Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ChinaForbiddenNews

Пекин се страхува от интелектуалците

Според сведенията в момента Пекин има проблеми с баланса между икономическия растеж и социалната стабилност и властите се тревожат не за протести на фермерите, а на добре образованата средна класа. Изправени пред репресии и съблазни от ККП (Китайската комунистическа партия), интелектуалците трябва внимателно да претеглят обществените си отговорности.

Дорис Фишер от Германския институт за развитие пише в Times в своята статия
"Пекин в паника от интелектуалците", че ККП следва две директиви –
социална стабилност и икономически растеж, опитвайки се да балансира помежду им.

По думите й инцидентът на пл. "Тянанмън" от 1989 г. е бил причинен от липсата
на баланс между тези две неща, тъй като интелектуалците са били недоволни.
Напоследък инфлацията расте, засягайки хората, а своеволните арести са навсякъде. Очевидно е, че дълго поддържаният баланс става нестабилен.

Според Фишер интелектуалците са станали по-силни и ако се надигнат в опозиция, заедно с работниците биха могли да разтърсят социалната система. Тя смята, че именно това тревожи ККП най-много, въпреки малкия брой противопоставящи се на държавата сред тези хора.

Бившият репортер на Bijie Daily, Ли Юанлонг изрази мнение, че диктатори се страхуват от интелектуалците. Той заяви, че диктатурите са изградени на интриги и машинации като информационна блокада и лъжи, за да поддържат своите интереси и управление.

Ли Юанлонг: "Въпреки мълчанието, китайският народ е недоволен от управлението на ККП и жадува за демокрация. Поради репресиите на ККП, силите се натрупват и макар невидими, те ще излязат впоследствие на повърхността. Някой ден демокрацията ще дойде в Китай и вярвам, че този ден не е далеч."

По официални данни на ККП, 550 000 души са определени като "десни",
но според новопубликувани Decrypt Files, 4.61 млн. интелектуалци са заклеймени като "десни" или "полу-десни", а десетки хиляди са били убити или осъдени. Днес повсеместните нелегални арести, хвърляния в затвора и пристрастни присъди са повторение на миналото.

Ли Юанлонг: "ККП или преследва интелектуалците като ги хвърля в затвора,
или ги подкупва, като учредява асоциации – като асоциациите на писателите
или литературните федерации – дава им работа и им плаща за партийна пропаганда; ето защо китайските интелектуалци се поляризираха."

Пенсионираният професор от Шандонгския университет, Сун Уенгуанг, подложен
на преследване от известно време, заяви, че ККП създава политически ампании, за да репресира интелектуалците, така че те да се изплашат и да свикнат да мълчат.

Сун Уенгуанг: "За да променим тази ситуация, хората трябва да поемат повече отговорности и да правят повече, доколкото условията позволяват, с чувство за мисия."

Сун Уенгуанг призова всички китайски интелектуалци да са напълно наясно със своята идентичност и историческа мисия.

Сун Уенгуанг: "Надявам се китайските интелектуалци да могат да се замислят
по-задълбочено за бъдещето на обществото, на държавата и на народа. Хората могат да играят решаваща рола, ако се позиционират правилно и действат рационално."

NTD репортери Li Jing, Song Feng и Xiao Yu

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!