Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Gary Feuerberg, Epoch Times

Големият брат затяга хватката в Китай

Доклад на американския конгрес детайлизира репресиите над адвокати и рисковете за чуждите компании

Вашингтон—През последните 12 месеца Китайската комунистическа партия (ККП) е станала по-агресивна в разширяването на своите закони и регулации за контрол над все по-нарастващ брой аспекти от ежедневието, особено над Интернет и клетъчните телефони, и в потискането на всички форми на независимо изразяване, като религиозното, жалбоподателствоо и на медиите…

Лорънс Лиу
Свобода на изразяването: по думите на Лорънс Лиу, старши съветник за Конгресно-изпълнителната комисия за Китай, ограниченията върху свободата на изразяването в Китай през последните 12 месеца се развиват по нови начини. (Gary Feuerberg/ Epoch Times)

Конгресно-изпълнителната комисия за Китай (Congressional-Executive Commission on China/CECC) публикува годишния си доклад за 2010 г., детайлизиращ тревожни развития от началото на ноември 2009 г. Докладът отбелязва все по-нарастващите репресии над правната професия, които имат отражение за защитниците на човешките права и за въвлечените в бизнес в Китай.

Режимът представи нова реторика по отношение на съдействието си с международните стандарти за човешки права, която е вероятно да спъне американо-китайския диалог. Комунистическият режим е станал по-дързък, твърдейки, че Интернет политиката му е в съответствие с международния закон.

Китайският режим е развил друго средство за контрол над несъгласните чрез все по-засилени заплахи да възпрепятства защитниците на човешки права и критичните към него адвокати от излизане извън страната. Режимът смята подобни пътувания за заплаха за държавната сигурност – за нещо, което „би предизвикало солидна загуба за националния интерес.“

Нарастващ риск за чуждите компании

Сега дори нормални бизнес дейности са на прицел от режима. Шуе Фенг (Xue Feng), геолог и американски гражданин, е бил намерен за виновен през юли и осъден на осем години за нелегално предоставяне на държавни тайни. Фенг работел за американска компания и упълномощил фирмата си да поръча база данни за петролната индустрия на Китай.

Информацията била класифицирана като държавна тайна едва след като Фенг уредил поръчката. Той бил задържан за две години преди осъждането му. Според Huffington Post той е казал, че е бил горен с цигари по ръцете.

Този случай е алармираща новина за всеки, който планира да работи в индустрия, където е намесена държавна собственост. Рискът от обвинения в нарушение на законите за държавната сигурност „усложнява легитимното събиране на информация“, гласи докладът, и е противоположност на „стандартните международни бизнес практики и подронва законовото управление“.

Решението на Google от миналия януари за прекратяване практиката на цензуриране съобразно желанията на режима получи голямо медийно отразяване. Докладът посочва, че спорът с Google е илюстрирал често срещаното нетърпение на режима към „частни компании, които той възприема като прекалено разраснали се или твърде успешни“.

Случаят с Google демонстрира и че изискванията на режима по отношение на цензурата служат като търговски бариери, принуждаващи външни компании да спрат да предоставят услуги на китайските граждани.

По време на дискусия на кръгла маса на CECC от края на октомври на Кепитъл Хил Лорънс Лиу (Lawrence Liu), старши съветник на CECC, заяви, че режимът е издал информационен бюлетин през юни, според който Китай гарантира свобода на словото в Интернет – въпреки изтеглянето на Google и многото Интернет-потребители в затвора. Режимът установява една „дипломатична ПР-кампания“, привеждайки довода, че „това, което правят, е просто това, което правят другите държави“, поясни Лиу.

Новата реторика на китайския режим по отношение съдействието му с международните стандарти за човешки права „създава нови предизвикателства за американо-китайския диалог“, се посочва в доклада.

Още ограничения за адвокатите

През изминалата година комисията е отбелязала официални широко разпространени репресии над адвокати на човешките права с „нелегално задържане, административни наказания и тормоз“. През април бяха оповестени дори по-големи ограничения върху правната професия.

Според доклада, цитиращ като източник Амнести Интернешънъл, по време на посещението на президента Барак Обама в Китай китайските служби за сигурност са поставили „десетки“ защитници и адвокати на човешките права под домашен арест или под наблюдение. Имената на адвокатите включват някои известни адвокати на човешките права: Джянг Тяньонг, Ли Шьонгбинг, Ли Хепинг и Мо Шаопинг (Jiang Tianyong, Li Xiongbing, Li Heping, Mo Shaoping), с трима или четирима полицаи, разположени около домовете им.

Изтъкнатият адвокат на човешките права Гао Джишенг също бе хвърлен в затвора, поставен под домашен арест и подложен на изтезания. Тази година в края на март Гао отново „се появи“, след като бе „изчезнал“ за повече от година, и след това отново „изчезна“ в края на април.

В края на 2009 г. в Далян, провинция Ляонинг, адвокат Уанг Йонгханг (Wang Yonghang) бе осъден на седем години затвор след съдебно изслушване при закрити врати без адвокат. „Престъплението“ му е било защита на практикуващи Фалун Гонг и публикация на статии в Интернет сайтове извън Китай. Според сведенията, на адвокат Уанг е бил нанасян побой трикратно и той страда от тежка травма на глезена – като и двете са били удостоверени от свидетел през януари.

През 2010 г. режимът продължава да следва ежегодното лицензиране на адвокати като метод за „смълчаване“ на адвокатите по човешки права и „сплашване на други адвокати, за да не се присъединяват към техните редици“, се казва в доклада.  През юли на шестима адвокати по човешките права, включително Джянг Тяньонг, са били отказани лицензи. Някои адвокати „преминали изпита“ само след като гарантирали, че „ще избягват определени чувствителни случаи и ще отказват интервюта“, се твърди в доклада, цитиращ радио Free Asia.

Ненормално“ поведение при подаване на жалби

Според конституцията на Китай гражданите имат законовото право да апелират пред правителството, пред съда или партията, за да изложат оплакванията си – система, конструирана за предоставяне изход на неоправданите китайски граждани. Въпреки правото на жалби и забраните на наказания, гражданите обикновено се изправят пред „тормоз, насилие или задържане в трудово-превъзпитателни центрове, психиатрични клиники и нелегални „черни“ затвори“, се посочва в доклада.

Тази година жалбоподателите са изправени пред по-големи злоупотреби. В Шенджен (Shenzhen) властите са класифицирали 14 типа „ненормално“ поведение при подаване на жалби, като скандирането, което може да бъде използвано за изпращане на жалбоподател в трудово-превъзпитателен център. Други провинции и градове също са издали подобни наредби.

Тази година китайските власти бяха особено твърди по отношение подаването на жалби, което би могло да се намеси на шанхайското Световно изложение ЕКСПО 2010. Някои жалбоподатели от името на 18 000-те домакинства, загубили домовете си при подготовката за събитието, се озоваха в трудово-превъзпитателни центрове.

„Черните затвори“ все още се използват от местните власти за задържане на жалбоподатели на тайни места с цел да им се попречи да отидат в Пекин или в други провинциални столици. През юни Шу Лингджун (Xu Lingjun) от провинция Шаанси (Shaanxi) умира от глад в „черен“ затвор.

Понякога жалбоподателите са приемани в психиатрични клиники. Тази година докладът цитира случай, придобил голяма публичност поради статия в Китай относно жалбоподателя Шу Линдонг (Xu Lindong) от Хенан (Henan), който е бил държан в психиатрична клиника в продължение на шест години и половина. Шу е бил държан с белезници 48 пъти, подлаган на електрически шокове в 54 случая и принуждаван да приема психиатрични лекарства. Той е бил определен като психично болен, защото подал жалба от името на приятел с увреждания заради спор за земя с местните власти.

Фалун Гонг

Тази година докладът се фокусира върху шанхайското Световно изложение ЕКСПО 2010 в коментарите си за преследването на Фалун Гонг. Китайският режим използва провежданото от май до октомври световно изложение в Шанхай като претекст да преследва хората, практикуващи Фалун Гонг. Докладът на CECC гласи:

„В навечерието и по времето на Шанхай Експо властите проведоха пропагандни кампании, осмиващи Фалун Гонг, и стриктно наблюдение над практикуващите, арестуваха и хвърлиха в затвора голям брой от тях и подложиха някои, които отказаха да се отрекат от Фалун Гонг, на изтезания и други малтретирания в затвора и в [трудово-превъзпитателни] учреждения.“

През май базираният в САЩ Информационен център на Фалун Дафа документира 127 случая на задържане на практикуващи Фалун Дафа от китайските власти в района на Шанхай, като за 26 от тях е известно, че излежават присъди.

Докладът отбелязва, че преследването на практикуващите се е разпростряло далеч отвъд общинския региона на Шанхай, дори до провинция Джянгши, отдалечена на 1100 км. оттам.

Конгресно-изпълнителната комисия за Китай (CECC) е учредена през 2000 г. с постановление на американския конгрес с цел наблюдение на човешките права и законовото управление в комунистически Китай и изготвяне на годишен доклад. Комисията е двупартийна и се състои от членове на двете основни политически партии от двете камари на конгреса, както и от старши административни служители, назначени от президента.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!