Следвайте "Буднаера" в Телеграм

На пл. "Свобода" в Русе с призив за свобода на Фалун Гонг в Китай

На 15 май пред Съдебната палата в „Малката Виена” международна група от защитници на човешките права призова русенци да се включат в подписка за спиране на геноцида, извършван от Китайската комунистическа партия (ККП) срещу Фалун Гонг

Стотици хора подкрепиха акцията с подписите си, потресени от престъпленията и от факта, че преследване на невинни хора поради духовните им убеждения  продължава да се случва и в 21 век.

„Китай поддържа най-институционализирания метод за противопоставяне на политически дисиденти, който съм срещал. Политически дисиденти, адвокати и защитници на човешки права, етнически групи, които често са подозирани в сепаратизъм (по-специално тибетци и уйгури), както и духовни групи като Фалун Гонг, често са обвинявани в политически престъпления, като застрашаване на националната сигурност. За такива хора не само съществува риск от изтезания, докато са задържани, но режимът на превъзпитание чрез труд е често използван като присъда за политически престъпления. Там се използват мерки на насилие, унижение и наказание, с цел да се промени личността на затворника до точката на пречупване на неговата воля”, заявява Манфред Новак в доклад на ООН за нарушаване на човешките права в Китай.

Отнасяйки със себе си листовка с факти по случая Фалун Гонг и хартиен лотус, изработен от български практикуващи и символ на практиката, гражданите на Русе изразяваха надежда за скорошно освобождаване на задържаните китайски последователи. Най-младите русенци пък сами направиха хартиени лотуси и научиха медитативните упражнения.

Фалун Гонг е духовна медитативна практика за самоусъвършенстване и се базира на принципите истинност, доброта и търпение. Забранена е от ККП през 1999 г., след провеждане на държавно проучване, показващо, че Фалун Гонг се практикува от 70 до 100 млн. души в Китай.

12-годишното преследване на последователите довежда до хиляди смъртни случаи следствие на изтезания и робски труд в системата от трудови лагери „Лаогай”. През 2006 г. се появява информация за съществуването на лагери на смъртта, където последователи на Фалун Гонг са затваряни и държани като живи банки за органи и телесни части, а в последствие труповете им са изгаряни в крематориуми за заличаване на следите.

Авторите на доклада „Кървава реколта” Дейвид Матас (адвокат по човешки права,  член на Канадския орден) и Дейвид Килгор (бивш член на канадския парламент и бивш държавен секретар за Азия и Океания), бяха номинирани за Нобеловата награда за мир през 2010 година за проведеното от тях независимо разследване на престъпленията по отнемане на органи, извършвани спрямо практикуващи Фалун Гонг в Китай.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!