Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Tang Ming (Epoch Times)

Бунт в Укан, комунистическите управници изгонени

Жителите на рибарското селище Укан (Wukan), разположено в южната провинция Гуангдонг (Guandong), протестират с искане към правителството за предприемане на мерки спрямо незаконните заграбвания на земя, както и смъртта на един от местните лидери в полицейския арест на 15 декември 2011 г.
Жителите на рибарското селище Укан (Wukan), разположено в южната провинция Гуангдонг (Guandong), протестират с искане към правителството за предприемане на мерки спрямо незаконните заграбвания на земя, както и смъртта на един от местните лидери в полицейския арест на 15 декември 2011 г. (Питър Паркс / AFP / Getty Images)

Китайците от селището Укан (Wukan), с население от 20 000 души, които са обградени от полувоенни формирования, засилиха своя протест и изгониха комунистическите си управници. Сега те създават свои групи за управление и призовават за митинг в Пекин утре, 21 декември...


Селището Укан, намиращо се в южната част на Китай, беше обградено от полиция на 14 декември след като на 12 декември представителите на комунистическата партия бяха изгонени от там. В момента жителите на селото успяват да държат извън селото военните части, които властите изпратиха. Военните са изградили блокада около селището и забраняват вкарването и изкарването на провизии, храна и вода.

Напрежението, което доведе до сегашната безизходица, се е развивало през последните три месеца.

Жители на Укан, които в момента учат и работят по други места на Китай, заявиха, че на 21 декември ще започнат обжалване или протест в Пекин, сподели г-н Чен (Chen), жител на селото, който даде телефонно интервю пред Epoch Times.

"Тези 20 000 души, възпирани от полицията, са изправени пред криза за оцеляването си. Говоря от името на всички жители на Укан и призовавам хората от цялото ни общество да се съберат в Пекин на 21 декември", каза Чен. "Надявам се, че всички китайски граждани ще се присъединят към това праведно действие в подкрепа на жителите на Укан!"
Вече над 30 души са пристигнали в Пекин за тази цел, допълни той.

Освен това, в следобеда на 15 декември жители организираха митинг, крещейки лозунги като "Долу корупцията!" и "Кръвните дългове трябва да се заплатят с кръв!"

Чен сподели, че репортажите на китайските медии, посетили селището, не са били изобщо правдиви. Вместо това са служили за разпространяване на пропагандата на китайския режим, свързана с безисходицата и официалното насилие. Той сподели, че жителите са се почувствали безпомощни, гледайки как невярната информация се разпространява в Китай.

Сегашният диспут всъщност започва през м. септември, когато местни жители инициират простести, поради недоволство от разграбването на земите им от местни държавни чиновници. Протестите им довеждат до репресии от полицията, на които след това те отвърнали с преобръщане на полицейски коли и разграбване на сгради на комунистическата партия.

В резултат на протестните действия на селяните, местните ръководители на комунистическата партия са избягали и жителите изграждат свои собствени групи за управление, като "Временен граждански съвет" и "Представителен съюз на жените", които да защитават правата им и да координират преговорите с партията.

Видео на развитието на протестите в Wukan, съставено от C. Къстър от блога ChinaGeeks

The Seeds of Wukan from chinageeks films on Vimeo.


На 21 ноември няколко хиляди жители се запътват към управата на град Луфенг (Lufeng) за седяща демонстрация с различни плакати с надписи като "Долу диктатурата".

Ситуацията ескалира преди десетина дни. На 9 декември градските власти на Луфенг обявяват за “незаконни” всички организации, създадени от селяните, и арестуват петима от техните представители.

В ранното утро на 11 декември повече от хиляда полицаи в пълно бойно снаряжение подготвят извършването на още няколко ареста, но отново са посрещнати от разгневени местни жители, въоръжени с импровизирани оръжия.

Същата нощ единият от петимата арестувани представители на селото, Шуе Джинбо (Xue Jinbo), умира в полицейския арест. Според селяните, той, както и останалите задържани, са подлагани на изтезания.

Някои от тях били принудени да подписват документи за "самопризнание", в които признават връзката си с "чужди сили" и "подстрекаване" на местните жители - пропагандна линия, често използвана от органите на комунистическата партия в опита си да поставят извън закона народното недоволство.

На 14 декември правителството обявява резултатите от аутопсията, извършена от съдебномедицинския център в университета Джонгшан (Zhongshan). В резултатите се твърди, че "не са открити никакви признаци на външни наранявания" по тялото на Шуе Джинбо.

Но на 12 декември вечерта, когато семейството му пристига в болницата, за да удостовери самоличността на Шуе, открива, че цялото му тяло е покрито със синини, главата му е деформирана, лицето му е подуто, ноктите му са извадени и много кости са счупени. На семейството му забраняват да прибере трупа му и да прави снимки.

Смъртта на Шуе допълнително разгневява местните жители, които изграждат погребална зала и започват да скърбят. Те се опитали да излязат от селището, за да протестират, но били блокирани от полицията.

Един от жителите качва видео клип на китайската социална микроблогова мрежа Sina Weibo, в който показва как над 10 хиляди селяни крещят "кръв за кръв" и "върнете тялото". Някои плачат, а други дърпат дрехите на репортерите, молейки за помощ.

На 14 декември местните комунистическите власти обявиха, че съответния секретар на Китайската комунистическа партия (ККП) ще бъде разследван. Но кризисното положение продължава: голям брой полиция за борба с безредиците в бронирани коли е струпана в покрайнините на селото в очакване на заповеди от комунистическата партия.

Все още не е ясно какво ще се случи по-нататък, но историческият прецедент не предвещава нищо добро. Село Донгджоу (Dongzhou) се намира на по-малко от час път от Укан. В края на 2005 г. властите прекратяват един от протестите там по жесток начин, откривайки огън по селяните и убивайки десетки от тях. Съобщено бе, че тогава невъоръжени хора, паднали ранени на земята, са били доубивани от полицията. Според съобщенията някои от труповете са били изгаряни, за да се унищожат доказателствата. Събитията в Донгджоу бяха последвани от про-ККП пропагандна кампания за разводняване на случилото се.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!