Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Hong Ning (Epoch Times)

Ветерани от Културната революция протестират за права

Наскоро тълпа от почти 1000 ветерани се събра пред Бюрото за жалби и оплаквания в Шанхайската община с настояване за освобождаването на затворения им лидер.

Подобни сцени се разиграват в Китай всеки ден, но тази група е различна: протестиращите са някогашната „образована младеж“ – хора, изпратени в отдалечения регион Шинджянг (Xinjiang) направо от гимназията през 60-те и 70-те като част от Културната революция.

Протестиращите бяха издигнали банери и скандираха за освобождението на Джанг Уеймин (Zhang Weimin) – активист за права, представлявал групата в търсенето й на жилищни, пенсионни и медицински компенсации, отказвани на тези хора от години въпреки обещанията на властите.

На протеста имаше над десет полицейски коли и над 100 полицаи.

Ако положението на протестиращите бе известно на широката публика, това би могло да увеличи недоволството срещу режима, предвид историческите страдания поради политическите кампании на партията и съчувствието към потърпевшите, предизвикано в обществото.

Трудности на млади години

Между 1963 и 1966 г. шанхайските власти изпращат над 100 000 младежи, някои от които под 16-годишни, в отдалечената пустиня Гоби в автономния регион Шинджянг. Задачата им е да „изградят граничната зона“.

За 62-годишния г-н У (Wu) е трудно да си припомни дните в Шинджянг. Когато го изпращат там, той е едва 16-годишен. Всеки ден всички стават по сигнал и слушат инструкциите, след което отиват на работа.

След като докладват мислите си следобед, всички отново се връщат на работа, а вечерите са запълнени със сесии за промиване на съзнанието. „Опитваха се да ни превърнат в роботи“, разказва г-н У, припомняйки си „пълното лишаване от собствени мисли“.

На 20 години той развива заболяване, от което страда психически и физически, а тялото му се деформира. Поради болестта си се завръща се в Шанхай, но едва десет години по-късно, и работи за 0.70 юана на ден.

Г-н Чен е 62-годишен. Той също е заминал за Шинджянг на 16 години. С тъга си припомня „домовете“ за образованата младеж, които били пещери, мухлясалата храна и нетърпението на младежите да се завърнат в Шанхай. И неколцината, които не издържат и се самоубиват, а телата им са погребани в пустинята.

Г-н У не може да сдържа яростта си, когато посочва,че Китайската комунистическа партия (ККП) не е удържала нито едно обещание, направено пред изпратените в Шинджянг. След като чака 14 години да се завърне в Шанхай, впоследствие правителството разрушава дома му и сега той няма къде да живее, едва свързва двата края и оцелява благодарение на децата си. „ККП унищожи няколко поколения китайци. Колкото повече слушате партията, толкова по-измамени сте“, обобщава той житейския си опит.

Друг човек от групата сподели пред Epoch Times, че един от главните проблеми са жилищата, които така и не са им били дадени, въпреки обещанията на шанхайските власти.

Той гневно посочи, че правителството е наясно, че те остаряват, както и че няма къде да се оплачат, така че продължава да отлага и да говори празни приказки, докато несъгласните не бъдат смълчани от болести или смърт.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!