Следвайте "Буднаера" в Телеграм

По Li Zhen & Lin Yi, Epoch Times

"Червени песни" не се харесаха на Хонконг

Трупата от 500 души "Червени песни" от Чонгчинг бе на тридневно турне в Хонконг. Съвпадащо с китайския Празник на фенерите, целта му изглежда е била да омае хонконгската публика със стари комунистически революционни песни...


Чонгчинг (Chongqing) се превърна в бастион за съживяване на червени песни и други ултра-леви практики в стила на Културната революция, след като Бо Шилай (Bo Xilai) стана глава на комунистическата партия там.

Червени трупи са изнасяли представления в Пекин, но Хонконг ги вижда за пръв път и според Хауърд Лам, директор на базираното в Хонконг радио Green, усилията на комунистическия режим да насади своята култура в Хонконг няма да е примамка, а загуба на време и пари.

"Нелепо е да се пеят червени песни в Хонг Конг, това показва само, че комунистите в континентален Китай и Хонконг са загубили вяра в управлението си", заяви той.

Според Лам много хонконгски младежи и хора от академичните среди са били принудени да гледат представлението, но не са били доволни от това и не са показали положителни чувства към песните.

В двора на Политехническия университета (PolyU) не можеха да се видят постери за представлението. Повечето от интервюираните преди началото на шоуто студенти казаха, че не са чули за него.

Един от няколкото, които бяха чули, заяви: "Усещам, че намерението им е да промиват мозъците на местните. Сравнен с континентален Китай, Хонконг е относително свободен и всеки може да изрази политическото си виждане. Мисля, че трупата е вероятно опит за промиване на мозъци, изкривено изкуство или политическа пропаганда".    

Това не е първият път, когато използваната от китайския режим "мека сила" на културата, киното и медиите не успява да впечатли международната общност.

Например през 2011 г. по време на Китайската седмица на филмовата култура в Ню Йорк, чийто домакини са били китайското Министерство на културата, Държавната администрация за радио, филми и телевизия на Китай, и Колумбийският университет в Ню Йорк, се е получила неудобна ситуация. На 17 октомври на премиера в Линкълн център в Ню Йорк не е дошла никаква публика за филма "Създаване на република" (“Founding of a Republic”, пропаганден филм на Китайската комунистическа партия) - дори е нямало представители на организациите-домакини.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!