Следвайте "Буднаера" в Телеграм

25 април: "Началниците могат да палят пожари, но хората не могат да палят и свещи"

На 25 април 1999 г., практикуващи Фалун Гонг се събират пред Отдела за писма и посещения (ОПП) на Държавния съвет, за да внесат жалба за спазване на закона за човешките права. Оттогава Китайската комунистическа партия (ККП) твърди, че Фалун Гонг се е въвлякъл в политика с тази жалба от 10 000 души на 25 април. Дали законите в Китай подкрепят правото на жалби? За какво се подава тази жалба? И какво означава въвличане в политика?

За да подадат жалба в ОПП в Пекин, рано сутринта на 25 април 1999 г., Фалун Гонг практикуващи се стичат от цял Китай.

Полицията в Тянджин току-що е арестувала 45 души от Фалун Гонг, разяснявали истината на списание в Педагогическия институт на Тянджин, публикувало опетняваща статия за Фалун Гонг. Тези практикуващи се опитали да обяснят истината от собствения си опит, но са били арестувани. Други практикуващи Фалун Гонг, чули за новината, спонтанно тръгват за Пекин, за да разяснят ситуацията и да помогнат да се освободят арестуваните от полицията.

Най-рано пристигналите се редят пред ОПП на Държавния съвет, на ул. Шянмен. В 6 ч. сутринта полицията насочва практикуващите на юг към ул. Фую около Джоннанхай.

Пристигат все повече хора и запълват улиците Чанг'ан, Шиси, Шидан, Бейхайл Около 10 000 души чакат спокойно там в редица.

Според видео записи, снимки и свидетели, Фалун Гонг практикуващите нямат плакати и лозунги, и не предприемат драстични действия. Но ККП манипулира официалните медии да опетнят Фалун Гонг като "обграждащи Джоннанхай" и "въвличащи се в политика".

Говорителят на Фалун Гонг, Джанг Ърпинг каза, че те практикуват „истинност-доброта-търпение”, и са полезни за всяко общество, така че са невинни. Тяхната жалба от 1999г. е била за освобождаването на арестуваните практикуващи Фалун Гонг.

"От една страна, практикуващите използват правото си на жалба от закона, а от друга, те просто искат да са добри хора и да следват традиционните китайски ценности. Това не подкрепя ли ценностите, на които всички разчитаме?"

Преди да започне преследването през 1999 г., Отделът за сигурност на ККП разпраща шпиони на местата за практика на Фалун Гонг, за да събират информация, снимки, и дори да ги тормозят с шум, водни пистолети и други средства. През 1996 г. вестникът на ККП, Guangming Daily, оклеветява Фалун Гонг открито и е последван от други медии.

Експертът, д-р Джанг Тянлянг анализира, че в западния свят хората имат свободни медии, независима съдебна власт, и национална избирателна система, но никое от тези неща няма да работи в еднопартийната диктатура на Китай. Фалун Гонг практикуващи не са за власт или позиции в правителството, но за спазване на основното право на жалба, определено от конституцията.

И това е действителен случай за жалба. Полицията в Тянджин е арестувала няколко практикуващи и те нямат никакъв начин да се защитят, тъй като нямат глас, нито медийна подкрепа, нито съществува независима съдебна система. Единственият изход е да се отправи жалба в Пекин.

Йе Нинг, старши юрист в САЩ каза, че макар китайската конституция да включва членове за "религиозна свобода" и "свобода на сдруженията", много ограничения и условия са наложени в общата част и първи член. Според Йе законът принуждава хората единствено да имат "свобода на вярата в ККП". Йе отбеляза, че законът и поведението на ККП нарушават международните конвенции.

Тя (ККП) е също така в сериозно нарушение на Всеобщата декларация на ООН за човешки права, както и за гражданските и политически права. Китай е лицемерен в своето подписване на тези два важни документа.

От 1999 г. насам ККП неспирно клевети Фалун Гонг, че "се въвлича в политика". Д-р Шие Тян от Университета на Южна Каролина заяви, че ККП умишлено въвлича понятието "политика" при преследването на Фалун Гонг. Той каза, че всъщност "политика" е нещо много законно.

Гражданско право на всеки е да се включи в политиката, и е напълно оправдано. "Въвличането в политика" се пропагандира от медиите на ККП като нещо възмутително, бунтарско, и възможно най-големия скандал и престъпление в света. Само на ККП е позволено да се включва в политика, но не и на народа. Не е ли това като, "Началниците могат да палят пожари, но хората не могат да палят и свещи"?

Практикуващи Фалун Гонг се събират тихо около Джонгнанхай в мирен апел за справедливо отношение, 25 април 1999 г.. (Снимка: Clearwisdom.net )
Практикуващи Фалун Гонг се събират тихо около Джонгнанхай в мирен апел за справедливо отношение, 25 април 1999 г.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!