Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Партенонът

Партенонът (на гръцки Παρθενών), е древногръцки храм в Атинския акропол,  посветен на гръцката богиня на мъдростта и войната Атина (Αθηνά Παρθένος). Склуптура на Атина Партенос, изработена от злато и слонова кост с височина 12 метра, е била съхранявана някога в храма. Неин създател е бил Фидий, а до наши времена са останали само римски копия...

Склуптура на Атина във Ватиканските музеи фото: Мартин Георгиев

„Според митологията, Атина и Посейдон спорили кой ще покровителства над полиса, и решили победител да е този, който му  направи по-добър подарък. Посейдон подарил извор, чиято вода била солена като морската вода и не ставала за пиене. Атина дала на хората маслиново дръвче, чийто плодове са ядливи, от тях може да се прави зехтин, а стъблото да се използва за дървесина. Подаръкът на богиня Атина и до днес храни хората”, разказват  атиняните. 

Изграждането на Партенона започва през 447 г. пр.Хр. и завършва през 438 г. пр.Хр., макар че декорирането на храма със склуптури продължава до 431 г. Архитекти на най-внушителната оцеляла сграда, считана за шедьовър на древногръцката архитектура, са Иктин и Каликрат.

Партенонът съчетава белезите на два древногръцки стила - дорийски и йонийски. Външните колони и фриз са изпълнени в дорийски стил, а вътрешните колони и фриз в йонийски. Всички елементи от конструкцията са изработени от местния пентелийски мрамор, с почти бял цвят при добиване, който с течение на времето придобива топъл жълтеникав оттенък. Не е използван циментов разтвор за слепване на каменните блокове, а хоризонталните връзки са осъществени с помощна на двойни метални скоби, докато вертикалните чрез арматурни подпори.

Партенонът е издигнат върху най-високата точка на Акропола на място, посветено на боговете, върху по-стар храм на Атина, разрушен от инвазията на персите през 480 г. пр.Хр. Като повечето гръцки храмове, храмът е използван като съкровищница.

През 6 век от н.е. е превърнат в христианска църква в чест на Дева Мария, а през 1460 г. в джамия от османските турци. През 1687 г., когато венецианският военачалник Морозини обсажда Атина, турците използват сградата като оръжеен склад, което довежда до разрушаване на цялата средна част на Партенона, при взрив от летящ снаряд. В началото на XIX век голяма част от оцелялата склуптурна украса е  пренесена в Лондон от лорд Елджин.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!