Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ч.М.

Шейх раздава пари от благотворителност

Един от най-богатите хора на света, Саудитския Шейх Сюлейман Ал Раджи, сега може да претендира, че е и един от най-щедрите.

Тази щедрост идва малко късно, имайки предвид напредналата му възраст, както и събитията в арабския свят. Но както се казва, по-добре късно отколкото никога.

Все пак преломен момент е настъпил в мисленето на Шейх Ал Раджи, направил богатството си най-вече посредством банкови операции: "Ако сте сити, как може да се чувствате удобно и да ядете вкусни ястия или плодове, когато вашият съсед или сина му прекарва нощта гладен, без храна...".

Независимо каква е причината за решението, било то, че нищо не може да отнесе... или имайки предвид събитията в региона, неговото обещание, да дари „голяма част“ от своите 6 милиарда долара за благотворителност, се посреща радушно в страната.

Дали Шейха винаги е планувал да се раздели с богатството докато го е трупал в банковия сектор не е известно, но турбулентните събития в арабския свят и Северна Африка, както и високата безработица сред младите хора и съпротивата към реформи в страната може да са изиграли облагородителна роля.

За да държи протестите извън страната цар Абдула вече предприе психотерапевтични мерки, обещавайки почти 100 милиарда долара за домове, работни места и помощи, и вече раздаде пари на съседите си Бахрейн и Оман за успокоение на вълненията там.

Подобни обещания от страна на 40-те най-богати хора в САЩ (начело с Бил Гейтс и Уорън Бъфет) вече успяха да предотвратят вълнения в разгара на финансовата криза в САЩ.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!