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Джени Ли & Жанмари Лунсфорд, Epoch Times

Баща се самоубива като протест срещу убийството на сина си на пл. "Тянанмън"

Плачещ хонконгски гражданин, държащ плакат с призив към хората да не забравят кървавата разправа на китайското правителство с протестиращите студенти през 1989 г
Плачещ хонконгски гражданин, държащ плакат с призив към хората да не забравят кървавата разправа на китайското правителство с протестиращите студенти през 1989 г.. (Image courtesy of: cryptome.cn (AP Photo/Vincent Yu))

Бащата на студент, убит по време на Кръвопролитията на площад "Тянанмън" през 1989 г., е бил намерен наскоро мъртъв, самоубивайки се в знак на протест срещу китайските комунистически власти... 
 

Джа Уейлин (Zha Weilin), баща на студента Джа Айгуо (Zha Aiguo), убит по време на събитията на “Тянанмън”, се е обесил в събота, 26 май. В своето предсмъртно писмо, публикувано онлайн, той пише, че смъртта му е протест срещу китайския режим за неговото неизпълнение на задължението да реабилитира сина му, убит от властите преди повече от 20 години.
 
Джа Айгуо, вторият син на Джа Уейлин, е бил на 22-години, когато е бил застрелян на 4 юни 1989 г. На този ден хиляди студенти и обикновени китайци се събират на площад “Тянанмън” и други места в Пекин, за да протестират срещу корупцията и подкрепят демократичните реформи. 
 
След смъртта на сина си, Джа Уейлин и неговата съпруга участват в дейности, организирани от "Тянанмънски майки", неформална група, която се бори за правото на обезщетение за смъртта на своите синове и дъщери в кръвопролитията. Заради своето участие в тези протестни дейности семейство Джа е било обект на полицейско сплашване и наблюдение през годините.
 
Сега вдовицата на Джа, Джанг Дженшиа (Zhang Zhenxia), заяви, че след като синът им е бил убит, нейният съпруг е станал много мълчалив. "Той стана интровертен, неемоционален и потиснат", каза тя. "Най-накрая намери покой. Сега, когато ме остави ...не знам какво ще правя", сподели с мъка вдовицата.
 
Оригиналната статия на китайски език.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!