Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Иля Иванов, Великая Эпоха

ККП чисти Интернет от "вредната информация" за преврата

"Denial of Service"

В момента на публикуване на този материал рускоезичният Epoch Times е под "Denial of Service" атака и снимковият материал е недостъпен

Chinese cyber attack

Два от най-големите в Китай микроблогови сайта Sina и Tencent съобщиха, че в продължение на три дни изключват функцията за коментари. През това време ще бъде направено "концентрирано прочистване" на сайтовете. Наскоро властите на Китайската комунистическа партия (ККП) затвориха 16 уебсайта за "разпространение на лъжи за държавен преврат"...


Шинхуа, "устата" на ККП съобщи, че отделни потребители на Интернет "са изфабрикували и разпространяват слухове", че в Пекин е имало преврат, което е оказало "лошо влияние върху обществото". В момента по случая с "фабрикуването на лъжи" за преврат вече са арестувани шестима души, които са "признали, че са изфабрикували слухове, покаяли са се и са разкритикували действията си."

Друго прокомунистическо издание, Женмин жибао, също призова китайците "да поддържат стабилността", да не се поддават на "външен шум и да не си позволяват да бъдат заблудени от разпространяващите се слухове".

На 31 март в сайтовете на Sina и Tencent се появи съобщение, че в последно време по блоговете са оставени много коментари с "невярно, незаконно и вредно съдържание". Ето защо, от 8:00 часа сутринта на 31 март до 8:00 часа на 3 април по уебсайтовете ще се проведе чистка, тези коментари ще бъдат премахнати и самата функция за коментари ще бъде временно изключена.

Редакциите на тези сайтове обясниха на блогърите, че тези мерки са насочени към създаване на "по-благоприятна среда за комуникация".

На 31 март китайското издание Шинси шибао също съобщи, че в настоящия момент властите вече са затворили 16 сайта, които са разпространявали сведения за това, че армията е навлязла в Пекин, и че е имало държавен преврат.

Би Янтао, директор на намиращата се в Хонг Конг Световна общност за стратегическа комуникация вярва, че от гледна точка на журналистиката тези действия от страна на властите засилват още повече ефекта на така наречената от тях "фалшива" информация сред обществото.

Според него официалните съобщения на тези сайтове, които широко са се разпространили в китайския Интернет, отново и много по-нашироко отколкото преди са разпространили информацията, която властите са нарекли "фалшива".

Много китайски нетизени също така питат: "Ако властите се борят така активно с фалшивата информация, защо тогава официалните медии като Шинхуа, Ренмин и Global Times от сутрин до вечер фабрикуват и разпространяват лъжи, и никой не ги затваря?"

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!