Буднаера-Епохалнивремена
Буднаера-Епохалнивремена: Новини и горещи теми от България и света
Събития+ | Открития+ | Китай | Фалун Гонг | Наследствоspacer
kafene.net 01.09.2008

Нов спад в чуждите инвестиции в България

 

Чуждите инвестиции в България са спаднали със 7.5% през второто тримесечие на 2008 в сравнение със същия период на миналата година и с 12.8% в сравнение с първата половина на 2007.

Данните бяха съобщени от държавния Национален статистически институт и са цитирани от български електронни издания.

През второто тримесечие на 2008 най-много инвестиции е имало в сферата на строителството, но като цяло влагането на средства в недвижима собственост е спаднало.

Според експерти, преките чужди инвестиции обикновено спадат в началото на всяка година, а след това се компенсират към края на годината.

През 2008 обаче тази негативна тенденция се дължи по-скоро на глобалната кредитна криза и спадането на доверието към България след остро критичния доклад на Европейската комисия за корупцията и организираната престъпност в страната.

През 2007 година чуждите инвестиции в България достигнаха рекордната сума от 6.4 млрд. евро.

Според централната банка обаче 60% от тях са били в недвижими имоти и главно от граждани на Великобритания и Ирландия, които през тази година се въздържат от подобни инвестиции.

Правителството на България прогнозира покачване на чуждите инвестиции в страната през 2008 с 10%, но това вероятно няма да стане поради оттеглянето от пазара на основните инвеститори.

По-рано вчера представител на българска агенция за недвижима собственост съобщи, че продажбата на апартаменти и вили по Черноморието и в планинските курорти е спаднала с 40%.

Повече от 1.5 млрд. евро от парите, смятани за чужди инвестиции идват от български граждани, работещи в чужбина. Според Световната банка, около 20% от чуждестранните инвестиции в България са с неясен произход, като е възможно да са резултат от пране на пари.

Мненията на редакцията и на автора/ите могат да не съвпадат.

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви!

  

Последни публикации