Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Qiao Qi, Epoch Times

Китай: 4-годишно полуголо дете във виелица предизвика дискусии

Четиригодишно момче от Нанджинг, Китай, на почивка с родителите си в САЩ, е било накарано от неговия "баща орел" да тича в снега само по бельо. Това е, за да отпразнуват китайската Нова година, а също и за да закалят детето и да го направят здраво и силно.
Четиригодишно момче от Нанджинг, Китай, на почивка с родителите си в САЩ, е било накарано от неговия "баща орел" да тича в снега само по бельо. Това е, за да отпразнуват китайската Нова година, а също и за да закалят детето и да го направят здраво и силно. Флашинг, Ню Йорк, 22 януари 2012 г. (Weibo.com)

По време на почивка в Ню Йорк китаец от Нанджинг (Nanjing) кара 4-годишния си син да празнува китайската Нова година като прави лицеви опори по бельо във виелица. Видеото показва малко момче в снега по гащички и маратонки. Треперещо и посиняло, детето прави лицеви опори и бяга по улицата в продължение на пет минути под насърчителните думи на родителите си. Докато тича, детето не спира да се моли: "Татко ... прегърни ме! Татко, не можеш ли да ме прегърнеш?"...


Клипът е заснет във Флашинг, Ню Йорк, на сутринта на 22 януари, в деня преди китайската Нова година, когато температурата е минус 13 градуса по Целзий. Видеото е качено на китайския интернет сайт zthzrb.hangzhou няколко дни по-късно и предизвика много дискусии сред китайците.

Малккят Хе Йиде тъкмо е навършил 4 години и е започнал първи клас в начално училище в Наджинг на 7 февруари, според репортаж на Modern Express.

"Бащи орли" и "майки тигрици"


Бащата на момчето, 43-годишният Лишанг Хе, е предприемач от намиращия се в централен Китай град Нанджинг. Той е пример за "баща орел". Йиде е недоносено бебе с много здравословни проблеми след раждането. Тревожейки се за физическото му развитие, бащата прибягва до драконовски мерки, за да закали детето.

Подобно на него много китайски родители прилагат подобни жестокости към децата си, следвайки вид популярна психология, подобна на наблюдаваните в животинското царство закони и поведение за "оцеляване на по-силния".

Орлите строят гнездото си високо на скала. Когато на младото орле му израстат криле, орлицата го избутва от гнездото. В отчаян опит да се спаси, малкото орле размахва криле и така се научава да лети.

Има и "вълчи" стил на родителски грижи, който насърчава боя с камшик за сплашване на детето, както и стил "майки тигрици", които оказват агресивен натиск на потомството си да ловува за успех.

Китайският търговец Шяо Байю е известен с биенето на децата си с пръчка всеки път, когато не били послушни. От четирите му деца три са приети в Пекинския университет. Което му е дало прозвището "китайският баща вълк" от китайските медии.

Ейми Чуа, професор по право в Йейлския университет, стана известна в САЩ със своята книга "Боен химн на майката тигрица" (Battle Hymn of the Tiger Mother), в която описва своите усилия да даде на децата си строго "китайско" възпитание, като така си спечелва прозвището "майка тигрица".

Реакция на обществото


Видеото с малкия Йиде, треперещ в снега, предизвика силни реакции сред китайската общественост, като 260 000 души го видяха в рамките на няколко дни. Много нетизени са обезпокоени и загрижени, че такова грубо отношение ще има психологически последици. Но има и такива, които изразяват подкрепата си към подобни методи за възпитание на децата.

Според анкета на Weibo.com, най-популярната микроблогова мрежа в Китай, 61% от анкетираните се обявяват против орелския стил на родителство, 27% са неутрални, а 12% смятат, че този тип възпитание има известни достойнства.

В отговор на въпроси от Epoch Times г-жа Сун, учителка от Харбин, коментира, че такава грубост във възпитанието не се препоръчва от училищата. Тя посочи, че макар да вярва, че строгата дисциплина е добра за растежа и развитието на детето, когато това мине определени граници, става вече нечовешко. От друга страна, поради политиката за едно дете в Китай, родителите в днешно време разглезват детето си и вредят на неговото развитие, смята г-жа Сун.

Г-н Уанг, пенсиониран учител от Пекин, сподели пред ​​Epoch Times  китайската поговорка, че "боят с пръчка дава предан син". Уанг дава пример от историята. Той припомни, че император Кангши (Kangxi) от династията Чин (Qing) (1661 - 1722 г.) е бил много строг към своите деца и внуци. Когато неговият син, император Йонгдженг (Yongzheng), и внук, император Чянлонг (Qianlong), били деца, трябвало да стават в 4 ч. сутринта, за да запаметяват книги.

"Такава дисциплина вече не може да се види. Родителите днес не оставят детето си да страда. Всъщност известно страдание е много добро за развитието на децата - добави Уанг. - Ако децата се възпитават по-добре, няма да се отклонят от правия път".

Интервюиран също за ​​Epoch Times, Чен Янглин, бивш професор от Университета на Тайван сподели, че бащата орел се грижи само за интелигентността на сина си, не за психическото му здраве.

Авторът Шя Шяочянг е съгласен. Той коментира за радио Sound of Hope, че подходът на бащата орел разкрива хаоса в китайското общество днес.

"Мисля, че този краен начин на обучение на този баща е отражение на китайското общество и образование през последните години. В едно общество, което насърчава конкуренцията за оцеляване, закона на джунглата и преклонение пред вълчата природа, хората използват само материалния успех, за да преценяват качествата на даден човек", заключава Шя.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!