Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Китайски директор обвинен в масивна кокаинова афера в Австралия

Австралийската полиция показва заловените 250 кг кокаин на стойност 80 милиона щатски долара – най-големият кокаинов удар за Нов Южен Уелс.

Австралийската полиция показва заловените 250 кг кокаин на стойност 80 милиона щатски долара – най-големият кокаинов удар за Нов Южен Уелс. (Internet Screenshot)

В Австралия се разкрива голям политически скандал с лице, свързано с върховни китайски и австралийски държавници, което бе задържано за най-големия удар с кокаин (250 кг) в историята на щата Нов Южен Уелс.

Ху Янг (Hu Yang), китайска комунистическа фигура, е обвинен в три престъпления, свързани с наркотици, включително трафик на наркотици, използване на получени по незаконен начин средства, и печалба от незаконна продажба на наркотици.  

Разследването откри 250 кг кокаин на стойност около 80 милиона щ.д. Разкритието е четвъртото по големина в историята на австралийския трафик на наркотици и се предполага, че ще е по-голямо от контрабандния случай с Лай Чангшинг (Lai Changxing) в Канада.

Според австралийски медии, наркотиците са били скрити в кутии от зелен чай, внесени от Китай и изпратени до склад в Оубърн. След направено наблюдение, полицията проследява девет заподозрени адреса, което довело до девет ареста.

Случаят на Ху бе прослушан в съда на Нов Южен Уелс на 30 юли, но бе забавен, тъй като се очаква банката на Ху в Китай да достави доказателства.

Australia Daily Telegraph съобщи, че контактите и влиянието на Франк Ху (английското име на Ху Янг) се простира до най-високите нива на китайското и австралийското правителство. До деня на неговото арестуване той е много активен политически.

"Този бизнесмен от Сидни се е хвалил с връзките си с китайския президент Ху Джинтао, бил е фотографиран с Джон Хауърд [бившия австралийски премиер] и е установявал взаимоотношения с десетки федерални [австралийски] депутати, макар че известният синофил Кевин Рад [сегашният премиер на Австралия] не отговори на въпроса дали и той е един от тях", писа Australia Daily Telegraph.  

Били са арестувани и две жени; 18-годишната Уанг Данинг (Wang Danning) от Рокдейл и Ма Юе (Ma Yue), 25-годишна, от Алауа. Обвинените може да получат доживотни присъди.  

"Червен лидер"

Ху е изпълнителен директор на Австралийско-китайския център за международен обмен (ACIEC) и е известен сред китайската общност с прозвището "червения лидер". Той е

чест гост на местното китайско консулство и важна фигура на Китайската комунистическа партия (ККП) в централното китайско правителство.

Според DailyTelegraph, офисът ACIEC на Ху се е превърнал и в офис на контролираната от ККП Китайска централна телевизия (CCTV) в Сидни. След неговия арест този офис е закрит.  

Като главен изпълнителен директор на ACIEC и президент на Австралийско-китайската асоциация за международен обмен, Ху е организирал много инициирани от ККП мероприятия, включително и посещения на делегации в Китай по линията за международен обмен.

За своя т. нар. "изключителен принос", Ху е получил награда от китайското консулство в Сидни, в чест на 30-та годишнина от Австралийско-китайските връзки.  

Освен това, Ху е бил поканен на празненството за 50-годишнината на ККП, състояло се на пл. Тянанмън в Пекин. Китайската пропагандна машина е направила и документален филм за него, озаглавен "Китайският посланик към света – Ху Янг".   

Според журналист, който пожела да остане анонимен, целта на ACIEC е да предразположи тихомълком австралийската общественост за китайската комунистическа диктатура, да инфилтрира австралийските политически среди, и да привлече и корумпира австралийските парламентаристи.    

Това е трябвало да се осъществи посредством австралийско-китайски културни отношения под ръководството на Отдела за обединен работнически фронт на ККП, организацията Китайска народна асоциация за приятелство с чужди страни, и китайското посолство и консулства в Австралия.  

ACIEC е трябвало да бъде използван от ККП и като средство за формиране на стратегически съюз с останалите Западни страни, каза журналистът.

 
Намеса на ККП?

Г-н Уанг, наблюдаващ случая отблизо китайски имигрант в Австралия, е подозрителен относно  забавянето на главния съдебен процес на Ху, което позволява да се избегне лошата публичност по време на Пекинските олимпийски игри.  

Според него ККП се опасява, че всякакви евентуални безредици по време на Игрите могат да имат отрицателни последици, както и че не е възможно ККП да не е "обърнала специално внимание" на случая. Така може да се очаква, че при това забавяне ще бъдат произведени доказателства, каза Уанг.

Веднага след ареста на Ху, ChinaNewsонлайн публикува новината, но тя бе бързо отстранена от сайта. В статията не се споменава нито името на дилъра на наркотици, нито неговите връзки с ККП.

ChinaNewsсвали от своя сайт също така и статия от 19 юли 2005, озаглавена "Китайското консулство в Сидни има прием-парти за 60-годишнината от победата в анти-японската война". Премахната бе също така и статията "Чен Хаосу (Chen Haosu) води известни танцьори и певци на концерт в Сидни", публикувана на 22 април 2006, половината от която е интервю с Ху, обсъждащ свой план да създаде телевизионна програма "CCTV: Китайски чувства – филмов час".

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!