Буднаера-Епохалнивремена
Буднаера-Епохалнивремена: Новини и горещи теми от България и света
Събития+ | Открития+ | Китай | Фалун Гонг | Наследствоspacer
bgben.co.uk 01.09.2008

Наши учени борят рака с диаманти

 

monitor.bg

Български учени са на път да победят онкологичните заболявания. С вливане на специална течност може да бъде блокиран растежът на раковите клетки. Стопирането на деленето им се осъществява от миниатюрни частички диамант, разбит в специална камера.
Скъпоценният камък, който в случая се оказва лечебен, се натрупва около кръвоносните съдове край видоизменената клетка и по такъв начин намалява кръвоснабдяването є. Така се прекъсва нейното хранене, а от това деленето й се забавя. Крайният резултат е удължаване на живота на хората с карциноми.

Българските учени от Института по космически изследвания и Института по молекулярна биология на БАН работят съвместно със свои колеги от института "Йофе" в Санкт Петербург и Солунския университет.

Невероятно добри резултати в забавянето на онкологичните заболявания вече са показали опити с доброволци в Санкт Петербург, а също така с опитни животни и клетъчни линии в София.
"Независимо, че нанодиамантите са изключително малки частички, те са с много активна повърхност, което позволява свързването им с други лекарства, а могат да бъдат инжектирани и докато пациентът провежда химиотерапия, обясни ст.н.с. Маргарита Апостолова от Института по молекулярна биология при БАН и добави, че безспорното, вече доказано, свойство на тези малки частици, е спирането на растежа на нови ракови образувания - в тъкан и дори на метастази.

Заедно с Апостолова по проекта работи и проф. Ставри Ставрев - шеф на секцията по космическо материалознание и технологии и зам.-директор на Института по космически изследвания при БАН. Проф. Ставрев е и шеф на българската част от международния екип, разработващ проекта.

Лабораторна миникамера, с която работят нашите учени

Всъщност нанодиамантите се оказват истинска бариера именно за метастазите.
"При раковите тъкани кръвоносните съдове, които ги обграждат, са с по-големи каналчета, които захранват видоизменените клетки. Притокът на кръв към тях е по-интензивен, отколкото към останалите клетки и затова те се делят по-интензивно, обяснява микробиоложката. Вкаран веднъж в организма, нанодиамантът, като изключително миниатюрна частица, няма никакъв проблем да преодолее преградите в кръвоносната система и тъканите, преминава през самите кръвоносни съдове", разяснява методът на работа Апостолова.
Учените на практика атакуват туморите с нанодиаманти с размери 4-5 нанометъра, докато отворите на каналчетата са 500-700 нанометъра. Нанодиамантите тутакси започват да се натрупват край отворите и скоро създават обвивка, подобна на капсула, която на свой ред пречи на клетката да се храни и по този начин растежът й се забавя.
Нееднократни опити с животни у нас са показали точно такива резултати.
Дузина болни - доброволци от Санкт Петербург, отписани от лекарите като нелечимо болни, шокирали докторите, след като пили нанодиамант. Оказало се, че те понесли изключително добре задължителната химиотерапия, без каквито и да било странични ефекти от вливането на медикаментите. Всички те живели от половин до една година повече, отколкото медицината им била отредила, а в последните си дни не усещали нетърпимата за хора в смъртоносния четвърти стадий болка. Терапията с нанодиамант е била приложена на теминално болни с рак на гърдата, черния дроб и с левкоза.
"Препаратът може и да се пие,и да се инжектира венозно. Изследванията до момента показват, че течността с нанодиаманти има още едно преимущество, а именно, че те не са токсични и затова по никакъв начин не биха могли да вкарат отрови в организма", подчерта ст.н.с. Маргарита Апостолова.

Мненията на редакцията и на автора/ите могат да не съвпадат.

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви!

  

Последни публикации