Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Филипп ИОФФЕ. Epoch Times

Полезно е да се помага на другите

Да помагаш на другите не само активира центъра на удоволствие в главния мозък, но и предпазва организма ни от стрес.
Да помагаш на другите не само активира центъра на удоволствие в главния мозък, но и предпазва организма ни от стрес. Снимка: amana images/Getty Images

Противно на някои теории, човешката природа не приема насилието и е доброжелателна. Това е отразено във физиологията на организма. Мозъчно сканиране на хора доказва, че подкрепата, оказвана на друг в труден момент, влияе благотворно на състоянието на организма и е ползотворно не само за получаващия, но и за даващия...

 

Учени от Калифорнийския университет изследвали 20 двойки мъже и жени, които изпитвали „топли” чувства един към друг. Докато мъжете получавали електрически заряд, главният мозък на жените бил сканиран с функционален магнитно-резониращ томограф. В първия случай те можели да подкрепят мъжете, като ги държат за ръка, а във вторият само да наблюдават как получават болезнен токов удар.

Учените установили, че когато жената подкрепя мъжа си, в областта на мозъка й, отговарящ за наградата в това число вентралният струатун и в областта на преградата, възниква повишена активност. Когато жената е просто наблюдател на процеса, в тези области се наблюдава ниска активност.

Вентраленият стриатум по правило се активира в отговор на прости награди като например шоколад, сексуално удоволствие или при получаване на пари. Активирането му говори за това, че подкрепата на друг човек се приема от организма като награда.

Освен това изследователите открили неврална активност в областта на преградата. Областта на преградата отговаря за центъра на удоволствието, а също така намалява чувството на страх и появата на стрес, чрез подтискането на други области в мозъка като миндалина. Жените, при които била открита висока активност в областта на преградата, била засечена също и низка активност в миндалина.

Оказва се, че да помагаш на другите не само активира центъра на удоволствието в главния мозък, но и предпазва организма ни от стрес. Водещият автор на изследването, доктор Инагаки казва: „Да помагаш на другите има своите преимущества. Ние дори открихме, че активността в центъра на удоволствието при оказване на помощ в труден момент е много по-висока, отколкото при подкрепа на мъжа в обичайна ситуация”.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!