Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Български туристически агент пътува 6 часа, за да види Китайския спектакъл

Публиката по време на Китайския спектакъл (Shen Yun)

Публиката по време на Китайския спектакъл (Shen Yun) на нюйоркската компания Небесни сценични изкуства във вторник в Букурещ, Румъния. 8 април 2008 г. (Jan Jekielek/Epoch Times)

БУКУРЕЩ – За разлика от България, където властите показаха подчинение на китайската комунистическа намеса в концертите на нюйоркска компания, Румъния показа отново по-напредничаво и демократично поведение и се нареди с десетките страни от първия свят, където Китайският спектакъл се приема с отворени обятия и възхита.

Българските граждани не харесват, когато някой ги постави наред с граждани на страни от третия свят – все пак България стана вече част от голямото Европейско семейство. Затова недоумение предизвиква факта, че страна, претендираща за цивилизованост и културни традиции, се подчинява на нареждания на представители на комунистически режим, без дори да си направи труда да разбере за какво става дума.

Небесни сценични изкуства (НСИ) е базирана в Ню Йорк компания, която от 2004 г. насам изнася по цял свят сценични представления, черпещи от извора на традиционната китайска култура. Като такива, тези концерти не включват задължителните за комунистическата китайска т.нар. ‘култура’ изпълнения, като това на Ансамбъла на Народоосвободителната армия и други подобни рожби на комунистическата пропаганда.

Дори напротив, наред с пресъздаването на древни легенди, програмата на НСИ дава възможност на зрителя да надзърне зад спуснатата от китайския режим неадекватно- лъскава завеса и да придобие представа за действителното съвременно битие на китайския народ, от който неизменна част са все по-назряващите проблеми с човешките му права, отразени например от НСИ като сцени от преследването на медитативната практика Фалун Гонг .    

Това обяснява интензивните усилия, полагани от китайските комунистически власти и техните посолства да не позволят на света да научи за незаконното дори според собствената им конституция преследване на свои мирни и беззащитни граждани и групи от хора. За гордост на страните с действащи демокрации, подобни усилия произвеждат единствено рекламен ефект и пълнят залите на представленията на нюйоркската компания.

В България обаче старият комунистически навик на ‘от там не дават’ е още жив, дори когато става дума за културното обогатяване на българина и неговото движение в крак със световни тенденции. Научавайки това, все повече българи изразяват своята непримиримост към такова поведение, като предприемат за това дори пътувания в чужбина.

Такъв бе случаят с г-н Богдан Канев, туристически агент, който пропътува 6 часа от България до Букурещ, за да види Китайския спектакъл не Небесни сценични изкуства. След представлението той сподели: „Удивително! Толкова интересно! Велико изкуство и толкова много красиви сцени”.

Той каза, че е чул за шоуто от приятел: „Мой приятел ми каза за шоуто. Решихме да пропътуваме 6 часа от България до тук, само и само да го видим. И си струваше.”

Когато бе запитан коя от сцените му е допаднала най-много, той отвърна, че това е „Възвисяващ се лотосов цвят” (която пресъздава преследването на Фалун Гонг): ”Най-много ми хареса тази със затворниците. Всички в нея бяха добри и фини. Аз имах силното усещане за това, как те страдат от лошите хора. Може би те бяха от комунистическата партия.”   

Екипът на Буднаера също гледа представлението и се присъединява към отзивите на г-н Канев и на милионите зрители на Китайския спектакъл по света. Неговата програма предава божествения нюанс на оцелели през хилядолетията поуки от древни легенди, интегрирайки високо танцьорско и певческо майсторство с поставящи нови тенденции в сценичното изкуство дигитални декорни ефекти. Концертът е изключително силен и актуален с това, че отразява ставащата пред очите ни развръзка с комунизма в световен мащаб, в момента най-вече в Китай, и непроменимо идните бъднини на едно високонравствено, алтруистично и възвишено човешко общество.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!