Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Международната федерация на журналистите призова Ютелсат да възстанови излъчването на NTDTV за Китай

Джени Фанг, Корпоративен директор на NTDTV

Джени Фанг, Корпоративен директор на NTDTV, по време на пресконференция във връзка с действията на Ютелсат. (Epoch Times)

Ив Дюман, Epoch Тimes

Международната федерация на журналистите (International Federation of Journalists) публикува декларация в подкрепа на NTDTV в битката й за нецензурирано излъчване за китайските зрители, въпреки натиска от китайския режим.

В декларацията се казва: „Не е изненадващо, че атаките срещу NTDTV се случиха именно през изключително деликатния период на Олимпийските игри, и че оправданията за технически проблеми не изглеждат основателни. Очакваме Ютелсат да спре да се крие зад техническите неуредици и да позволи на NTDTV да излъчва свободно.”  

Ютелсат твърди, че спирането на сигнала към Азия на 16 юни от сателита W5 е причинено от ”аномалия в захранващата подсистема.”

На 10 юли 2008 г. Репортери без граници оповестиха текста на записан телефонен разговор със служител на Ютелсат в Пекин, който разкрива задкулисните технически манипулации на компанията с цел спиране сигнала на NTDTV и задоволяване предварителните условия на Пекин за сключване на по-крупни сделки. 

Според Репортери без граници този разговор показва, че спирането на NTDTV е „предварително обмислено, политически мотивирано решение, нарушаващо свободния поток на информация и конвенцията, съгласно която действа Ютелсат.”

По време на пресконференция в Брюксел във връзка с „изчезването” на NTDTV от ефир, Джени Фанг, Корпоративен директор на телевизията, каза: „Докато броим медалите на Олимпиадата в Пекин, нека не забравяме да отбележим и нещо друго – обещанията, направени от Китай, за да получи домакинството на тези Игри. За пореден път беше доказано, че на китайския комунистически режим не може да се вярва.”

След което добави: „Въпреки това, под влиянието на могъщия долар докато се

наслаждават на свободата тук, правителства, компании и хора на Запад сключват сделки с Китайската комунистическа партия и съдействат на режима в контрола и преследването на китайския народ.”

В последното писмо на Ютелсат до обществеността се твърди, че телевизионното излъчване консумира все повече енергия, ето защо е трябвало да свалят транспондера, на който е била NTDTV.

По този въпрос Фанг заяви: „След 1 август американският Управленски борд по излъчванията (BBG) спря контакти с Ютелсат. В миналото, за излъчване на видео и аудио програмите на Гласът на Америка / Радио Свободна Азия (VOA/RFA) в Китай, беше използван транспондер C2. Оттеглянето на BBG от С2 остави повече от достатъчен капацитет за подновяване на излъчването на NTDTV за Китай.”

В последното си публично изявление Ютелсат твърди: „Ютелсат няма предразсъдъци спрямо NTDTV и се отнася с нея по идентичен начин като с останалите потребители на сателита W5.” Но в интервю на експерт от Световната организация за разследване на преследването срещу Фалун Гонг (WOIPFG) с китайския посланик в Италия, г-н Сун Юши (Sun Yuxi), последният потвърдил, че Ютелсат са ги информирали веднага след спирането на NTDTV на 16 юни. Същото поведение било потвърдено в изследователски доклад на Репортери без граници от 10 юли.

„Предвид обичайната бизнес практика, не разбираме защо Ютелсат е трябвало да информира китайското правителство за спирането? Според нас това потвърждава, че спирането на сигнала на NTDTV от Ютелсат е било с цел да се угоди на китайския режим”, каза още Фан.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!