Следвайте "Буднаера" в Телеграм

100 милиона китайски ветерани призовани да протестират

Бивши китайски военнослужещи и техните семейства – общо около 100 милиона души – бяха призовани да изложат на показ широко разпространения феномен на корупция в правителството и войската на Китай.

Постинг на форума Тиешуе (Tiexue, уебсайт на китайската армия) разкри, че 200 ветерана от Четвърти щаб на китайската Народоосвободителна армия (People's Liberation Army / PLA) са отправили призив за протест пред паметника на Мао Дзедун на площад Tянанмън.

Според постинга, заедно със своите семейства в Китай има 60 милиона ветерани и 40 милиона пенсиониран военен персонал. Голямото мнозинство от тези 100 милиона души живее в бедност. Няколко милиона от тях са по-добре, но също са потиснати.

Военните ветерани са подложени на дискриминация

Един от ветераните на Четвърти щаб на китайската PLA е цитиран да казва, че най-уязвими са тези, които са пенсионирани рано. Техните помощи са по-малко от на военните лейтенанти. Като цяло, те са изпитали дискриминация относно правата си за жилища и собственост. На тях се дават ниско качествени жилища в отдалечени райони, където медицинското обслужване е лошо.

„Ние, тези 200 души, сме рискували живота си в служба на Народната република. Сега сме превърнати в жертви на строгия контрол на бюрократичната буржоазна измет на Централната военна комисия, и живеем в лишения. Повечето от напусналите армията бяха уволнени. На всичко отгоре десетките милиони войници и милиция, завърнали се в провинциалните райони, сега се борят с така тежкото положение и са изправени пред изключителни трудности”, пише в постинга.

Съобщението критикува също така широко разпространените публични домове в Китай. „Много села, където живеят тези ветерани, са се превърнали в места за проституция. Младите поколения са принудени или да проституират, или да бъдат експлоатирани от робските фабрики. Много от тях дори са въвлечени в гангстерски дейности.”

Войниците на редовна служба в Китай не споделят една и съща съдба. Китайската Народоосвободителна армия се оттегли официално от обществения бизнес и започна да се занимава тайно с проституция, използвайки военния бюджет. Невинни жена-

войници биват използвани като поставени проститутки. Въоръжените полицейски сили се занимават открито с кабаретна дейност и пренасят наркотици.

Ветераните са призовани да протестират на чувствителни дати

За предложения протест участниците са поканени да отидат на пл. Тананмън за възпоменанието на Мао, облечени в своите униформи и закичени с медалите си, както и носейки бели цветя и черни ленти на ръкава си. "Докато чакаме там ще е чудесна възможност да се разказва на хората за корупцията. Всички другари са поканени в Пекин. Трябва да ходим там всеки ден.”

Предложено е също така всеки да направи специални усилия да отиде на пл. Тянанмън на чувствителни дати, като 1-и юли, рожденият ден на Китайската комунистическа партия (ККП); 1-и август, денят на PLA; и 9-и септември, денят на Мао Дзедун.

Сред стотиците хиляди протести, станали по цял Китай досега през 2009 г, това е първият случай, когато военни ветерани и техните семейства са призовани на пл. Тянанмън. Най-значимото в този призив е насочването на общественото внимание към приближаващите се чувствителни за ККП дати.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!