Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Stephen Gregory, Epoch Times

Шен Юн: Традиционната китайска култура плаши китайския режим

Представление на Шен Юн в Центъра за изкуства в Сан Диего, Калифорния, 23 януари 2012. (The Epoch Times)
Представление на Шен Юн в Центъра за изкуства в Сан Диего, Калифорния, 23 януари 2012. Epoch Times

Базираната в Ню Йорк компания за сценични изкуства Шен Юн (Shen Yun Performing Arts) започна своето турне 2012 с пълни зали в САЩ. Въпреки успеха на Шен Юн, китайският режим продължава да се опитва да попречи на турнето на компанията, имаща мисия да съживи 5-хилядолетната, божествено вдъхновена китайска култура...


Неотдавна Гао Джангшенг (Gao Zhansheng), китайски генерален консул в Сан Франциско, е изпратил писмо до градски съветник в Сиатъл да не промотират или подкрепят Шен Юн, както и да не присъстват на представлението и дават интервюта за медиите относно Шен Юн.

Съгласно турнето си, Шен Юн трябва да изнесе представления в Сиатъл на 7 и 8 февруари, които са промотирани от Асоциацията на Фалун Дафа в щата Вашингтон. Председателят на асоциацията, д-р Джипинг Колоуч (Zhiping Kolouch, Ph.D.), казва, че писмото на генералния консул е част от дългогодишна кампания на китайския комунистически режим.

"Комунистите са атеисти", казва д-р Колоуч, "и откакто са завзели властта се опитват да елиминират традиционната култура на Китай."

Тези действия на представители на китайския режим са резултат от техния "дълбоко вкоренен страх, параноя и чувство за малоценност", писа проф. Джанг Тянлянг (Zhang Tianliang) от университета Джордж Мейсън в САЩ в своя статия за Epoch Times.

"Това, от което режимът се страхува най-много е, че с присъствието си в Европа, Северна и Южна Америка, Австралия и Азия, Шен Юн в крайна сметка ще разсее облаците от лъжите и измамите на комунистическия режим, при което вулгарността и грозотата на културата на комунистическата партия само ще стават все по-очевидни", писа проф. Джянг.

Системен тормоз


Сканирано копие от писмото на Гао Джангшен (Gao Zhansheng), китайски генерален консул в Сан Франциско, изпратено до градски съветник на Сиатъл. Името на съветника е зачеркнато, което заедно с останалите ръчни поправки в писмото са направени от персонала, където то е получено.

Китайският режим започва своя тормоз срещу Шен Юн от самото му начало през 2006 г. На блог, озаглавен "Кой се страхува от Шен Юн? " Лишай Лемиш, ЕмСи в Шен Юн, има документирани 46 случая на намеса в 20 страни, станали от 2008 г. насам. Инцидентите се простират от срязване на гумите на автобуса на Шен Юн в Отава, до заплахи за спиране на заеми, обещани от китайския режим на правителството на Молдова.

Лемиш смята, че китайският режим се стреми да попречи на представленията, защото Шен Юн обикновено включва един или два акта, изобразяващи преследването на Фалун Гонг (също известен като Фалун Дафа) в съвременен Китай.

Дипломати на Китай се въвличат в тайни действия в Северна Америка, Европа, Австралия и навсякъде, където могат, в опит да саботира всяка дейност, която излага преследването в Китай", пише Лемиш.

Д-р Колоуч е съгласна с това, "Спектакълът разказва истината за това какво се случва в Китай. В момента има милиони в Китай, които рискуват да загубят всичко, заради своите убеждения."

Национален суверенитет


Когато длъжностни лица по цял свят получават писма като изпратеното от генералния консул Гао, те често реагират с възмущение срещу това незачитане на националния суверенитет на стараната им и на вноса на цензура.

"Аз бях доста възмутена от това", каза д-р Кати Кейси, член на Общинския съвет в Окланд, Нова Зеландия, през февруари 2011 г. в телефонно интервю за Epoch Times, относно писмото, което е получила от китайския генерален консул в Окланд, настояващо с рязък тон тя да не посещава Шен Юн. "Наистина съм разстроена, че едно консулството може да предполага, че е в състояние да повлияе изборните членове в страна, където те са наши гости."

"Този генерален консул няма право да ми каже да не ходя на представление в Окланд. Как се осмеляват? Това е напълно неподходящо поведение за дипломат в тази страна", каза д-р Кейси. "Аз съм против намесата на консула в политическия ми живот и политическия живот на кметството в Окланд."

Подобно писмо е получил в Нова Зеландия и члена на парламента, Кийт Лок. "Неприемливо е представителите на китайското правителство в Нова Зеландия да оказват натиск върху хората, особено избраните политици, да не присъства на културно събитие", заяви Лок в телефонно интервю през февруари 2011. "Това е вид цензура, която става в Китай, но не е цензура, с която трябва да се примиряваме в Нова Зеландия и аз силно се противопоставям на нея".

"Едно чуждо правителство не може да каже на правителството в друга страна какво да прави", каза д-р Колоуч. "Китайските консулски служители забравят, че работят в страни, които всъщност имат конституция и които защитават свободата на изразяване."

“През последните няколко седмици Шен Юн изнесе представления при пълни салони в Ню Йорк, Лос Анджелис и Сан Франциско", каза д-р Колоуч. "Представленията в Сиатъл също ще преминат много добре."

"Американският народ осъзнава, че Шен Юн е нещо много красиво, което възвисява човешкия дух и образова хората относно автентичната, традиционна китайска култура", каза в заключение д-р Колоуч.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!