Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Иля Иванов, Великая Эпоха

WikiLeaks: Бо Шилай понижен заради обвинения в геноцид

На 17-я конгрес на Централния комитет на Китайската комунистическа партия (ККП) през 2007 г. тогавашният министър на търговията на Китай Бо Шилай не успява да стане заместник премиер. Това се дължи на факта, че срещу него в много страни са заведени съдебни дела с обвинения за геноцид срещу практикуващите Фалун Гонг, от което рухва репутацията му в света, се посочва в грама на американски дипломати от посолството на САЩ в Шанхай, публикувана от WikiLeaks...
 
В датиран от 4 декември 2007 г. документ се посочва, че според източника министърът на търговията Бо Шилай ще бъде понижен до секретар на партийния комитет на Чонгчинг и че с това приключва политическата му кариера. 

Срещу бившия министър на търговията на Китай Бо Шилай в много страни са подадени съдебни искове с обвинения за геноцид срещу практикуващи Фалун Гонг.
Срещу бившия министър на търговията на Китай Бо Шилай в много страни са подадени съдебни искове с обвинения за геноцид срещу практикуващи Фалун Гонг. Снимка: Epoch Times

Според източника, Бо Шилай е поддържал близки отношения с няколко висши служители в централното правителство очаквайки, че ще го подкрепят на 18-я конгрес и той ще бъде повишен. Но когато научил, че ще бъде изхвърлен от Джонанхай (централната партийна и държавна администрация на Китай, бел. ред.) в град Чонгчинг, той прекъсва всякакви отношения със своите покровители и много дни е в неизвестност.
 
В грамата се посочва също така дипломат от град Нанкин да казва, че Бо Шилай е имал силното желание да стане зам. премиер, но премиерът Уен Джябао се е противопоставил категорично на кандидатурата му. Според източника Уен е посочил, че в Австралия, Испания, Канада, Великобритания, САЩ и други страни са заведени съдебни дела срещу Бо Шилай за неговото преследване на Фалун Гонг. Тези действия са "навредили явно на международния му имидж" и това е попречило на кариерата му.
 
В грамата се каза още, че Уен е успял да попречи на Бо Шилай да се издигне, както и да получи подкрепата на висши членове на партията, на които Бо не се нрави заради безразличието му към неговото семейство по време на Културната революция.
 
В годините на Културната революция, за да покаже политическа справедливост Бо Шилай осъжда баща си и обявява публично, че се отказва от него. Благодарение на този акт много хора вярват, че Бо Шилай е "коварен и страхлив човек".
 
Според източника Бо Шилай го очакват много сериозни проблеми в Чонгчинг, които трябва да бъдат разгледани. Сред тях са замърсяването на въздуха и водата, положението на хората, изгонени от домовете им заради ВЕЦ "Трите клисури", безработицата, епидемиите, както и особено ескалиращите с всеки изминал ден проблеми на сигурността на водноелектрическия проект "Трите клисури".
 
Според Центъра за информация на Фалун Гонг в периода от 2000 г. до 2007 г. в 30 града от различни страни са били заведени дела срещу 30 висши служители на ККП и Китай. Те са обвинени в престъпления срещу човечеството, изтезания, убийства и отвличания.
 
Срещу бившия лидер на Китайската комунистическа партия и Китай Джянг Земин (Цзян Цзъмин) е започната кампания в света заради неговото преследване на Фалун Гонг, като досега са заведени над 50 съдебни дела срещу него. Чужди медии са го определяли като "най-големия международен съдебен процес за правата на човека в 21 век".
 
Духовната практика Фалун Гонг (Фалун Дафа) придобива голяма популярност в Китай през 90-те години. Скоро след това управляващият комунистически режим в страната установява, че броят на поддръжниците на движението надвишава броя на членовете на комунистическата партия, като популярността на Фалун Гонг продължава да расте. Така през 1999 г. Фалун Гонг е обявен за незаконен в Китай. Репресиите и преследването на Фалун Гонг в Китай все още продължават, придружено от арести, затвор и мъчения, които в някои случаи водят до смърт.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!