Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Xi, Song, Kan Zhong Guo

Кой е виждал Шакямуни?

Преклонение пред неизвестните творци

Винаги съм се чудел: когато индийците са се опитали да създадат статуя на Шакямуни, кого са имитирали, за да покажат лицето и изражението, след като Шакямуни напуска този свят преди близо петстотин години?

През пролетта на 1992 г. отидох до пещерата A-Джянг (A-Jiang) в Индия, за да видя статуи на Буда от по-ранните години. Да видите величествена статуя на Буда, поставена в дълбоката пещера с класически тържествен дух, е спиращо дъха. Рядкост е да се види, че творец е създал толкова тържествена статуя, изпълнена със символични значения.

Статуя на Буда в пещерата А-Джянг
Статуя на Буда в пещерата А-Джянг
(фото: Kan Zhong Guo)

Нека погледнем ръцете. В статуята на Буда, с двете длани, обърнати една към друга пред гръдния кош, палецът образува пръстен с показалеца или средния пръст. Този жест показва, че Буда се държи като учител при разясняването на "Фа" (закона).

Този жест е също и форма на развързване на възел, но тук действително няма възел. Той символизира, че Буда преподава на човешките същества как да развържат скрития възел в сърцето.

Сега нека погледнем очите на Буда. Те са наполовина отворени и наполовина затворени, а също гледат и надолу. Това означава, че Буда иска живите същества да гледат навътре в себе си половината от времето и навън през останалата част от времето. Когато гледаме навътре, ние сме в състояние да намерим сложен възел, образуван в резултат от отдавнашен навик. Ако можем да имаме праведни мисли, би трябвало да можем да развържем част от възела. Ако можем да елиминираме част от причината, трябва да сме способни да спечелим малко свобода и по този начин да променим нашата перспектива за външния свят.

И накрая да погледнем изражението и леката усмивка на лицето на Буда. Когато хората са в състояние да следват принципи в самоусъвършенстването, възелът ще става все по-малък. Тогава те ще могат да се отърват от пречките, създадени от негативни емоции. В резултат на това могат да избягат от самоналожения затвор и да помъдреят. Ето защо, можем да изпитаме съчувствие от разбиране, да се усмихваме на света със състрадание и да се справяме в ежедневните си дела със спокойни и мили думи.

Този принцип на "Погледни навътре, за да развържеш вътрешните възли, и погледни навън с усмивка" е разпространен чрез статуи на Буда, будистките писания и монаси, от Азия към останалия свят.

Като любител на будизма и изкуството, искам да отдам почитта си към неизвестните творци, които са създали тези статуи на Буда. Чрез своята несравнима мъдрост и умения те са създали статуи, които са станали класически произведения на изкуството, илюстриращи духа на човечеството.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!