Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Китай ЗН: Нелегални затвори за жалбоподатели

Жалбоподатели се стичат в Пекин от други краища с надеждата за коригиране на извършени спрямо тях несправедливости. Но много хора получават не разрешение на проблемите си, а малтретиране в нелегални затвори. Те напълно губят човешките си права.

Някои са репатрирани в родните си градове и изпращани директно в "лагери за трудово превъзпитание". Така коригирането на извършените спрямо тях несправедливости е още по-трудно.

Според някои коментатори, за да унищожат нелегалните затвори, властите трябва да поемат ролята на контролен апарат, вместо тази на господар.

След като нелегалният затвор, учреден от Anyuanding Security Company, бе разрушен преди по-малко от година, нелегални затвори са открити в Пекин и отразявани в медиите.

Нелегалните затвори са места, използвани за затваряне на жалбоподатели, идващи в Пекин. Те са основавани от компании по сигурността или от местните власти.

Шуе Уеншия от Шуджоу, Джянгсу, е подавала молби 14 години заради трагичната смърт на съпруга й. Тя е била хвърляна в затвора многократно.

На 28 юли 2011 г., заедно с друга жалбоподателка – Янг Линг, Шуе е отведена в затвора.

Шуе Уеншия (жалбоподателка): "Отидохме да ползваме обществена тоалетна. Непознати ни вкараха насила в микробус. Четирима наведоха главите ни и осветиха с фенери лицата ни, крещейки: "Ще продължавате ли с жалбите си в Пекин? Местното ви правителство е недоволно и не позволява на хората да подават жалби. Вашето правителство ни каза да ви арестуваме."

Шуе си припомня, че са били местени няколко пъти и накрая изпратени в нелегален затвор. Бити са многократно.

Outlook news weekly разкри през 2010 г., че провинции са учредявали временни места в Пекин, където да убеждават жалбоподателите да се завърнат в родните си провинции. Имало е общо 73 такива места, включително ферми, хотели и гостилници.

През януари 2011 г. властите издават т. нар. "Административни регулации за провинциалните офиси в Пекин". Те нареждат премахването на хиляди такива офиси в рамките на шест месеца, но това не помага за проблема с нелегалните затвори.

Ли Чуншия, жалбоподателка от Хенан, потвърди, че нелегалните затвори са навсякъде. Почти всички жалбоподатели са били държани в нелегални затвори, като някои – за периоди от над 200 дни.

Ли Чуншия: "Всяка провинция, всеки град има нелегални затвори. От 2008 г. съм вкарвана в тях и освобождавана. Била съм в местните нелегални затвори 6 или 7 пъти и веднъж – в пекински нелегален затвор. Затвориха ме, докато бях бременна."

По думите на Ли комуникационните средства на жалбоподателите са отнемани в нелегалните затвори. Там свобода няма. А охраната може да бие жалбоподателите, когато си поиска.

Джанг Баоджу, жалбоподателка от Хейлонджянг, чиято къща е била насилствено разрушена, заяви, че всеки живеещ около пекинската Южна жп гара жалбоподател е бил задържан, с промиван мозък и изпращан в нелегални затвори.

Джанг Баоджу: "Къщата ми бе разрушена от местни чиновници и не ми дадоха никаква компенсация. Отидох в Пекин, за да обжалвам. През ноември 2004 г. бях заловена от нелегални охранители, наети от чиновниците, на входа на Централната комисия по инспекция на дисциплината.

Около 7-8 млади мъже ме хвърлиха в микробус. Бях задържана и осъдена на три години затвор."

Лиу Фейюе, ръководител на Civil Rights & Livelihood Watch, организация за човешки права, каза за Voice of America, че нелегалните затвори работят "на тъмно", така че за тях статистика няма. Той посочи, че е много обичайно местните власти да изпращат жалбоподатели в нелегални затвори и психиатрични клиники, за да им попречат да подават молби временно или постоянно.

Southern Metropolis Daily публикува материал, твърдейки, че ужасните нелегални затвори отразяват грозотата на настоящата система. Съществуването им е кошмар за жалбоподателите и позор за хората на власт. Те са доказателство за моралния упадък на тази ера.

За да елиминират нелегалните затвори, властите трябва да поемат ролята на контролен апарат, вместо тази на господар.

Но някои жалбоподатели с дългосрочно неразрешени оплаквания с радост получиха добри новини от Epoch Times: Неотдавна над 100 млн. души публично са обявили оттеглянето си от ККП.

Шанхайският жалбоподател Джанг Жунуей заяви ,че комунистичес ката партия е дори по-лоша от тираничния Пръв император. "Китайците са като затворени в клетка животни, подложени на касапницата на властите. Тя е точно като паразит, смучеща кръвта на хората, и китайците ненавиждат компартията. Сега все повече хора се оттеглят от партията, която скоро ще бъде дезинтегрирана. Надявам се, че още китайци скоро ще се оттеглят публично от Китайската комунистическа партия."

NTD репортери Dai Jing, Song Feng и Guo Jing

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!