Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Gary Pansey & Joseph Wu (Epoch Times)

Дългогодишни кадри предлагат смяна на Маовия портрет

Предложение за замяна на гигантския портрет на Мао на пл. „Тянанмън“ с този на Сун Ятсен (Sun Yat-sen) получи подкрепа от седем дългогодишни кадри на Китайската комунистическа партия (ККП) от Юнан (Yunnan)...

Идеята е инициирана от шестима възрастни жители на Хубей (Hubei), всички от които над 80-годишни.

Според тях Мао е избил много китайци и е нанесъл жестоки щети на нацията. Той не само е извършил престъпления, но така и не се е разкаял за тях.

Портрет на Сун Ятсен от 1912 г.
Портрет на Сун Ятсен от 1912 г.
Сун често е наричан "баща на нацията" и от китайския режим, и от Тайван, за ролята си в свалянето на династия Чин и основаването на република, на която става първия президент. (Wikimedia Commons)

Ето защо  по думите им продължаващото присъствие на Маовия портрет на Тянанмънската порта е срамно унижение за Китай.

„(Те) казаха неща, потискани в сърцата ни дълго време, и ние споделяме това мнение с цялото си сърце“, пишат в мрежата партийните кадри от Юнан.

Г-н У Джибо (Wu Zhibo) се обосновава със следното: „Ние достигнахме до това мнение чрез преоценка на Шинайската революция от 1911 г. и последвалото лидерство на Сун. Някои от по-възрастните жители предложиха идеята за смяна на портрета и тъй като сметнахме, че това е правилно, го подкрепихме.“

„Не обичам пеенето на „червените песни“, защото всички те възхваляват великите постижения на Мао. В действителност Мао Дзедун е управлявал Китай с диктатура 27 години. По време на управлението му ККП стартира над 50 кампании и движения и избива над 70 млн. цивилни“, посочва г-н Ли Шаокай (Li Shaokai).

В публичната си подкрепа те включват и списък с някои от скандалите на Мао: докато прилага крайнолява политика и ръководи анти-дясното движение, той заклеймява 3 178 400 невинни интелектуалци като десни екстремисти, в резултат на което много от тях са измъчвани до смърт в затвора; причинява три години глад, от който умират 31 558 000 души в провинцията; стартира „Културната революция“, поради която над 20 млн. души – включително и председателят на нацията, Лиу Шаочи (Liu Shaoqi) – са избити по време на политически чистки.

Известният писател г-н Тие Лиу (Tie Liu) предлага обяснение: „Тези възрастни граждани знаят какво е направил Мао в действителност. По онова време те са били окръжният партиен секретар, партийният секретар на Комисията по дисциплинарна инспекция или окръжни магистрати. Преживели са всички катастрофи, създадени от Мао Дзедун. Ето защо предложението е много разумно и легитимно, така че важните фигури в ККП би трябвало да го приемат и да се осъзнаят.“


Забележка: „Червените песни“ се отнасят до песните във възхвала на ККП и нейните лидери, и особено на Мао Дзедун, които вапоследък ККП се опитва да вазродява.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!