Следвайте "Буднаера" в Телеграм

DarikFinance.bg

Алтернативната валута спасението на Гърция?

Алтернативната валута химгауер, въведена преди осем години в богатия баварски регион Химгау, може да даде спасителна идея за финансите на Гърция, коментира в актуален материал Reuters.

Проектът за местна валута в планинския регион около град Розенхайм край границата на ФРГ с Австрия започна през 2003 г. почти на шега. Днес с химгауери се разплащат около 3 000 души и 600 фирми. В обръщение са 540 000 банкноти с номинална стойност от 1 до 50, а разменният курс на тези пари спрямо еврото е 1:1.

Само дотук през тази година в региона са се завъртели 6 млн. химгауера, което е с 33% повече спрямо 2009 г. Когато гимназиалният учител по икономика Кристиан Гелери стартира проекта, са отпечатани само 70 000 химгауера, разпределени между 130 души. Само няколко местни фирми са били готови да приемат тези пари.

Гелери обяснява: Основната идея е парите да имат връзка с реалната икономика. С локалната валута средният консуматор започва да обръща повече внимание на местния малък бизнес. "Нашата цел беше да задържим парите да циркулират локално", посочва той.

"Идеята ни е, че парите трябва да служат на хората, а не обратното" - заявява Гелери, който вече се превръща в телевизионна звезда във ФРГ.

Химгауерът на Гелери е само една от 24-те алтернативни валути, които в момента циркулират в Германия. Те са толкова малки като обем, че не могат да са заплаха за еврото, но популярността им определено нараства.

Възходът на паралелните валути може да се приеме и като израз на притесненията на средния германец за съдбата на единната европейска валута, заменила през 2002 г. германската марка - коментира Reuters.

Химгауерът е хубава идея, но тя не може да работи на национално ниво, счита проф. Волфганг Герке, президент на мозъчния тръст Баварски финансов център. Според Герке, Гърция трябва да излезе от еврозоната и да се върне към драхмата, за да помогне на себе си и на цялата еврозона. Но драхмата ще бъде официална валута – докато химгауерът, разбира се, не е, коментира професорът по финанси.

Въпреки че мнозина гледат на тази възможност с пренебрежение, има и специалисти, според които алтернативната местна валута може да помогне на страни като Гърция, изпитващи тежки дългови проблеми.

Германският професор по икономика Екхард Беренс /Eckhard Behrens/ е на мнение, че с локална валута / валути като химгауера може да се постигне оживление на гръцката икономика.

С регионална валута Гърция ще стимулира реалния сектор, без да се трупа нов чуждестранен дълг, пише в скорошна статия Беренс. По-високият оборот с местна валута ще доведе до повече заетост, по-малко социални разходи и по-високи приходи от данъци.

Гелери, създателят на химгауера, който привлича все повече внимание, е категоричен, че не храни анти – евро или пък националистически чувства. Валутата е плод на гимназиален проект за 10-ти клас, замислен с цел да окаже подкрепа на региона Химгау.

Както и в експеримента в общината Вьоргл в Австрия през 1930-те години, локалната валута на Химгау има негативни лихвени равнища. На всеки три месеца химгауерът губи 2% от стойността си. Това кара хората да харчат парите си, вместо да ги трупат. Магазините, които приемат химгауери, плащат малка такса на авторите на идеята, като печалбата се използва за благотворителност.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!