Генка Шикерова: „Докараха обществото до апатия“

Срещнахме се с Генка Шикерова в Бон по време на посещението ѝ в Дойче Веле с група журналисти от Източна Европа по покана на фондация „Фридрих Науман“.

ДВ: Както се казва: проклятие е да живееш в интересни времена, но ние попаднахме точно в такива – времена на промени, в които технологиите специално в сферата на медиите се развиват светкавично, а това не може да не даде отражение на съдържанието. Виждате ли връзка между двете неща?

Генка Шикерова: Качеството на съдържанието в България пада право пропорционално на интересното, което се случва в обществено-политическия живот. Що се отнася до технологичното развитие – категорично, защото всичко трябва да става много бързо, трябва да се разпространява веднага и така имаме сериозно разсейване на информация, на съдържание, което е тежък проблем и води до объркване на аудиторията.

ДВ: Това е всъщност случаят, в който всеки може да бъде журналист. Нещо повече – всеки може да бъде медия. Какво остава при това положение за класическите медии?

Шикерова: Аз мисля, че въпреки всичко има ниша за класическите медии от гледна точка на това, че публиката има нужда някой да верифицира една новина доколко тя е истинска, доколко е качествена. Да, т.нар. гражданска журналистика също има своята ниша, но все пак говорим за нещо, чиято достоверност не може да бъде гарантирана от никого.

ДВ: Споделяте ли мнението, че на съвременните потребители на медийни продукти като че ли не им се мисли особено?

Шикерова: Естествено, че не им се мисли. И това е част от общото развитие на обществото. Няма абсолютно никаква съпротива по отношение на това какво се получава като информация. Хората не се замислят и не си задават въпроси: възможно ли е това да се случи, не е ли възможно да се случи, кой го казва, защо го казва… Информацията просто тече.

ДВ: Как при това положение можем да говорим за стандарти, за подтикване на аудиторията към размисъл?

Шикерова: Обществото има нужда от това нещо – аз го виждам и в момента. Обаждат ми се хора, които ми споделят: „Казаха ми, че само Вие можете да ми помогнете“. Те вече виждат, че институциите не работят. Виждат, че има наистина проблем в обществото. И се обаждат – вече стигнали до момента, в който ножът е опрял до кокала, както се казва. И разбират нуждата от това да има качествена журналистика. Звънят и казват: „Само Вие можете да ми помогнете, аз имам проблем“. Само че хората, които могат да им помогнат като журналисти, вече не работят в сферата на журналистиката.

ДВ: Вие продължавате ли разследванията си?

Шикерова: В момента съм безработна, но наблюдавам, виждам какво се случва в обществото и реагирам. А единственият начин, по който мога да реагирам в момента, е в социалните мрежи. Интересуват ме темите, които винаги са ме интересували: неща, свързани с нарушаването на правилата.

ДВ: Различна ли е, според Вас, медийната среда в България в сравнение с тази на Запад?

Шикерова: Западните държави имат много по-сериозни традиции по отношение на медиите. И дори там нещата в момента да са зле, те не могат да са толкова зле, колкото са в България – по простата причина, че тук самото общество, по мое мнение, има съвсем друго разбиране и съвсем друго отношение към журналистиката и към функцията на журналистиката да бъде пазител на обществения интерес.

ДВ: В какво бихте упрекнали политиците и в какво – журналистите?

Шикерова: В апатия. И в това, че докараха обществото до състояние на апатия.

ДВ: Необратима ли е тази тенденция? Или все пак може да бъде преобърната?

Шикерова: От гледна точка на това, което ми се случва през последните няколко месеца, смятам, че тази тенденция е необратима.

Автор Биляна Михайлова

https://www.dw.com/

Източник/ци: https://svobodnoslovo.eu/

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

Научете за преследването на Фалун Гонг от ККП (Китайската комунистическа партия)

Преследването на Фалун Гонг: Насилствено потискане на 100 милиона души

Настоящите събития в Китай предоставят ясен избор на длъжностните лица и гражданите в страната, както и на хората по цял свят: подкрепа или противопоставяне на преследването на Фалун Гонг. Историята ще запише избора на всеки човек.

Необходимо ли е да се осъди комунизма: Фотоархив на комунистическите зверства

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Осъдете комунизма, напишете заявление и Вие...