Следвайте "Буднаера" в Телеграм

dariknews.net

Cairo citizen guards protect homes

Банди освободиха стотици мюсюлмански екстремисти от затвори в Египет

dariknews.net

Въоръжени банди нападнаха най-малко четири затвора в Египет и помогнаха за освобождаването на стотици мюсюлмански екстремисти, а хиляди други затворници избягаха. В същото време полицията изчезна от улиците на Кайро и другите градове, предаде АП.

Атаките срещу четирите затвора започнали през нощта с престрелки между нападателите и охраната. При пълното отсъствие на полиция мародерствата и палежите продължиха цяла нощ в столицата и другите големи египетски градове. Не е известно защо полицаите са изчезнали.

Отсъствието им накара жителите на някои квартали да организират собствени милиции, въоръжени с огнестрелни оръжия, палки и тояги, и да издигнат барикади и контролни пунктове срещу набези на грабителски банди. Групи младежи регулират уличното движение в някои части на Кайро и разгонват престъпните банди, които нападат минаващите коли. Местни жители разказват, че банди спират хората по улиците и ги ограбват, съобщава БТА.

Над града патрулират военни хеликоптери. Армията е засилила присъствието си по улиците, но някои квартали са изцяло беззащитни, съобщава АП.

От „Ал Джазира” са „потресени” от забраната да работят в Египет

cross-bg.net

Кайро, Египет /КРОСС/ От катарската телевизия „Ал Джазира" са „потресени" от забраната да работят в Египет, но обещават, че ще продължат работата си в страната, където вече шести ден се водят ожесточени стълкновения между опозиция и официална власт. Това се казва в изявление, публикувано на официалния сайт на телевизията. Според „Ал Джазира", „тази забрана е акт на насилие върху свободата на подаване и разпространение на информация и върху работата на журналистите от телевизията". „Ал Джазира" уверява своята аудитория в Египет и по целия свят, че ще продължава всестранно и задълбочено да следи и информира за събитията, ставащи в Египет". Кореспондентите на телевизията предават пряко своите информации чрез Twitter." Сега хората от телевизията разработват план, ако наистина изключат „Ал Джазира", съобщава продуцентът на телевизията Ейвън Хил.

Редица страни евакуират гражданите си от Египет

Посолството на САЩ в Кайро обяви, че от 31 януари организира полети за евакуация на американските граждани, желаещи да напуснат Египет, съобщиха световните агенции. Преди това бе съобщено, че посолството приканва пребиваващите в Египет американци да напуснат страната възможно най-скоро.

От своя страна Турция е изпратила два самолета в Египет, за да евакуира намиращите се в страната турски граждани, съобщи Анадолската агенция. Според източници от турското посолство в Кайро, ако се наложи, евакуацията ще продължи няколко дни, посочва БТА.

Токио настоя пред Египет да окаже съдейства за връщането у дома на близо 500 японски туристи, които са блокирани на летището в Кайро заради демонстрациите в страната и анулирането на полетите на авиокомпанията Еджипт еър, предаде Франс прес. На среща с египетския посланик в Япония министърът на външните работи Сейджи Маехара е поискал Еджипт еър да възобнови полетите си до Япония и да осигури допълнителни услуги, за да навакса изоставането заради анулираните до момента полети. Японското външно министерство препоръча на гражданите на страната да отложат пътуванията си до Египет, припомня Франс прес.

Гръцките граждани в Египет са добре и повечето гръцки туристи там вече са се завърнали в Атина, съобщи агенция АНА-МПА, като се позовава на гръцкото посолство в Кайро. Посолството е поискало от полицията в Египет да опази от набези гръцките учреждения в Кайро и Александрия заради бунтовете в страната.

Междувременно стана ясно, че египетският министър на информацията от правителството, което подаде оставка, Анас Ахмед ел Феки, е разпоредил да бъдат забранени излъчванията на катарския тв канал "Ал Джазира", който нашироко отразява антиправителствените демонстрации в Египет, предаде Франс прес, като се позова на агенция МЕНА.

Освен това министърът е заповядал да бъде прекратена работата на екипите на телевизията на територията на Египет и да се анулират всички акредитации на журналисти от електронната медия. Заповедта влиза в сила от днес.

ДПА, цитира съобщение по египетската държавна телевизия, че лицензът на "Ал Джазира" да излъчва и работи в Египет е отнет. Не са посочени мотиви за решението, но имаше обвинения към катарския телевизионен канал, че симпатизира на демонстрантите.

Докато политиците правят оценки на кризата в Египет, международни експерти твърдят, че външният свят трябва да действа изключително внимателно и да остави египтяните сами да решат своето бъдеще, предаде Асошиейтед прес.

Бившият мексикански президент Ернесто Седильо, който сега оглавява Йелския център за изследване на глобализацията, каза в кулоарите на Световния икономически форум в Давос, че един от основните принципи на международното право е "да не се бъркаш във вътрешните работи на други страни".

Лорд Марк Малок-Браун, бивш заместник-генерален секретар на ООН, а сега директор по глобалните въпроси в британската Еф Ти Ай консълтинг, заяви също в Давос, че в доклада си отпреди 10 години за развитието на арабския свят ООН е регистрирала значителни неравенства и липса на политическо пространство.

"Това е изключителен момент за Египет", коментира Малок-Браун днес през последния ден на Световния икономически форум в Давос, съветвайки египтяните да решават как, кога и какви промени да направят.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!