Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Gu Ging’er, Epoch Times

Малко китайско селище обсадено от 3000 полицая

Три хиляди полицая, носещи палки и щитове и придружени от немски овчарки, обсаждат село Шиншинг (Xinxing) - с население около 300 домакинства.
Три хиляди полицая, носещи палки и щитове и придружени от немски овчарки, обсаждат село Шиншинг (Xinxing) - с население около 300 домакинства. (Weibo.com)

В мрака на нощта едно малко селище в китайската провинция Гуангши (Guangxi) бе обсадено от 3000 въоръжени полицаи. Жител на селището сподели, че жителите са правили опити да възвърнат земите си от местните власти, които незаконно са били използвани като държавни земеделски стопанства в продължение на почти две десетилетия.

В ранните часове на 24 декември, три хиляди полицая, носещи палки и щитове и придружени от немски овчарки, нахлуват в село Шиншинг (Xinxing), община Чуаншан (Chuanshan) на град Лиуджоу (Liuzhou), провинция Гуангши - общност от около 300 домакинства, докато жителите му спят дълбоко, според информация, публикувана в Интернет блог.

Жителите на селището започнали да се будят уплашени от сигналните факли и разбиването на вратите на домовете от полицаите. Полицията е отвела 31 полуоблечени селяни в белезници, чиито усти били запушени със залепящи ленти. Сред тях имало болни възрастни хора и дори няколко души с умствени и физически увреждания.

Жителите, опитали се да се противопоставят на полицията, били бити безмилостно. Един от тях, който се опитал да заснеме събитието с мобилния си телефон, бил жестоко бит и повален на земята, след което завлечен в полицейска кола.

Поземленият спор между селяните и местните власти относно държавното земеделско стопанство с площ над 3000 акъра е епицентърът на конфликт, който се развива близо 20 години и избухва отново през април 2011 г. Това се случва, когато жителите на селото откриват, че един от документите, издаден през 1987 г. от управата на окръг Люджянг (Liujiang), е в противоречие с очертанията на поземлената скица изготвена през 1992 г. Според документа от 1987 г. жителите на селището са законни собственици на тези 3000 акъра земя.

Един от жителите с фамилно име Луо (Luo) сподели в телефонно интервю пред Epoch Times, че местните власти в продължение на 20 години им казват да организират селищен комитет и да изберат представители, които да намерят и да представят доказателства, както и да преговарят относно разрешаването на въпроса със земеделското стопанство.

Между май и ноември 2011 г. представителите на селището изпращат девет пъти доказателства до градските, областните и общинските власти, но нищо не се променя. След като жителите се обръщат към местните власти с молба да се намесят и да посредничат в спора, те биват посрещнати с гонения, казва Луо.

Полицията не е предоставила никакви обяснения на жителите по отношение на арестите. Към момента само трима от арестуваните са били освободени. Двадесет и осем души са все още лишени от свобода, а посещенията не са разрешени.

Жителите на селището съобщиха, че никога няма да спрат да се съпротивляват на насилието на управляващите. Лидерите на селището се опитват да получат подкрепа от съседните общности и се готвят за голям протест в Гуангши в мащаб близък до протестите в Укан (Wukan), провинция Гуангдонг. Те също така се зарекоха да освободят задържаните си съграждани.

На 28 декември Ню Танг Дайнъсти (NTD) - независим китайскоезичен телевизионен канал със седалище в Ню Йорк - се свърза по телефона с полицейския участък в община Чуаншан (Chuanshan). Лицето, което отговорило на обаждането, потвърдило, че на 24 декември въоръжени полицаи са били изпратени да извършат арестите, и че всичко това е било съвместна операция, координирана с властите.

Ежегодното провеждане на полицейски акции по време на коледните празници се практикува често от китайските власти. Видните активисти за човешките права като Гао Джишенг (Gao Zhisheng), Чен Уей (Chen Wei) и Чен Ши (Chen Xi) са били също задържани по това време.

Пу Фей (Pu Fei) - член на центъра по правата на човека Тянуанг (Tianwang) - сподели пред NTD, че режимът избира това време, тъй като много чуждестранни журналисти, работещи в Китай, са на почивка през този период от годината, което пречи на международната общност да обърне внимание на ситуацията с човешките права в Китай.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!