Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Lark,  kanzhongguo.com

Магията на дигиталните декори в Шен Юн

Божествено изкуство - поглед към гениалността на компанията за сценични изкуства Шен Юн (Част 3 от 9)

Оркестрите на Шен Юн: Сливане на две музикални традиции (Част 2 от 9)

Пренасяме се в древността, сред жителите от поречието на река Яндзъ. Нацъфтелият мек, розов цвят се отразява в реката, а на хоризонта планините се къпят във виолетова мъгла. Сега сме на ръба на бездънна бездна, втренчени в протежението на Великата китайска стена, простираща се докъдето ни виждат очите. От сигналните й кули се издига дим, точно както в древни времена...

Дигитални ефекти съживяват древни сцени от живота в Китай

Почти загубена на Изток, една хилядолетна култура се възражда на Запад. Представяме Част 3 от поредица от девет части за традиционната китайска култура, за чието дълбоко разбиране ни помага гения на базираната в Ню Йорк компания за класически китайски танцови изкуства Шен Юн (Shen Yun Performing Arts).

Магията на дигиталните декори в Шен Юн

Дигиталните декори в Шен Юн съживяват сцени от 5-хилядолетната история на Китай. Най-съвременни технологии се използват, за да се изобразят природата и древното китайско изкуство, наред с класически китайски градини и небесни сцени, често рисувани в будистки картини.

Базираната в Ню Йорк компания специализира в класически китайски танци, но също така съживява разнообразните традиционни танци, облекла и музика на 55-те етнически групи в Китай.

Едновременно запознавайки ни с традиционното, Шен Юн създава нещо ново. Носител на наградата на Академията и на наградата Еми, дизайнерът на ‘Aватар’ Робърт Стромбърг каза, че дигиталните декори на Шен Юн може да станат "нов вид изкуство сами по себе си - изпълнение на живо, съчетано с дигитални прожекции".

След като гледа представлението на Шен Юн в Лос Анджелис миналата година, Стромбърг каза за телевизия Ню Танг Дайнъсти, че декорите на Шен Юн създават усещането за "ходенето на театър и на кино едновременно".

"Шоуто беше невероятно красиво", каза Стромбърг. "Беше така вдъхновяващо, мисля че видях нови идеи за следващия филм на ‘Аватар’ ".

Стромбърг изучава китайските пейзажи и затова оценява автентичността на показаните картини. "Традиционно представление с автентични танцови движения и автентични пейзажи - получи се една пълна картина".


Древна градина

Китайските градини, като древните градини показани с дигитални декори на някои от танците на Шен Юн, са имали винаги дълбок символизъм за китайския народ.

"Тао (Пътят) е вдъхновил своите последователи да осъзнаят дълбоко процеса на промените в природата", обяснява Р.С. Джонстън в книгата си "Мъдрите градини на Китай", цитирана в статия от Конгджян Ю (Kongjian Yu) през 1993 г., публикувана в Arnoldia на Харвардския университет, списанието на Арнолд Арборетум.

"Смирението на таоистите пред природата е ясно изразено в дизайна на ландшафта и в адаптирането на сградите към този стил", пише Джонстън.

Таоисткият принцип за Ин и Ян също се проявява в баланса на елементите в градините. "Вода и камък, сянка и светлина, вътрешно и външно са балансирани така, че да се прояви Тао или Пътят на природата", обяснява Джоан Кент Квитка, директор на Класическата китайска градина Портланд в Орегон в своя статия за Университета на Портланд.

Градините, изобразени с дигиталните декори на Шен Юн са описани на техния уебсайт като съдържащи "богато орнаментирани сгради, изящни цветя и редки дървета ... идеално разположени на пластове, чието подреждане отразява един дълбок вътрешен смисъл".


Монголските степи

Зелени планини разделят златисто-зелената трева от златисто-синьото небе в сцените на Шен Юн. Това са декорите за монголски танцьори, чиито движения наподобяват тези на галопиращ кон или извисяващ се орел.

1500-годишно монголско стихотворение на уебсайта на Шен Юн илюстрира връзката на монголците с техните корени, степите: "Небето е дълбоко синьо, родната шир е безгранична. Духне ли вятърът ниско в тревата, говеда и овце излизат".

Монголският народ "е известен с близостта си до природата, живите песни и танци, несравнимата стрелба с лък и ездаческите си умения", пише уебсайтът.

От хималайските върхове до субтропичните гори

Всяка година представленията на Шен Юн са различни. С около 20 танца във всяко представление, танцьорите преминават през обширната история, географски ширини и етническо многообразие на Китай.

Танцьорите изобразяват тибетци в Хималаите, където етническите танцьори Йи правят три стъпки напред и една назад в кръгови движения, което се нарича стъпка "вършене на елдата" - движение, вдъхновено от времето на прибиране на реколтата. Танцът се изпълнява на фона на обсипани с цветя поля, планини и долини в югозападен Китай.

Шен Юн преминава през планини, скалисти местности, долини, плодородни земи, стигайки до субтропичните вечнозелени гори на Югоизточна Азия.

Етническите групи са показани в родната им среда, но дигиталните декори постигат нещо повече. Те предоставят и един интерактивен дисплей, традиционни изпълнения със скрипци, струнни инструменти и пясъчни торби.

Например един от танците изобразява известна приказка от китайската класическа литература - "Пътуване към Запада" (Journey to the West), където Цар Маймуна издърпва Луната от небето. В няколко танца феи и божествени същества се спускат на земята на дигиталния екран. Те се приземяват на сцената, където танцьорите ги посрещат и заедно се преместват в друга част на сцената, с което създават усещането за гладко преминаване от небесната картина към реалността на сцената.

Шен Юн "създава уникална атмосфера и един красив, пъстър свят", каза Масашиде Янагауазе, един от най-известните в Япония художници по визуални ефекти пред Epoch Times, след представление в Токио през 2009 година.

"Декорите са не само координирани с танцьорите на сцената и така постигат прекрасен ефект, но са също така в хармония със съдържанието на всяко едно изпълнение. Разгръщането на сюжетите и начинът на тяхното представяне са много притегателни. Това е едно ценно, запомнящо се събитие", заключава Янагауазе.

The Choice
Friends:
Of your long-cherished hope I sing
Truth shall restore your true thoughts
And rekindle memories of your age-old promise,
Helping you fulfill those ancient vows
Be not deceived by the lies, born of suppression
For truth is the key to life
I hope for all lives to escape misfortune
As good and evil contest,
The divine honor their word

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!