Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Румяна Милева, StandartNews

Руската баня мори вирусите

Грипът е намислил да сплаши феновете на св. Валентин и Трифон Зарезан. Експертите прогнозират, че тази година зимните вируси ще бъдат най-активни именно около средата на февруари. Какво да направим, за да избегнем заразата? Първото правило е да се избягват местата, на които се събират много хора, тъй като грипните вируси се предават при близък контакт чрез кихане, кашляне и говорене. Това обясни за "Неделен Стандарт" д-р Димитър Кехайов, специалист по уши, нос и гърло от столичната университетска болница "Лозенец". Той изтъкна, че особено опасни са големите сгради с централна климатична система, която  осигурява лесна циркулация на вирусите и те  достигат до повече хора. В офисите пък трябва по-често да се проветрява - свежият и студен въздух гони вирусите.    

"Брисбейн", "Пърт" и "Калифорния" са трите грипни щама, които ще ни създават главоболие в края на януари и по време на Малкия Сечко (който тази година ще бъде цели 29 дни!). Така че не се отпускайте. По-защитени са тези, които вече са се ваксинирали или пък предишни години са боледували от тези вируси. Това е гаранция, че организмът им си е изградил антитела, които ще реагират светкавично, ако същият вирус реши да се намърда в тялото им. На тези, които не са си сложили противогрипна ваксина, ще се наложи да търсят други защитни мерки. Причината е, че вирусите вече циркулират и времето не е подходящо за имунизация.

Затова е добре  сутрин да си правят 30-минутна физзарядка, а в почивния ден да трамбоват в планината, докато се изпотят, съветва д-р Кехайов. Това дава възможност да се изхвърлят токсините, да се подобрят обмяната на веществата и оросяването, да се увеличат белите кръвни телца, които са войниците ни срещу чужди нашественици. Има полезен вариант и за тези, които не са фенове на снежната планина и предпочитат през уикенда да останат в града. Една руска баня или сауна ще ги накара да се почувстват като новородени.

Загряващата процедура ликвидира микробите и отпуска нервите и мускулите. Повишената температура е мор за вирусите и бактериите, изтъква д-р Кехайов. Той добавя, че именно по тази причина, когато човек вече се разболее от грип, не бива първите два-три дни да пие хапове, които смъкват температурата, ако тя е до 38,4 градуса. Затова пък трябва да пие много течности. 

Топлите процедури намаляват 4 пъти риска да пипнем простуда или вирусна инфекция, сочат изследвания. Причината е, че те са естествен стимулант на имунната система.

Редуването на сауната с хладки душове стимулира кръвоснабдяването и еластичността на кожата и прави тялото устойчиво на простудни и инфекциозни заболявания. Още по-добра стимулация се получава с телесен самомасаж с помощта на брезова метличка или мека четка.  Сауната се отразява добре на хипертониците, тъй като топлото разширява съдовете и кръвното спада. Преди процедурата обаче те не бива да пият лекарството си, защото има опасност кръвното им да спадне под безопасната граница. Хипертониците трябва да знаят, че редовните посещения в сауната (веднъж - два пъти седмично) водят до добър контрол на кръвното налягане.

Преди това е добре да се посъветват с лекуващия си лекар, обясняват специалистите. Хората с наднормено тегло трябва да се опитат да смъкнат плавно излишните килограми - средно по 3-4 кг на месец. Алкохолът също е противопоказен преди и по време на топла баня. Причината е, че спиртните напитки загряват, намаляват кръвното и взимат водата от клетките, обясняват експерти. Внимание! Сауната не се препоръчва на жени с миоми, хора с кожни проблеми (екземи, атипичен дерматит), онкоболни, както и ако в момента имате грип или бронхит.         
 
Бадемите също помагат в борбата с грипните вируси. В обвивката на вкусните ядки се съдържат важни вещества, които засилват реакцията на имунната система. Те са богати на желязо и калций, както и на витамин Е, който е мощен антиоксидант. През зимата трябва да се хапва разнообразна храна с добър баланс на белтъчините, мазнините и въглехидратите, съветва д-р Кехайов. Млечните храни, яйцата и крехкото месо осигуряват необходимите вещества за белтъчния градеж на клетките. Пресните плодове също задължително трябва да присъстват в дневното меню. Между храненията поемайте колкото можете повече чай с мед и лимон или фрешове.  

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!