Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ЕВ

Китайските медии в паника

Заразена храна, принудителни разрушавания на сгради, несправедливи присъди, засушавания и манипулирани избори се случиха през "чувствителния период" около 4 юни, нагнетявайки общественото недоволство в Китай. Контролираните от ККП (Китайската комунистическа партия) медии вървят по тънко острие под критичния поглед на обществото. Поради страх от бъдещи наказания от ККП медийните професионалисти се опитват да избягват отговорности.

4 юни бе 22-рата годишнина от кръвопролитията на пл. "Тянанмън"; 100-годишнината от Шинхайската революция е през октомври, а ККП ще навърши 90г. през юли. В този чувствителен период ККП затегна медийния контрол. Ръководствата на много медийни компании са в страх от наказания заради публикуване на чувствителни новини.

Според пекинския старши медиен репортер Гао Ю, заради активната цензура на китайските медии от ККП много младежи никога не са чували за кръвопролитията на "Тянанън". Но тъй като някои статии се недоглеждат от редакторите, в медии на ККП се е появила информация за "Тянанмън".

Гао: "Мисля, че медийните директори са от жизнено важно значение. Някои репортери се стремят към универсални ценности и призовават за реабилитиране на Тянанмънското движение. Те бяха уволнени без изключения. Ние бяхме уволнени през 1989 г.

Хонконгският Ming Pao съобщи, че редакционен материал е подкрепил Ай Уейуей. Когато преглеждал статията, редакторът видял само скръбта на Ай над жертвите от земетресението, но не и неподчинението му. След публикуването на статията редакторът бил наказан. Той пледирал "невинен", защото нямало изрични указания и не бил наясно с чувствителната ситуация.

Репортерът Мо Джуфенг посочи, че през чувствителни периоди или празненства местната полиция често предупреждава медиите да не публикуват "негативни новини". Но някои репортери със съвест все пак са направили усилие да публикуват новините.

Мо Джуфенг: "Някои от репортерите предпазливо публикуват чувствителни новини по специални канали, защото наистина негодуват срещу диктатурата на ККП."

Бившият главен редактор на сп. Baixing, Хуанг Тянлянг, отбелязва, че повечето китайски медии са ‚усти' на ККП. Китайските медии могат единствено да правят каквото им се казва. Главният редактор в Китай е като страж, който трябва да прави каквото му наред началника, дори да е против съвестта му. Ако не се подчини, ще бъде уволнен или наказан.

Хуанг Тянлинг: "Ако искате да казвате истината, трябва да сте готови да загубите живота си. Това е голяма жертва. Да си редактор със съвест никога не е лесно. Трябва да сте готови на саможертва."

Политическите и икономическите проблеми продължават да нарастват. По думите на Гао Ю, по време на Тянанмънското движение през 1989 г. обществеността е настоявала ККП да поправи грешките си. Вместо да се промени, ККП потъпква участниците. Ето защо днес ККП е поддръжник на Мао Дзедун: ако Мао бъде отритнат, ККП ще загуби легитимността си.

Гао Ю: "Кръвопролитията на "Тянанмън" бяха повратна точка за ККП, когато обществеността поиска политическа реформа. Хората искаха да коригират грешките и престъпленията на Мао. След кръвопролитията ККП избра пътя на привилегирования капитализъм, което е проблем, който ще се влоши."

Според радио RFI около 4 юни много китайски нетизени са изразили скръбта си към жертвите от кръвопролитията на "Тянанмън" с публикации в блогове, повечето от които са били изтрити скоро от Интернет надзора.

NTD репортери Liang Xin, Tang Rui и Wu Huizhen

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!