Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Dr. John Briffa

Забавя ли рибеното масло стареенето?

В близките години омега-3 мазнините (които се откриват в мазните риби като сьомга, пъстърва, скумрия и херинга) са станали известни с предполагаемите си здравословни свойства, по-специално по отношение на сърдечносъдовата система и мозъка. Наскоро бе публикувано изследване, което свързва омега-3 мазнините със забавянето на процеса на стареене…


Изследването, публикувано в журнала на Американската медицинска асоциация (Journal of the American Medical Association), оценява връзката между нивата на омега-3 мазнините и стареенето на теломерите.

Мазната риба, като херингата, улавяна от тези рибарски лодки, е добър източник на омега-3 мазнини.
Мазната риба, като херингата, улавяна от тези рибарски лодки, е добър източник на омега-3 мазнини. (Jens Koehler/AFP/Getty Images)

Теломерите се намират на края на хромозомите. Те могат да се разбират като шапки накрая на хромозомите, за които се вярва, че предпазват ДНК в хромозомите от увреждане. Всъщност колкото по-дълги са теломерите, толкова по-добре, тъй като те предпазват ДНК от увреждане. Скъсяването на теломерите обикновено не се приема като добър знак и се използва като показател за стареенето на клетките.

В това изследване нивата на съдържащите се в омега-3 мастните ейкозапентаенова и докозахексаенова киселини били измерени при над 600 души с установени сърдечни заболявания. Тези нива били сравнени с дължината на теломерите за период около 5 години. Резултатите на това изследване показват, че по-високите нива на омега-3 мазнините се свързват с по-малък риск от скъсяване на теломерите. Предположението е, че омега-3 мазнините могат да забавят процеса на стареене.

Като цяло съм ентусиазиран от идеята, че храните и определени елементи от диетата могат да бъдат полезни за здравето, и това изглежда е един пример за това. Но мисля, че е важно да не забравяме, че това изследване е епидемиологично по природа, което означава, че докато омега-3 мазнините се свързват с бавното стареене на клетките, не може да се заключи, че връзката е причинна (че омега-3 мазнините причиняват по-бавно стареене).

Въпреки това, изследвания от този вид са много полезни, за да се идентифицират области, които заслужават по-нататъшно изследване. Киселинният тест се провежда, за да се извърши изследване, в което подбрани по случаен принцип хора приемат омега-3 мазнини или плацебо, за да се види какъв ефект има това върху дължината на теломерите с течение на времето.

Но също е важно да се запомни, че дължината на теломерите е индиректен показател за здраве и дълголетие. По-полезно е да се извършват изследвания, които наблюдават връзката между фактора, от който се интересуваме, и риска от заболяване, и ако имаме достатъчно данни – общия риск от смърт.

Имайки предвид това, искам да обърна внимание на предходния мета-анализ на изследователи от Института за клинична епидемология в Базел (Basel Institute for Clinical Epidemiology), публикуван през април 2005 г. в медицинското издание „Архиви на вътрешната медицина“ (Archives of Internal Medicine), в случая – сбор от 14 отделни изследвания. Анализът е показал, че допълнителното приемане на омега-3 мазнини се свързва със статистически значимо 23-процентово намаление на риска от смърт.

Д-р Джон Брифа (Dr. John Briffa) е лондонски физик и автор с интерес в областта на храненето и природната медицина. Неговият уеб сайт е Drbriffa.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!