Следвайте "Буднаера" в Телеграм

dariknews.net

Хосни Мубарак е по-богат от Бил Геийтс

cross-bg.net

Египет, Каойро /КРОСС/ Бившият египетски президент притежава 70 милиарда долара. Той е по-богат от Бил Геийтс, съобщава www.welt.de. Като президент той получавал не повече от 808 долара месечно.

Жителите на Египет са ужасени от новината, тъй както повечето от тях живеят с по-малко от 2 долара дневно.

Швейцария замрази банковите сметките на Мубарак и фамилията му. Антикорупционни експерти призовават и други страни да направят същото. Да се замразят всички сметки на бившия президент би било много трудно, тъй като състоянието е оценено на цели 70 милиарда долара или около 52 милиарда евро.

Корупцията е била неизменна част от управлението на Мубарак. В петък преди президентът да подаде оставка демонстрантите скандираха: "О, Мубарак, кажи ни къде криеш 70-те милиарда". Държавните пари на страната са отивали в джоба на президента и фамилята му.
Антикорупционни специалисти твъдят, че повечето от парите са усвоени през 90-те години, когато в Египет е имало приватизация. Издателят на "Еgypt's Economic Report" Ахмед Елсайед Елнагар заяви: "Приватизацията беше най-голямата корупционна афера в историята на Египет от времето на фараоните ''.

Мубарак е в тежко здравословно състояние

Последните събития в Египет са подкопали сериозно здравето на подалия оставка в петък президент Хосни Мубарак и той е в много тежко състояние, твърдят местни и други арабски медии, цитирани от ИТАР-ТАСС.

Според вестник "Ал Масри ал Яум" 82-годишният Мубарак дори е изпаднал в кома. Изданието се позовава на добре осведомен източник от обкръжението на бившия президент, според когото той получава медицинска помощ в домашни условия и досега не е взето решение за настаняването му в болница.

Според някои медии Хосни Мубарак е изгубил съзнание на няколко пъти, докато било подготвяно последното му обръщение към нацията. Засега няма никакви официални съобщения за състоянието на Мубарак, пише БТА. Според премиера Ахмед Шафик бившият президент се намира в своята резиденция в курорта Шарм ел Шейх, на брега на Червено море.

Междувременно синовете на бившия египетски президент Хосни Мубарак почти стигнали до бой в четвъртък, когато той произнесе последната си реч в опит да остане на власт, твърди местен вестник, цитиран от Ройтерс.

Според изданието "Ал Ахбар", което е собственост на държавата, Алаа Мубарак обвинил своя по-малък брат Гамал, че е покварил управлението на баща им в последно време, като е лансирал свои бизнес приятели в политическия живот. "Вместо твоят баща да бъде почитан в края на своя живот, ти помогна за развалянето на неговия имидж по този начин", казал Алаа.

Корупцията в редиците на управляващия в Египет елит е смятана за една от причините за народния гняв срещу Хосни Мубарак, отбелязва Ройтерс. Други важни фактори са политическите репресии и полицейската жестокост.

Висшият военен съвет, който пое властта от оттеглилия се в петък след 30 години начело на страната президент Хосни Мубарак, съобщи, че ще остане начело на държавното кормило за период от шест месеца или докато бъдат произведени парламентарни избори. Тези решения бяха приветствани от голяма част от демонстрантите като явно скъсване със стария режим. Властите обявиха понеделник за почивен ден на банките в опит да нормализират тяхното функциониране, след като служители разстроиха операциите на основните държавни банки.

Армията в Египет прикани всички, все още струпани на площад "Тахрир" в Кайро, да спрат протестите, да се изтеглят от площада и да се върнат на работа, предаде ИТАР-ТАСС. Военни полицаи с червени барети обкръжиха площада в опит да изтласкат оттам и последните демонстранти. Те разполагат с много малко време, за да се изтеглят, посочва агенцията.

В неделя опитът на военните да изтласкат демонстрантите от "Тахрир" доведе до сблъсъци и сбивания, които отново парализираха централния столичен площад. Военната полиция смяташе да разтури палатковия лагер там, но срещна ожесточена съпротива, припомня агенцията. Всички демонстранти заявяват, че няма да напуснат площада, докато Висшият военен съвет не им даде ясни гаранции, че ще изпълни всички искания на опозицията, добавя ИТАР-ТАСС.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!