Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ivan Pentchoukov, Epoch Times

Божествено изкуство - поглед към гениалността на компанията за сценични изкуства Шен Юн (Част 2 от 9)

Г-жа Шяочун Чи (Xiaochun Qi) е солист на ерху в един от оркестърите на Шен Юн. (Shen Yun Performing Arts)
Г-жа Шяочун Чи (Xiaochun Qi) е солист на ерху в един от оркестърите на Шен Юн. (Shen Yun Performing Arts)
Класически китайски танци (Част 1 от 9)

Оркестрите на Шен Юн: Сливане на две музикални традиции

Коренно различни, звуците на инструментите в традиционната и в западната класическа музика имат различен произход, характеристики и епохи, което прави почти невъзможно да бъдат събрани заедно. Но от 2007 г. насам базираната в Ню Йорк компания за сценични изкуства Шен Юн прави успешно точно това...


Почти загубена на Изток, една хилядолетна култура се възражда на Запад. Представяме Част 2 от поредица от девет части за традиционната китайска култура, за чието дълбоко разбиране ни помага гения на базираната в Ню Йорк компания за класически китайски танцови изкуства Шен Юн (Shen Yun Performing Arts).

Хармонично съчетавайки класически западен оркестър с класически китайски инструменти, оркестрите на Шен Юн създават нова музикална сфера, оценявана от безбройната публика по света, имала щастието да чуе техните изпълнения на живо. Три оркестъра на Шен Юн пътуват с турнетата на трите групи на Шен Юн.

Музикалните традиции на Изтока и Запада предизвикват гама от емоции и усещания. Докато западният оркестър може да се характеризира с енергия и величие, източните инструменти имат сложен звук, характерен за уникалните музикални традиции в Китай.

"Изваждане на квинтесенцията на всяка една от тези две велики музикални традиции при представянето на една тема е специфична характеристика на композициите на Шен Юн", каза г-н Джуню Тан (Junyi Tan), композитор в Шен Юн, по време на интервю за уебсайта на групата.


Изтока и Запада, старото и новото

Китайската музикална традиция датира от хиляди години, докато западната класическа музика е сравнително нова в това отношение. Богатите философски и духовни традиции на Китай са в остовата на китайската музика. Това се отнася не само до качеството на самия звук и композициите, то е дълбоко вкоренено и дори ръководи процеса на сътворяване на музикалните инструменти в Китай.

"Да вземем пипа (pipa) например. Висока е три фута и пет инча (около 1 м., бел. ред.): "три" символизира небето, земята и човека, "пет" символизира петте елемента на китайската философия метал, дърво, вода, огън и земя. Освен това има четири струни, символизиращи четирите сезона", каза г-жа Джинг Шуан (Jing Xuan), композитор и изпълнител на пипа в Шен Юн.

Тази богата символика е част от китайската култура в продължение на хилядолетия.

"Тоналното качество на китайските инструменти е тясно свързано с китайската философия. Традиционната китайска култура подчертава, че всички неща имат дух. В китайската музика това означава, че всяка нота е жива", споделя г-жа Джинг.

Този живот се усеща в музикалните изпънения на Шен Юн, които използват силните страни на двете музикални традиции, за да създадат една изключителна драма, изразителност и дълбочина.

"Когато едно изпълнение изисква величественост, наблягаме на западните инструменти. А ако трябва да се изразят ориенталски чувства или сцени, използваме китайски инструменти, като ерху, бамбукова флейта, и пипа, които най-добре изразяват дълбоките емоции", каза г-жа Чиа-Чи Лин (Chia-Chi Lin), диригент в Шен Юн.

Танц и музика: Безпрецедентна синхронизация

Докато танцьорите на Шен Юн изумяват света на танцаовото изкуство с майсторските си координация и синхронизация, трите Шен Юн оркестъра също получават безброй добри отзиви. Диригентите на Шен Юн са тези, които осъществята връзката между танцовите изпълнения и съпътстващата ги музика.

"Мисля, че оркестърът беше изключителен", каза Колин Кларк, известен диригент от Онтарио, в интервю за Epoch Times миналата година.

"Имаме органичната връзка между музикантите, които следват диригента, който на свой ред наблюдава изпълнението на сцената. Така че, да се накара оркестър от 30-40 души да синхронизират изпълнението си с танцьорите, е трудна задача", каза той.


Отвъд техника, отвъд изкуство

Публика музикален елит от цял свят и възхваляват оркестрите на Шен Юн за способността им да отидат отвъд сферата на музиката и да донесат наслада на сетивата.

"Здържах дъха си. Не смеех дори да дишам. Това беше много, много красиво", каза Тув Ротовондрахети (Touve Ratovondrahety), пианист за Балетната опера на Париж, след като видя изпълнението на Шен Юн. "Аз открих тази вечер, че всички жестове, музикални ноти и всичко има предназначение. Ние сме поканени да открием духовността."

Постигането на такъв ефект не е просто въпрос на техника. Въпреки че музикантите в оркестъра на Шен Юн идват от световно известни симфонични оркестри и консерватории, това е само предпоставка за постигане на тези изключителни резултати.

Според видеоклип на уебсайта на Шен Юн, китайците отдавна вярват, че за да създаде истинско изкуство човек трябва първо да има красива и чиста природа. Художници, поети и хора от всички сфери на живота са ценили високо добродетелите, знанията и медитацията.
Всички участници в Шен Юн също се придържат стриктно към тези принципи.

Резултатът е спектакъл, достоен за своето заглавие: "Божествена Красота".

За повече информация за Шен Юн и настоящото му турне, моля посетете www.shenyunperformingarts.org

Магията на дигиталните декори в Шен Юн - поглед към гениалността на компанията за сценични изкуства Шен Юн (Част 3 от 9)

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!