Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Протестиращ грабна Олимпийския факел в Лондон

(Huw Greenwood/Epoch Times)

(Huw Greenwood/Epoch Times)

(Huw Greenwood/Epoch Times)

Simon Veazey, Epoch Times - Великобритания

Редакторите на новините в Китай трябва да са били доста заети в неделя по време на излъчването на преминаващия през Лондон Олимпийски огън. Грабналият факела протестиращ, с намерение да го загаси с пожарогасител, както и силното полицейско присъствие, не са кадри, които китайските зрители ще видят, нито кадри, които комунистическият режим би желал светът да види.      

По своя маршрут от 31 мили по улиците на Лондон, Олимпийският огън се охраняваше от десетки британски полицаи, докато стотици други удържаха стотиците развяващи знамена протестиращи от двете страни на улиците.    

Очакваше се, че събитието ще предизвика разногласия. Неотдавнашните репресии на Тибет от китайския комунистически режим, както и фактът, че британският премиер се ще присъства на церемонията на ул. Даунинг,  привлякоха вниманието на обществеността. Лидерът на Либералната демократична партия, Ник Клег, който призова премиера да бойкотира церемониите на Игрите, каза, че участието на Гордън Браун в процесията на Олимпийския огън е „напълно неуместно”.

Още преди пристигането на Огъня, протестиращите се събраха на някои важни места и на няколко пъти пробиха кордона от полицаи.

ТВ-кадри показаха как протестиращ премина през кордона и посегна към факела, който в този момент бе в ръката на Кони Нак, бивша говорителка на Blue Peter. Обкръжаващият я антураж от 8 китайци в сини екипи бърза поеха факела, докато полицията събаряше на земята протестиращия.

Уайтхол – главната улица със сградите на британското правителство – бе затворена за автомобилен трафик след като протестиращи се събраха на срещуположната страна на ул. Даунинг, където премиерът трябваше да участва в церемонията.

Секретарят по културните въпроси Теса Джоуел каза, че докато Огънят е стигнал до ул. Даунинг, или 2 часа след неговото начало, са били арестувани18 души. За събитието са били изпратени 2000 полицаи.    

Протестиращите се събраха на около площад Блумсбъри, където китайският посланик – за която бе казано в един момент, че може би няма да участва в щафетата – трябваше да поеме факела. Но планът бе променен в последната минута и тя свърна към Китайския квартал, изчезвайки само секунди след като предаде факела на следващия пост.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!