Следвайте "Буднаера" в Телеграм

По-опасно от Жасминови митинги

За БГ субтитри пуснете плейера и натиснете CC бутона.

Напоследък често идват новини от Сичуан за арести на дисиденти, участвали в Жасминови митинги в Китай. Същевременно китайските власти са започнали "Червено образование" и насърчаване на лоялност към ККП (Китайската комунистическа партия). Какво е причината?...

След ареста на сичуанските, писател Ран Юнфей и активист за човешки права, Динг Mo, от властите на 25 и 28 март, на 29 март дисидента, Чен Уей, бе осъден за "насърчаване на подривна дейност срещу държавната власт".

RFA съобщи, че Чен е бил студент в пекинския Технологичен институт по време на Избиванията на Тянанмън (1989г.), след които е бил задържан за една година. През 1993 г. той е осъден на 5 години като "контрареволюционер". След освобождаването си, Чен участва в насърчаване на китайската демокрация и защита на човешките права. На 20 февруари Чен е арестуван по време на първия Жасминов митинг.

Режимът арестува много дисиденти, потъпка Жасминови митинги и същевременно засили "Червеното образование".

Според китайски медии, кметът на Чонгчинг, Бо Шилай, напоследък пропагандира интензивно "Червеното движение". На 4 март, 3000 граждани на Чонгчинг пяха "червени песни" под Великата китайска стена. На 28 февруари хиляди хора преразглеждаха церемонията по влизането в ККП. Също така, служители на шест затвора бяха обучени как да провеждат "Червено образование" в затвора.

В Шанхай, някои училища по изкуствата дори започнаха движението на "Трите влизания", т.е. марксизмът да влезе в учебниците, в класните стаи и в мозъците на студентите. Междувременно Университетът Цингуа започна да насърчава лоялност към ККП.

Ху Пинг, главен редактор на сп. "Пекинска пролет" и известен политически коментатор, смята, че ККП затяга допълнително своята идеологическа хватка, което обяснява и неотдавнашните арести на дисиденти.

Той каза, че дори ККП не вярва в "Червеното образование". Това е чиста самозаблуда. Целта е засилен идеологически контрол и "опитомяване", признаци за неограничена власт, но вътрешна слабост.

След публикацията на "9 коментара за комунистическата партия" (2004 г.), причинила вълна от напускане по цял свят, ККП опитва с "Червено образование" да спре тенденцията на отказване от комунистическата партия.

Така например, те организират длъжностни лица на различни нива да преразгледат обещанията за влизане в партията, да организират "напреднало обучение" за всички ръководители на окръзи, директори на служби за сигурност и полит-секретари на комитета в Пекин.

Въпреки всички тези усилия пробуждането и оттеглянето на хората от ККП и нейните организации не спират. По статистически данни на Epoch Times над 90 милиона души са напуснали ККП и нейните организации от 2004г. насам.

Ли Дайонг, директор на Световния център за отказване от ККП, призова хората да не участват в "червените дейности". Той каза, че ако човек се съгласява с ККП и храни илюзии към нея, това се равнява на подхранване на злото.

Според Ли Дайонг, китайските власти се страхуват от отказването от ККП повече отколкото от Жасминовите митинги. Той посочи, че разпадането на ККП е единственият начин да се спре преследването на невинни хора и да се постигне социална стабилност, като оттеглянето от ККП и нейните организации е най-прекият, най-бързият и най-мирният начин да се разгради ККП.

NTD репортери: Li Ting и Zhou Tian

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!