Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Чин Юфей, Epoch Times

За отнемането на органи в Китай говори доклад на САЩ

Посочени са Фалун Гонг и уйгурите

Доклад за човешките права за 2011 г. на Държавния департамент на САЩ, публикуван на 24 май 2012 г., адресира въпроса с незаконното събиране на органи в Китай. В него се споменава за практикуващи Фалун Гонг и за уйгури...

 
В доклада се казва: "В отговор на твърденията, че органи на екзекутирани затворници са били събирани за трансплантация, заместник-министърът на здравеопазването Хуанг Джиефу заяви през 2009 г., че затворниците не са подходящ източник за човешки органи и лишените от свобода трябва да дадат писмено съгласие, за да могат органите им да бъдат отстранени.Чужди и местни медии, както и застъпнически групи, продължават да съобщават за случаи на отнемане на органи, особено от практикуващи Фалун Гонг и уйгури."
 
Друго действие, предприето от правителството на САЩ, за да попречи на влизането в страната на хора, участвали в престъплението на отнемането на органи, е нов въпрос, добавен през юни миналата година на USCIS формуляр за издаване на виза DS-160. Там се пита дали заявителят "е участвал в принудителна трансплантация на човешки органи".
 
Според говорител на Държавния департамент този въпрос се основава на раздел 232 от Акта за оторизация на чуждестранните отношения, публикуван на 30 септември 2002 г. (одобрен от Конгреса и подписан от тогавашния президент Джордж У. Буш), отказвайки влизане в Съединените щати на китайски и други граждани, въвлечени в принудителна трансплантация на органи или телесни тъкани. Същият раздел е включен и в Кодекс 8 USC1182f на Съединените щати.
 
Този доклад е първият правителствен доклад на САЩ за правата на човека, който споменава отнемането на органи на живо от практикуващи Фалун Гонг и уйгури.
 
Когато бившият топ полицай на Чонгчинг (Chongqing), Уанг Лиджун (Wang Lijun), дезертира в американското консулство в Ченгду (Chengdu) на 6 февруари, той задейства политическа буря, която още не е утихнала. Задкулисната битка се върти около това, каква позиция ще заемат държавниците на Китай спрямо преследването на Фалун Гонг. “Фракцията с окървавените ръце” – служителите, повишени от бившия лидер Джянг Земин за осъществяване на преследването – прави усилени опити да избегне отговорността за престъпленията си и да продължи кампанията. Други служители отказват да участват в преследването оттук нататък. Събитията предоставят ясен избор пред държавниците и гражданите на Китай, както и пред хората по цял свят: подкрепа или противопоставяне на преследването на Фалун Гонг. Историята ще съди избора на всеки човек.

Оригиналната статия на китайски език. 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!