Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Проф. Кантарджиев: Руската ваксина е много добра

Унгария единствена в ЕС ще внася руската ваксина за ограничено време и без одобрението на Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ), заявиха от ЕК

Image may contain: 1 person, text

"Руската ваксина срещу коронавирус е много добра, защото Русия има много добре развита вирусология", заяви пред БНТ директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

Той обаче уточни, че "нямаме партньорство, ваксината не е призната от европейската регулация".

Европейският съюз отлага сертифицирането на руската ваксина „Спутник-V”, използвайки дискриминационни методи. Експертите смятат, че западните големи корпорации ще се опитат не само да затворят европейския пазар за руски ваксини възможно за най-дълго, но може да се опитат да принудят руснаците, които искат да посетят Европа, да бъдат ваксинирани с тяхното лекарство.

"Смятам, че руската ваксина е качествена и смятам, че ваксините и в Русия, и в Англия, и в Америка, и в Германия не ги правят идиоти, не говорят като нашите тук, които нищо не са направили", каза Кантарджиев.

Държавната дума не изключва, че в бъдеще самата Русия ще откаже да пусне на своя територия онези, които не са ваксинирани със „Спутник“ или друга вътрешна ваксина. „Основният критерий за забраната ще бъде честотата на заболяванията при хората. Ако в Русия има висок процент на заболеваемост, тогава ЕС ще има основания да не допуска нашите граждани. Ако нашите показатели са по-добри от европейските, тогава няма да ги пуснем “, каза Генадий Онищенко, депутат , бивш главен санитарен лекар на Русия.

Не говорят срещу конкуренцията, защото е най-глупавото да говориш срещу конкуренцията. Както един наш учен, дето в БНТ обеща тук, на Нова година да имаме българска ваксина - заяви още той, без да назове името на учения, когто критикува.

Индия и Южна Корея ще бъдат основните чуждестранни производители на „Спутник“. Тези страни ще произведат съответно 300 и 150 милиона дози ваксина. Според изчисленията на РФДИ, една доза „Спутник-V“ за външните пазари ще струва не повече от 10 щатски долара, което е два до три пъти по-ниско от чуждестранните аналози. Русия изразява по всякакъв начин готовността си за международно сътрудничество при разпространението на ваксината, което беше представено в началото на седмицата на сайта на ООН с участието на 50 държави.

Руснаците обаче първи ще получат „Спутник-V“. Тази седмица президентът Владимир Путин обяви началото на мащабна кампания за ваксинация, включваща лекари и учители.

Проф. Тодор Кантарджиев е на мнение, че не е приемливо "да се фукаш и да казваш: хорските ваксини не са хубави, чакайте нашата, но я няма."

Унгария е единствената страна, членка на ЕС, която обяви, че внася руската ваксина срещу COVID-19 за ограничено време и без одобрението на Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ), за което от ЕК подчертаха, че Будапеща носи цялата отговорност. Унгария има право да прилага ваксина без европейско одобрение, но няма да може да я разпространява в останалите страни от ЕС.

Въпросът за поръчката на Унгария за ваксина срещу новия коронавирус от Русия и Китай трябва да се разглежда от гледна точка на общественото здраве, а не от политиката, коментира премиерът Виктор Орбан, цитиран от MTI и ТАСС.

"Виждам ваксината не като политически проблем, а като здравен. Трябва да спасим животи. Ако някои ваксини се появят по-рано, Унгария трябва да ги поръча", категоричен е Орбан.

Първите проби от руската ваксина срещу коронавирус Sputnik V бяха доставени в Унгария за лабораторни изследвания на 19 ноември. Една от унгарските фармацевтични компании дори получи необходимата документация от Русия за организиране на производство на руска ваксина.

Унгария е първата държава от ЕС, която не само получи руска ваксина за изследвания, а може да стане и първата държава от ЕС, където може да се организира производство на руска ваксина.

Европейската комисия е двусмислена относно позицията на Унгария, ЕС е загрижен от възможността за унгарски опити и последваща употреба на руската ваксина.

Ефективността на руската ваксина "Спутник V" превишава 95 процента 42 дни след поставянето на първата инжекция, а цената на международния пазар ще е под 10 щатски долара за доза или 20 долара за необходимите две дози, съобщиха ТАСС и Ройтерс.

"По този начин "Спутник V" ще бъде два и повече пъти по-евтина от чуждестранните ваксини на основа на технологията РНК с аналогични показатели за ефективност", заявиха от фонда.

За руските граждани ваксинацията със "Спутник V" ще бъде безплатна. Употребата ѝ ще започне януари догодина.

Ваксината "Спутник V" има лиофилизирана форма, която се съхранява в хладилник при температура от 2 до 8 градуса по Целзий.

Лошо: 6-ма починали при тестовете на ваксината на "Pfizer" и "'BioNTech"

СКАНДАЛ: Не можем да съдим Pfizer при проблеми с безопасната ваксината, но и нямаме право да я откажем

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: Проф. Кантарджиев: Руската ваксина е много добра - ᐉ Новини от България • последни новости и актуална информация | ФАКТИ.БГ (fakti.bg)

На война с ваксините ще изпратят туристи - Поглед Инфо (pogled.info)

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!