Щом мина номера на този местен Борисов си подсигури победата и на парламентарните избори... или Феноменът "София" на Георги Марков

С този местен вот Борисов си подсигури до голяма степен победата на парламентарните избори. В национален план БСП се предвижи малко напред като костенурка. С това темпо може да доближи Борисов едва през 2029 г., когато премиерът ще чукне 70

В Епицентър бг. в навечерието на изборите бяха поместени ин­тересни статии на проф.Димитър Иванов и известната журналистка Таня Джоева. Съответно "Феноменът Манолова" и "Гледай Будапеща, мисли за София".

След гласа народен и Божи тази неделя се оказа, че не Манолова, а София е феномен и че нашата столица не последва Будапеща (там ли­берали, соросоиди, социалисти и зелени победиха с единна кандидатура). 

Защо София е феномен?

Няма друга столица в рамките на ЕС, която 30 години да не е до­пускала левицата на кметския престол. В Европа тече бавна раздяла с неолибералния модел в национален мащаб (показателни са и последните вотове на 28 октомври в Германия и Италия). В Тюрингия „Алтернатива за Германия” победи партията на Меркел с 23% на 22% и размаза социалдемократите, а в Убрия Салвини разгроми социалистите и "Пет звезди", които бяха в коалиция с 57% на 37%. (Така падна червената крепост Болоня). Не така обаче е със столиците.

Съвсем наскоро партията "Пра­во и справедливост" на Качински спечели абсолютно мнозинство в полския сейм, но месеци преди това загуби с цели 54% Варшава. В Унгария през май Орбан даде най-добрия резултат на евровота 52,3%, но загуби Будапеща, въпреки че цяла Унгария е в оранжево - цвета на ФИДЕС. 

В Чехия Бабиш е перманентен победител в национален мащаб, но в Пра­га управлява представител на "Пиратската партия". Какво да кажем за убедителната победа на Курц в Австрия, но тежката му загуба във Виена. 

В европейските столици са съсредоточени огромен брой мигранти, цялата неолиберална общност, джеднъди, гейове, клошари и пр. Трудно е да си представим пакистанци, афганистанци, сирийци, иракчани и прочее, да станат консерватори или християндемократи. "Лондонистан на Хан", нарече Лондон американския президент Тръмп, имайки предвид, че кмет на града е пакистанец. 

В рамките на ЕС само три столици се управляват от кметове на ЕНП -

тази година Костас Бакоянис в Атина, Хосе Луис Агмейде в Ма­дрид след коалиция на Народната партия с франкистите от Вокс и нашата

Фандъкова. Оказва се, че в Европа най-дясната столица е София, а Фандъкова e  гордостта и доайенът кмет на ЕНП. 

Има доста символика, че БСП претърпя поредното столично поражение именно на 3 ноември. На тази дата преди 30 години – 1989 г. бе първото публично скандиране "Демокрация" пред прозорците на Народното събрание, когато няколко хиляди софиянци подкрепиха шествието на "Екогласност", между които и моя милост със студентката ми от Пловдив Нели Чардакова. 

България след промените не е имало типична дясна партия като тези на Качински в Полша, Орбан в Унгария, Янша в Словения и пр. В София обаче има много десни избиратели, за които дясно е това, което бие БСП. Навремето СДС, а в днешно време ГЕРБ. 

На практика софиянци започнаха промяната. На 14 декември 1989 г.

без интернет и мобифони, без дори подканване от ръководството на СДС, което бе едва на една седмица, десетки хиляди обградихме парламента, за да свалим Чл.1 от Живковата Конституция. На другата вечер за малко не влязохме в БНТ, но я принудихме да излъчи митинга от предния ден. На 2 март 1990 г. по време на студентското шествие на моя приятел Емил Кощлуков имаше гора от сини знамена по всички прозорци на бул."Витоша". Тогава от моя прозорец извадих първия плакат СДС. 

Имаше само един червен блок на ъгъла с "Патриарха" до кино "Витоша". На първото Великденско бдение на открито на Христофор Събев камерите запечатаха в 00.00 часа 500 000 софиянци. Днес София е демографски променена. Измря, Бог да ги прости, цяла генерация буржоазни потомци на Стефан Савов, с който до последно имахме връзка. И все пак има две-три генерации, които си спомняме социалистическа София през 1990 г. в късната есен. Режим на ток, няма лекарства, няма храна, няма бензин. Ниш ни изглеждаше Запад. 

Разбира се, победата на ГЕРБ дойде и поради силните мажоритарни качества на Фандъкова. Приятна жена, със стойка на софийски градоначалник. Смирена и възпитана. Не е нападнала нито една партия от тези 16, с които работи в Столична община, каму ли някого лично. Не е изтърсила нито една щуротия, която да даде повод за коментари, никога не е ломотила де­нонощно до втръсване. И, разбира се, зад нея стои направеното, а зад БСП - не направеното. Момчетата, които искат да "Спасим София", не знаят, защото не бяха родени, че СДС и ГЕРБ я спасиха. Беше най-неугледният град в бившия социалистически лагер, заедно с Тирана. Времето не стигна нашите другари да направят и бункери. 

За финал справедливостта налага да сваля шапка на пловдивчани, които също 30 години не допуснаха ляво управление. 

С този местен вот Борисов си подсигури до голяма степен победата на парламентарните избори след 15-16 месеца. В София листата на ГЕРБ бие БСП с 15%, в Пловдив - 20%, във Варна - 20%, в Бургас - 40%. Ето ти половината мандати на парламента. Остава да си извлече поуките, защото ГЕРБ стана прекалено центристка партия с прекалено либерално говорене, в момент, в който либерал стана мръсна дума за повечето „европейци“ (справка Макрон, който в прав текст го каза на Алианса на европейските либерали и демократи и те махнаха думата "либерал" от наименованието на формацията. Дори в европарламента, който е доста шарен, няма фракция с подобна дума). 

Защо София не последва Будапеща на кметския вот?

Защото София още от първите дни на промяната бе по-дясна от Будапе­ща. В унгарската столица още на първите демократични избори в парламен­та влезе либералната партия Съюз на свободните демократи, подкрепяна от Америка. Тя нямаше сили да победи на парламентарни избори, но 20 години (от 1990 до 2010 г.) издигаше свой представител за кмет Габор Демски и той печелеше, защото го подкрепяха и социалистите, не издигайки свой кандидат. 

Орбан ги би два пъти след 2010 г., когато те се разцепиха и заиграха самостоятелно. Сега отново се обединиха плюс новата партия на Сорос "Моментум". В Будапеща има цял огромен район под №13, който никога не би подкрепил Орбан, заради неговата патриотична и християнска реторика. За тях той е антисемит и националист. В София така компактна с традиции либерална избирателна маса няма. Но и тук вече започна да се формира около "Да България", която не е никаква градска десница, а глашатай на брюкселското неолиберално говорене в стил Тимерманс и Юнкер. Те са за Истанбулската конвеция, гей браковете, Пакта на ООН за миграция, джендър идеологията. Те не само че на са десни, а са бясно антидесни, за което им помагат Свободна Европа, БТВ и платените отвън НПО-та, които са всъщност тяхното ядро. Тази софийска формация никога не може да спечели победа в София, но може да пречи на Борисов и това вече е факт. Защо Борисов ги толерира за мен е загадка, а не ми е работа и да се бъркам в политическите анализи на ГЕРБ. Истината е, че ГЕРБ започна да има проблеми в София и ако ме попитат като баш софиянец от Великото народно събрание доста ясно ще им го обясня. 

Накрая няколко думи защо Манолова не стана феномен. Защото въпреки доброто си представяне като Омбудсман, за което винаги съм я поздравявал публично и лично, тя не може да се представи докрай като надпартийна. Номерът, че е независима бе селски. Манолова е ярък пример за червено острие. Всъщност в юбилейната година на демокрацията може да вземе награда по-червено сърце като се почне от Костинбродската афера, мине се през Пеевски и се стигне до Орешарски. Кампанията ѝ бе дразнеща, защото е претенциозно наскоро излюпената кюстендилска софиянка да "отвоюва" София. 

Ако изходим от изборите за кмет през 2015 г., когато кандидатът на БСП взе едва 8%, представянето й бе силно и обективността налага да се признае. В национален план БСП се предвижи малко напред като костенурка. С това темпо може да доближи Бойко Борисов едва през 2029 г., когато, да е жив и здрав, премиерът ще чукне 70.

Източник/ци: http://epicenter.bg/

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

Научете за преследването на Фалун Гонг от ККП (Китайската комунистическа партия)

Преследването на Фалун Гонг: Насилствено потискане на 100 милиона души

Настоящите събития в Китай предоставят ясен избор на длъжностните лица и гражданите в страната, както и на хората по цял свят: подкрепа или противопоставяне на преследването на Фалун Гонг. Историята ще запише избора на всеки човек.

Необходимо ли е да се осъди комунизма: Фотоархив на комунистическите зверства

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Осъдете комунизма, напишете заявление и Вие...