Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ivan Pentchoukov, Epoch Times

Китайските етнически танци: Прозорец към многообразието на Китай

Божествено изкуство - поглед към гениалността на компанията за сценични изкуства Шен Юн (Част 4 от 9)

Магията на дигиталните декори в Шен Юн (Част 3 от 9)

Традиционна китайска култура

Ню Йорк - Обратно на често срещаното погрешно схващане, китайците не са от една етническа принадлежност. В действителност има 55 официално признати етнически групи в Китай, като специфичните черти на всяка от тях са оформени от местния климат, природна среда и духовни традиции...


Тези черти са придали уникалните стилове на танците на всяка група, които са много богати и разнообразни. Ето защо етническите танци на специфичните китайски малцинства се различават от класическите китайски танци и китайския народен танц на етническото мнозинство хан.

Сценичното представяне на етнически танци на китайските малцинства е една от отличителните белези на базираната в Ню Йорк компания за сценични изкуства Шен Юн (Shen Yun). Основана през 2006 г., мисията на Шен Юн е да съживи 5-хилядолетната история на китайската култура, която е смятана за божествено вдъхновена.

Завесата е на път да се отвори. Двуезични водещи въвеждат зрителите с достатъчно проницателност, за да провокират тяхното любопитство. Следва музикално соло, драматичен танц, изящен класически китайски танц, етнически или народен танц. Изпълнявани в миналото етнически танци включват корейски, тибетски, йи, монголски, манджурски и мяо изпълнения.

Но всяко етническо малцинство може да се почувства измамено, ако танцьорите просто правят неговите движения. Хореографите и танцьорите на Шен Юн извисяват на едно по-високо ниво разнообразието на етническите групи в Китай, като се стремят да пресъздадат вътрешния дух на съответната култура.

Така например "Гостоприемството е изключително важно за монголците и заема важно място в техните танци", според Интернет страницата на Шен Юн. Монголските танци често включват предмети, които предполагат забавление на гостите с храни и напитки, като например купички, чаши за вино и дори снопове пръчки.

"Усещането за монголския танц е весело, кипящо от енергия и ентусиазъм", пише на сайта на Шен Юн.

От друга страна, корейският етнически танц е по-деликатен и сдържан. "Танцът се характеризира с дихателни движения, които подчертават симетрията. Дишането е съществена част от корейския танц - танцьорът е в състояние да изрази вътрешни емоции чрез координация на дишането и музикален ритъм", твърди Интернет страницата на групата.

"Тези черти придават на корейския етнически танц трансцендентна и успокояваща, възвишена красота."

Осъществяваща се мисия


Докато всяко китайско етническо малцинство, както и хан мнозинството, имат различни атрибути, всички те са обединени от необятността и дълбочината на китайската култура. И наистина, мисията на Шен Юн за съживяване на тази култура е доста благородна и е удовлетворяващо да се види, че тя успява.

"Шен Юн върши чудесна работа за съживяване и укрепване на традиционната китайска култура. Художественото оформление е елегантно и красиво, и също така предава духовност и вяра", коментира известният китайски историк и коментатор г-н Шин Хаонян (Xin Haonian) в интервю за Epoch Times след представление на Шен Юн през януари миналата година в центъра Линкълн, в Ню Йорк.

Танцът мяо


Един особено вълнуващ китайски етнически танц е този на етническата група мяо (Miao, известна също като хмонг/Hmong). Мяо е петата по големина в Китай, както и една от най-древните етнически групи.

Облечени в сияещо сини и лилави облекла, танцьорите ускоряват стъпки с ескалиращия барабанен ритъм. Техните богато украсени сребърни бижута са ослепителни за окото и приятни за ухото.

За мяо бижутата служат както за украса, така и като музикален инструмент, и стават част от танца с вградените камбанки, пискюли и талисмани. Движения и музика се сливат в едно, като звънът на бижутата превръща танца в заразителен хоров ритъм.

Обилното количество бижута символизират статута на клана и почитта в етническата група мяо. Колкото повече звън, толкова по-добре! Танцовите движения на мяо са аранжирани за максимален звън, който изразява ликуване и същевременно предпазва от злото.

Танцьорите са покрити от главата до петите в богато украсени гривни, колиета и огърлици. С толкова много бижута, те трябва да нагаждат танца съобразно тях.

"Свободно люлеещите се ръце и таз са типични, както и повдигането на горната част на крака, за да се задвижи долната му част. Други типични движения включват въртене, пляскане, кръстосване на ръцете и краката, поклащане на главата и бедрата, и малки подскоци с удари", обяснява сайтът на Шен Юн.

"Обширните и забързани танци карат плисираните поли на жените да се разтварят в различни форми. Всяко танцово съчетание е изпълнено с кипящата енергия на танца мяо." 

Културата на даден етнос е представена не само от неговите обичаи и облекла, но и от неговия "юн", както е отразено и в името на компанията, Шен Юн.

"Юн тук се отнася до цялостното поведение на танцьора - тънкостите на всяко едно движение, изразяването с езика на тялото", казва Бен Фрийд, един от водещите на Шен Юн в блог постинг, публикуван на сайта на компанията.

Поради това е естествено, че всяко етническо малцинство ще има свои аспекти на юн, които могат да бъдат въплътени и предавани чрез танца.

"Шен Юн дава живот дори на дребни детайли от традиционния китайски начин на живот посредством исторически разкази и легенди. Изобразяването на различни култури на малцинствените групи в Китай е много впечатляващо", смята г-н Шин, продължавайки с похвалите за изпълнителите на Шен Юн и тяхното "дълбоко разбиране за духовната стойност на традиционната китайска култура и смисъла на живота."

"Изпълненията на артистите на Шен Юн предават красотата и духа на традиционната китайска култура. Публиката ще ги почувства", заключи той.

В интервю за сайта на Шен Юн Мишел Рен, хореограф и прима на сценичната компания, обяснява този стремеж да се даде на публиката нещо повече от забавление, като усещането за топлота например.

"Всички сме подчинени на идеята за насърчаване на автентична, чиста и красива китайска култура. Искаме винаги да даваме най-чистото от себе си за публиката ... Когато нашите сърца са чисти, публиката ще се почувства комфортно и приятно."

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!